Συναγερμός σήμανε στην Ευρώπη για το κινεζικό διαστημικό “σκουπίδι”, το οποίο αναμένεται να πέσει στη Γη. Στην Ισπανία, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ο εναέριος χώρος πάνω από τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης, της Ταραγόνας, του Ρέους και της Ίμπιζα έκλεισε προσωρινά σήμερα την Παρασκευή, με αποτέλεσμα πολλές πτήσεις να ακυρωθούν.
Το μέτρο αναμενόταν να διαρκέσει περίπου 40 λεπτά, αν και τοπικές αναφορές έδειχναν την πιθανότητα μέρη όπως η Ίμπιζα να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις πολλών ωρών.
«Λόγω του κινδύνου που σχετίζεται με τη διέλευση του διαστημικού αντικειμένου CZ-5B που διασχίζει τον ισπανικό εναέριο χώρο, οι πτήσεις έχουν περιοριστεί πλήρως από τις 9.38 π.μ. έως τις 10.18 π.μ. στην Καταλονία και σε άλλες κοινότητες» δήλωσε – σύμφωνα με την Daily Mail – εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Καταλονίας.
Οι Ισπανοί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έγραψαν στο Twitter: «Η πρόβλεψη είναι ότι το κλείσιμο του εναέριου χώρου θα απενεργοποιηθεί σύντομα και τα αεροπλάνα μπορούν να αρχίσουν να φεύγουν στα δρομολόγια που επηρεάζονται. Αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να επανέλθει η κανονικότητα μετά τις καθυστερήσεις. Για λόγους ασφαλείας πρέπει να γίνει σταδιακά».
Πηγές από το αεροδρόμιο El Prat της Βαρκελώνης ανέφεραν ότι οι καθυστερήσεις είναι πιθανό να διαρκέσουν όλη την ημέρα και να επηρεάσουν τόσο τις εισερχόμενες όσο και τις εξερχόμενες πτήσεις.
Our latest prediction for #CZ5B rocket body reentry is:
🚀04 Nov 2022 11:20 UTC ± 3 hours
Reentry will be along one of the ground tracks shown here. It is still too early to determine a meaningful debris footprint. Follow here for updates: https://t.co/KZZ9LgLk0k pic.twitter.com/GlnE8C0Iok— The Aerospace Corporation (@AerospaceCorp) November 3, 2022
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B, βάρους 23 τόνων και ύψους 10όροφου κτιρίου. Ο πύραυλος είναι αυτός που έθεσε σε τροχιά το τρίτο και τελευταίο τμήμα του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού “Τιανγκόνγκ” στις 31 Οκτωβρίου. Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του.
Μολονότι ένα μεγάλο μέρος του πυραύλου θα καεί από την ατμόσφαιρα εωσότου φτάσει στη Γη, ένα μέρος του τελικά – το 20% έως 40% – αναμένεται να πέσει σε αυτήν, πιθανώς στη θάλασσα που καλύπτει το 70% του πλανήτη μας. Εκτιμάται ότι περίπου το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις περιοχές πιθανής πτώσης, αλλά οι ειδικοί πάντως επεσήμαναν ότι οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από το τεράστιο “σκουπίδι”, είναι μόλις έξι στα 10 τρισεκατομμύρια.
Η Υπηρεσία Διαστημικής Επιτήρησης και Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακολουθεί ζωντανά τα συντρίμμια, τα οποία αναμένεται να επιστρέψουν στη Γη την Παρασκευή.