Ιρανικό δικαστήριο επέβαλε τη θανατική ποινή σε 2 άνδρες για την επίθεση σε σιιτικό μαυσωλείο στο Ιράν κατά την οποία σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι τον Οκτώβριο του 2022 και την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Λόγοι καταδίκης

Ο εισαγγελέας της επαρχίας Φαρς, Καζέμ Μουσαβί, δήλωσε ότι δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι με κατηγορίες που περιλαμβάνουν τη διάδοση της διαφθοράς στον κόσμο και διότι φέρεται να ενήργησαν κατά της εθνικής ασφάλειας προσθέτοντας όμως ότι δικαιούνται να ασκήσουν έφεση επί της ποινής.

Χρονικό

Οπτικό υλικό που ελήφθη από κάμερες ασφαλείας και προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση δείχνει τον δράστη να εισέρχεται στο δημοφιλές μαυσωλείο Σαχ Σεράγ στην πόλη του νοτίου Ιράν, Σιράζ, έχοντας κρύψει ένα όπλο σε τσάντα, και να ανοίγει πυρ εναντίον των πιστών που προσπαθούν να ξεφύγουν και να κρυφτούν σε διαδρόμους.

Ο ένοπλος, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως πολίτης του Τατζικιστάν, υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο από τραύματα που προκλήθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης.

Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, οι δύο άνδρες που καταδικάστηκαν σε θάνατο είπαν στη διάρκεια της δίκης τους ότι ήταν σε επαφή με το Ισλαμικό Κράτος στο γειτονικό Αφγανιστάν και ότι βοήθησαν στην οργάνωση της επίθεσης,

Ποινές φυλάκισης από 5 ως 25 χρόνια επιβλήθηκαν σε 3 ακόμη άνδρες στην ίδια δίκη, είπε ο εισαγγελέας.

Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κάποτε συνιστούσε απειλή ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, έχει αναλάβει την ευθύνη και για προηγούμενες επιθέσεις στο Ιράν.