Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι ο νεότερος ανακοίνωσε χθες πως εγκαταλείπει την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών και θα διεκδικήσει ως ανεξάρτητος υποψήφιος την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2024.

Είναι ανιψιός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1963, και γιος του πρώην γερουσιαστή Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1968 στη διάρκεια των προκριματικών εκλογών.

Ηγετική μορφή του αντιεμβολιαστικού κινήματος στις ΗΠΑ, ο Ρόμπερτ Κένεντι ο νεότερος προσπάθησε να εμφανιστεί ως υποψήφιος που μπορεί να ενώσει τους Αμερικανούς και να εκπροσωπήσει ψηφοφόρους που έχουν κουραστεί με τις κομματικές αντιπαραθέσεις.

«Με σταματούν παντού - σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, ακόμη και στους δρόμους - και μου θυμίζουν ότι αυτή η χώρα είναι έτοιμη για μια ιστορική αλλαγή! Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να δηλώσω πως θα είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος», είπε ο Κένεντι ενώπιον εκατοντάδων υποστηρικτών του στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Η επιτροπή American Values 2024, που υποστηρίζει την υποψηφιότητα Κένεντι, έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 17 εκατομμύρια δολάρια και εκτιμά πως θα εξασφαλίσει άλλα 10 εκατομμύρια το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο συνιδρυτής της Τόνι Λάιονς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Κένεντι περιπλέκει την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2024, όπου το σενάριο για επανάληψη της μονομαχίας του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν με τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται από εταιρίες δημοσκοπήσεων ως το πλέον πιθανό.

Την ανεξάρτητη υποψηφιότητα κατέκριναν πάντως τα αδέρφια του - Κέρι Κένεντι, Ρόρι Κένεντι και Τζόζεφ Κένεντι ΙΙ - αναφέροντας σε κοινή δήλωση: «Ο Μπόμπι μπορεί να έχει το ίδιο όνομα με τον πατέρα μας, αλλά δεν συμμερίζεται τις ίδιες αξίες, το όραμα και την κρίση του. Η σημερινή ανακοίνωση μας προκαλεί βαθύτατη θλίψη».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/lpsos, ο Κένεντι φαίνεται να έχει περισσότερες συμπάθειες στους Ρεπουμπλικανούς, ενώ έχει αναπτύξει σχέσεις με ακροδεξιές προσωπικότητες. Σε μια υποθετική τριπλή αναμέτρηση, ο Τραμπ συγκεντρώνει 33%, ο Μπάιντεν 31 % και ο Κένεντι 1 4%. Περίπου το 9% δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε και το 13% ότι δεν ξέρει ποιον θα ψήφιζε.