Στις πληγείσες περιοχές της νοτιοανατολικής Ισπανίας αναμένεται να βρεθούν σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο βασιλιάς Φίλιππος Στ'. Στον νεώτερο απολογισμό που δόθηκε εχθές το βράδυ, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 213, με τις σωστικές δυνάμεις να αυξάνονται προκειμένου να αναζητήσουν τους αγνοούμενους.
Σαν από θαύμα, μία γυναίκα απεγλωβίστηκε από το αυτοκίνητό της στο οποίο είχε μείνει τρεις μέρες, από την ημέρα της καταστροφικής πλημμύρας, σε μία υπόγεια διάβαση στην περιοχή Benetusser της Βαλένθια. Οι έρευνες των τελευταίων ημερών έχουν επικεντρωθεί σε αυτά τα σημεία, όπως και σε υπόγεια πάρκινγκ, καθώς εικάζεται ότι εκεί θα έχουν εγκλωβιστεί αρκετά άτομα. Η γυναίκα μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
#BúsquedaDeDesaparecidos | #DANA #Paiporta #Valencia
— Guardia Civil (@guardiacivil) November 2, 2024
Efectivos de diferentes Grupos de Especialistas en Actividades Subacuáticas #GEAS🤿 (Central, Baleares, Asturias, ceuta, Almería… ) que se han sumado a las labores de búsqueda y localización de desaparecidos,reconocen el… pic.twitter.com/NR56lAw3j2
Αυξάνονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή
Χθες Σάββατο, ο πρωθυπουργός Σάντσεθ ανήγγειλε την ανάπτυξη επιπλέον 5.000 στρατιωτικών, για να προσφέρουν βοήθεια στους πλημμυροπαθείς και για να συμμετάσχουν στις έρευνες για τους αγνοούμενους, αυξάνοντας το σύνολό τους στους 7.500. Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων που έχει γίνει ποτέ στην Ισπανία σε καιρό ειρήνης», σύμφωνα με τον κ. Σάντσεθ.
Στους στρατιωτικούς προστίθενται 5.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες που πήγαν να υποστηρίζουν τους άλλους 5.000 συναδέλφους τους στο πεδίο, πάντα σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης. Οι ενισχύσεις αυτές αναμένονται με ανυπομονησία σε κάποιες κοινότητες όπου η κατάσταση εξακολουθεί, μέρες μετά την τραγωδία, να χαρακτηρίζεται χαοτική.
Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας», είπε ο κ. Σάντσεθ, που αναμένεται να συνοδεύσει σήμερα στις πληγείσες περιοχές τον βασιλιά Φίλιππο Στ΄ και τη βασίλισσα Λετίθια.
Το φαινόμενο της «κρύας σταγόνας» και η κλιματική αλλαγή
Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (ΑΕΜΕΤ), οι βροχοπτώσεις κατά τόπους ισούνταν με αυτές που καταγράφονται «σε έναν χρόνο» μέσα σε μερικές ώρες. Ο κατακλυσμός αυτός συνδέεται με το φαινόμενο της «κρύας σταγόνας», τοπικής ύφεσης σε χαμηλό υψόμετρο, αρκετά συνηθισμένο στις ακτές της Ισπανίας, που πιθανόν επέτεινε η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με επιστήμονες, καθώς η θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί μεγαλύτερες ποσότητες υγρασίας και κάνει τις βροχές σφοδρότερες.
Με 210 νεκρούς, η περιφέρεια Βαλένθια υπέστη το σκληρότερο χτύπημα. Η Καστίλη-Λα Μάντσα κατέγραψε δυο θανάτους και η Ανδαλουσία έναν. Οι αρχές προεξοφλούν πως ο απολογισμός των θυμάτων θα γίνει ακόμη πιο βαρύς, ενώ εξετάζονται πλέον μεθοδικά κουφάρια αυτοκινήτων που κατέληξαν σε υπόγειες σήραγγες και υπόγειους χώρους στάθμευσης.
Μολονότι οι πιθανότητες να βρεθούν επιζήσαντες σβήνουν, η προτεραιότητα των στρατιωτικών και των αστυνομικών παραμένει η έρευνα για τους αγνοούμενους, σύμφωνα με την κυβέρνηση, καθώς και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των υποδομών ώστε να επιτραπεί η διανομή βοήθειας και να ξαναρχίσουν να λειτουργούν βασικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τις αρχές, έχουν πλέον περιμαζευτεί πάνω από 2.000 αυτοκίνητα και φορτηγά που υπέστησαν ζημιές, έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση για το 94% των κατοίκων των πληγεισών περιοχών και οι τηλεπικοινωνίες σταδιακά επαναλειτουργούν.
Σε προάστια στη Βαλένθια, οι επιχειρήσεις έρευνας και καθαρισμού συνεχίζονταν χθες σε πολύ βαριά ατμόσφαιρα, καθώς κυριαρχούν το πένθος και πλέον η οργή κατοίκων για την αργοπορημένη αντίδραση των αρχών.