Σήμα εκκίνησης έχει δοθεί για τα αντίποινα των ΗΠΑ στο Ιράν, καθώς αργά απόψε, Παρασκευή, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιδρομές με στόχο μαχητές στο Ιράκ και στη Συρία, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στο Associated Press και στο Reuters και το αμερικανικό δίκτυο NBC News.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια πηγή, οι αεροπορικές επιδρομές διεξάγονται από «πολλαπλές πλατφόρμες». Όπως έγινε γνωστό, χτυπήθηκαν 8-12 στόχοι στην ανατολική Συρία και το Ιράκ. Οι αρχικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πλήττοντας τα αρχηγεία διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες πυρομαχικών και άλλες εγκαταστάσεις, ανέφερε το AP.

Απάντηση για την επίθεση στην Ιορδανία

Τα πλήγματα έρχονται σε απάντηση στην επίθεση που έγινε με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ιορδανία την περασμένη Κυριακή, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν περίπου 40.

Η Ουάσινγτον είχε κατηγορήσει την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, ένοπλη ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν. Ομάδες πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν σε όλη την περιοχή έχουν χρησιμοποιήσει τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για να δικαιολογήσουν πλήγματα κατά αμερικανικών εγκαταστάσεων τουλάχιστον 166 φορές, γράφει το Sky News.

Νεκροί έξι φιλοϊρανοί μαχητές στη Συρία «πιθανόν» από τις ΗΠΑ 

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έξι φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε πλήγματα που «πιθανόν» πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ανατολική Συρία.

Ο διευθυντής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα πλήγματα «πιθανόν πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ».