Διαβρωμένοι από τις εσωτερικές διαιρέσεις και σε ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις, οι Podemos βρίσκονται σε βαθιά κρίση λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές που θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον τους, δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή τους.

Κύκνειο άσμα μετά την δόξα; Το κόμμα που γεννήθηκε από των κίνημα των Αγανακτισμένων της Ισπανίας κατά της λιτότητας, ιδρύθηκε το 2014 με την υπόσχεση της ανατροπής της πολιτικής σκακιέρας. Σήμερα αγωνίζεται για την επιβίωσή του απέναντι στο ανταγωνιστικό Sumar, την αριστερή πλατφόρμα της υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίας. 

«Οι τελευταίοι μήνες δεν ήταν εύκολοι», παραδέχθηκε η επικεφαλής του κόμματος Ιόνε Μπελαρα σε βίντεο που αναρτήθηκε για τα δέκατα γενέθλια της παράταξης. Το Podemos βρίσκεται σε μία κρίσιμη στιγμή», δήλωσε σε βαρύτερο τόνο ο συνιδρυτής του κινήματος Χουάν Κάρλος Μονεδέρο. 

Οι Podemos έχουν πέντε βουλευτές, οι οποίοι εξελέγησαν τον Ιούλιο στο πλαίσιο συμφωνίας με το Sumar. Αλλά δεν έχουν πλέον υπουργικούς θώκους στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.  

Σύμφωνα με το τελευταίο βαρόμετρο του ινστιτούτου CIS, η πρόθεση ψήφου για τους Podemos βρίσκεται στο 2,7%. Το κόμμα βρίσκεται σε παρακμή και κινδυνεύει «να γίνει ασήμαντο, αόρατο», διαπιστώνει η Παλόμα Ρομάν, πολιτική επιστήμονας του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης. 

Απουσία αυτοκριτικής 

Ολα ξεκίνησαν ευνοϊκά για τους Podemos, που ιδρύθηκαν στις 17 Ιανουαρίου 2014 από μερικούς καθηγητές Πολιτικών Επιστημών, ανάμεσά τους ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, χαρισματική, αλλά διχαστική φιγούρα της παράταξης μέχρι την αποχώρησή του από την πολιτική ζωή το 2021. 

Πέντε μήνες μετά την δημιουργία του, το κόμμα κατάφερε να αποσπάσει πέντε έδρες στις ευρωπαϊκές εκλογές. Η θεαματική ανοδική του πορεία επιβεβαιώθηκε στις βουλευτικές εκλογές στο τέλος του 2015 που του έδωσαν 69 έδρες στην ισπανική βουλή βάζοντας τέλος στον δικομματισμό στην Ισπανία. 

Το κόμμα «μεγάλωσε πολύ γρήγορα» και έγινε «η τρίτη πολιτική δύναμη», τόσο ώστε να πεισθεί το 2020 ο Πέδρο Σάντσεθ να επιτρέψει την είσοδο πέντε μελών του στην κυβέρνηση, υπενθυμίζει η Παλόμα Ρομάν. 

Η συμμετοχή σε αυτόν τον κυβερνητικό συνασπισμό επέτρεψε στους Podemos να περάσουν από το κοινοβούλιο πολλά δημοφιλή μέτρα, όπως η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η αύξηση της άδειας πατρότητας. Αλλά ενίσχυσε τις επικρίσεις και επιτάχυνε την κάθοδό τους. 

Αλλά ποιος είναι ο λόγος για την πτώση αυτή της δημοφιλίας; Οι Podemos επιρρίπτουν την ευθύνη στις «συνεχείς επιθέσεις της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας και της εξουσίας των μέσων ενημέρωσης». Ομως αυτή η γραμμή άμυνας πάσχει από έλλειψη αυτοκριτικής, σύμφωνα με πολλούς πολιτικούς παρατηρητές, που επιρρίπτουν την ευθύνη στα στελέχη του κόμματος. 

Οι Podemos έγιναν μεν αντικείμενο ενός «βρώμικου πολέμου» με την διατύπωση πλαστών κατηγοριών κατά των μελών της ηγεσίας τους εκ μέρους πρώην αστυνομικών, όμως υπέφεραν από έλλειψη «εσωτερικής δημοκρατίας», σύμφωνα με τον Χουάν Κάρλος Μονεδέρο. Με αυτήν την διαπίστωση συμφωνεί και η Παλόμα Ρομάν, που θεωρεί ότι το κίνημα «διέπραξε σφάλματα». 

Ενα βασικό ανάμεσά τους, ο νόμος του 2023 για την σεξουαλική βία, της πρώην υπουργού Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, συντρόφου του Πάμπλο Ιγκλέσιας, που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των ποινών εκατοντάδων καταδικασμένων για βιασμό εξαιτίας νομικού ελαττώματος. 

Καταστροφή 

Το επεισόδιο αυτό είχε καταστροφικά αποτελέσματα, διότι όταν εντοπίσθηκε το πρόβλημα, οι Podemos δεν παραδέχθηκαν το λάθος τους και δεν υποχώρησαν, τονίζει η Παλόμα Ρομάν. 

Σύμφωνα με την πανεπιστημιακό, η στάση αυτή επιτάχυνε τις αποχωρήσεις και ώθησε την Γιολάντα Ντίας - στενή συνεργάτιδα του Πάμπλο Ιγκλέσιας και πολιτική του κληρονόμο - να δημιουργήσει το κίνημα Sumar, εταίρο του Πέδρο Σάντσεθ στην νέα κυβέρνηση, με την οποία οι Podemos βρίσκονται πλέον σε ανοικτό πόλεμο. 

Στις αρχές του Ιανουαρίου, οι πέντε βουλευτές των Podemos εμπόδισαν την έγκριση διατάγματος με στόχο την βελτίωση του επιδόματος ανεργίας - απόφαση που σύμφωνα με το κόμμα οφείλεται σε τεχνικού χαρακτήρα διαφωνία σχετικά με περιεχόμενο της ρύθμισης. Εισπράχθηκε πάντως ως εκδικητική κίνηση απέναντι στην Γιολάντα Ντίας, η οποία ήταν η εισηγήτρια του διατάγματος. 

Το κόμμα επέλεξε να παρουσιάσει λίστες ανεξάρτητες από το Sumar στις τοπικές εκλογές στην Γαλικία στα μέσα του Φεβρουαρίου και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, διακινδυνεύοντας την εξαφάνισή του, όπως το κεντροδεξιό κίνημα των Ciudadanos, που γεννήθηκε όπως και το Podemos ως κίνημα πολιτών και καταβαραθρώθηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ