Φανερά επηρεασμένη από την πρόσφατη δολοφονία του κεντρώου Φερνάντο Βιγιαβισένσιο ήταν η ατμόσφαιρα στο ντιμπέιτ των υποψηφιών για τις προεδρικές εκλογές του Ισημερινού. Μάλιστα, πριν ξεκινήσει η διαδικασία, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονηθέντος υποψηφίου, ενώ υπήρχε και μία συμβολικά κενή θέση στα τηλεοπτικά πλατό, με σκοπό να δοθεί έμφαση στην απουσία του. 

Σε συμβολικές κινήσεις προχώρησαν και οι παρευρισκόμενοι υποψήφιοι, με τον εκπρόσωπο της δεξίας Ντανιέλ Νομπόα να φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο. Από πλευράς του, ο υποψήφιος της αριστεράς Γιάκου Πέρες είχε μία μαύρη κορδέλα στο στήθος του. 

Τι συζητήθηκε στο ντιμπέιτ

Τα σοβαρά προβλήματα της εγκληματικότητας και της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο Ισημερινός εδώ και πολλά χρόνια, ήταν ορισμένα από τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των επτά υποψηφίων στο πλαίσιο του προεκλογικού ντιμπέιτ. 

Σχετικά με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ο κεντροδεξιός Χαβιέρ Έρβας έκανε λόγο για στρατιωτικοποίηση των θαλάσσιων λιμανιών και των διεθνών αεροδρομίων, προκείμενου τα καρτέλ να μην μπορούν να μεταφέρουν φορτία προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέσω του Ισημερινού. 

Ο Πέρες, αναφερόμενος σε προτάσεις για την αντιμετώπιση της βίας, έκανε λόγο για αστυνομικές περιπολίες και για παρουσία «εκπαιδευτικών και γιατρών» σε πληθυσμούς που έχουν πληγεί περισσότερο από φαινόμενα βίας. Ακόμα, ο πρώην αντιπρόεδρος Ότο Σονενχόλσνερ, από τη δεξιά, πρότεινε περιορισμό εισόδου στη χώρα σε ξένους με «δικαστικό παρελθόν».

Η δολοφονία Βιγιαβισένσιο

Υπενθυμίζεται πως ο δεύτερος σε δημοφιλία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, υποψήφιος για την προεδρία του Ισημερινού Φερνάντο Βιγιαβισένσιο δολοφονήθηκε από πυροβολισμούς το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης, όταν έφευγε από προεκλογική συγκέντρωση που είχε πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της χώρας. Το συμβάν έλαβε χώρα, όταν ο κεντρώος υποψήφιος επέβαινε στο αυτοκίνητό του και τότε άγνωστοι ξεκίνησαν να πυροβολούν εναντίον του. 

Αφότου ξεκίνησε η έρευνα για τη δολοφονία του Βιγιαβισένσιο, έξι Κολομβιανοί έχουν συλληφθεί. Σε νέα συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Κυριακή ο αρχηγός της αστυνομίας, στρατηγός Φάουστο Σαλίνας, διευκρίνισε πως οι συλληφθέντες έχουν βαρύ ποινικό μητρώο, ότι διέπραξαν “άπειρα εγκλήματα” σχετιζόμενα με λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, απαγωγές και κλοπές.

Το κόμμα του Βιγιαβισένσιο έχει προτείνει για υποψήφιο αντικαταστάτη του τον δημοσιογράφο Κριστιάν Σουρίτα, του οποίου η υποψηφιότητα αναμένεται να επικυρωθεί από την εκλογική επιτροπή CNE. Ο Σουρίτα γνωστοποίησε πως θα ακολουθήσει στο ακέραιο το πολιτικό σχέδιο του θανόντα φίλου του. Οι εκλογές για την προεδρία του Ισημερινού πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 20 Αυγούστου.