Αθώος δήλωσε, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με τις κατηγορίες περί απόπειρας ανατροπής του προεδρικού εκλογικού αποτελέσματος το 2020 στην Τζόρτζια.  Ακόμα, ζήτησε να διαχωριστεί η δίκη του από ορισμένους από τους 18 συγκατηγορουμένους του.

Πρόκειται για ακόμα μία υπόθεση, ειδικότερα τέταρτη, για την οποία έχει δεχθεί ποινική δίωξη και δηλώνει αθώος ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και πρώην Πρόεδρος. Υπενθυμίζεται ότι η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως αποφασίστηκε πρόσφατα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου του επόμενου χρόνου, το 2024, στην Ουάσιγκτον. Να επισημανθεί, μάλιστα, πως πρόκειται για την βαρύτερη και σοβαρότερη κατηγορία από όσες του έχουν απαγγελθεί μέχρι τώρα. 

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να συνεχίζει τον προεκλογικό του αγώνα για να κερδίσει μία νέα θητεία στον Λευκό Οίκο ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, παραμένοντας, ταυτόχρονα, το φαβορί για τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, στις οποίες θα επιλεχθεί και το πρόσωπο που θα λάβει το χρήσμα του κόμματος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. 

Η συζήτηση που προηγήθηκε γύρω από τη δικάσιμο 

Την απόφαση να δικαστεί ο Τραμπ στις 4 Μαρτίου ανακοίνωσε η δικαστής Τάνια Τσάτκαν, δηλώνοντας, στη συνέχεια πως «το κοινό δικαιούται μια γρήγορη και αποτελεσματική επίλυση αυτού του ζητήματος». Από πλευράς του ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ πρότεινε να ξεκινήσει η δίκη στην Ουάσιγκτον στις 2 Ιανουαρίου του 2024 και να έχει ολοκληρωθεί σε τέσσερις, το πολύ έξι εβδομάδες.

Επίσης, η Τσάτκαν αρνήθηκε να δώσει στους δικηγόρους τους Τραμπ τον χρόνο που ζητούσαν για την προετοιμασία τους, σχολιάζοντας ότι η νομική ομάδα του κατηγορούμενου «το γνώριζε ότι θα γινόταν εδώ και κάποιο διάστημα» και θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη τη δουλειά της. 

Οι δικηγόροι του Τραμπ ζητούσαν η δική να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2026, δηλαδή σε περίπου δύο χρόνια από τώρα και αρκετό καιρό μετά τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί, συγκεκριμένα, για τον Νοέμβριο του 2024, διότι χρειάζονται πολύ χρόνο για να μελετήσουν τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η κυβέρνηση. Ένας από τους δικηγόρους του, ο Τζον Λάουρο, ανέφερε: «Διακυβεύεται η ελευθερία και η ζωή αυτού του ανθρώπου και δικαιούται μια επαρκή εκπροσώπηση. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό εντός του χρονοδιαγράμματος που θέτει η κυβέρνηση».

Οι εισαγγελικές αρχές ωστόσο επεσήμαναν ότι μεγάλο μέρος των αποδεικτικών στοιχείων είναι δημόσια προσβάσιμο σε όλους, αφού αποτελείται από δηλώσεις του ίδιου του Τραμπ και έγγραφα του Κογκρέσου. Οι εισαγγελείς είπαν ότι έχουν παραδώσει στην υπεράσπιση το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων αυτών που φτάνουν τα 12,8 εκατομμύρια σελίδες.