Ο Μάικ Τζόνσον, Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από τη Λουιζιάνα, εξελέγη νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με 220 ψήφους έναντι 209 του Δημοκρατικού Χακίμ Τζέφρις.

Με την ψηφοφορία ολοκληρώνεται μια περίοδος 22 ημερών κατά την οποία η Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν χωρίς πρόεδρο, έπειτα από την απομάκρυνση του Κέβιν ΜακΚάρθι.

Ο Τζόνσον από τη Λουιζιάνα σάρωσε από την πρώτη ψηφοφορία με την υποστήριξη όλων των Ρεπουμπλικάνων που ανυπομονούσαν να αφήσουν πίσω τους τις τελευταίες εβδομάδες αναταραχής και να συνεχίσουν τη δουλειά της διακυβέρνησης.

Ως χαμηλόβαθμο μέλος της ηγετικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τζόνσον αναδείχθηκε ως ο τέταρτος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών σε αυτό που έχει γίνει ένας σχεδόν παράλογος κύκλος πολιτικής διαμάχης μετά την απομάκρυνση του Κέβιν Μακάρθι, καθώς οι παρατάξεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος διεκδικούν την εξουσία. Αν και δεν είναι η κορυφαία επιλογή του κόμματος, ο βαθιά θρησκευόμενος και ισορροπημένος Τζόνσον έχει λίγους αντιπάλους και έναν σημαντικό υποστηρικτή: Τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Νομίζω ότι θα είναι ένας φανταστικός πρόεδρος», δήλωσε ο Τραμπ την Τετάρτη στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος είναι τώρα ο επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία το 2024, δικάζεται για μια αγωγή που τον κατηγορεί για επιχειρηματική απάτη.

Ο Τραμπ είπε ότι δεν είχε ακούσει «ούτε ένα αρνητικό σχόλιο γι’ αυτόν. Όλοι τον συμπαθούν».

Η ανάρτηση του νέου προέδρου της Βουλής

«Είναι τιμή μιας ζωής να εκλεγώ 56ος Πρόεδρος της Βουλής.

Ευχαριστώ τους συναδέλφους, τους φίλους, το προσωπικό και την οικογένειά μου για την απαράμιλλη υποστήριξη σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Ήταν μερικές επίπονες εβδομάδες και μια υπενθύμιση ότι το Σώμα είναι τόσο περίπλοκο και ποικιλόμορφο όσο και οι άνθρωποι που εκπροσωπούμε. Ο επείγων χαρακτήρας αυτής της στιγμής απαιτεί τολμηρή, αποφασιστική δράση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την προώθηση των νομοθετικών μας προτεραιοτήτων και την επίδειξη χρηστής διακυβέρνησης. Η Διάσκεψη των Ρεπουμπλικανών της Βουλής μας είναι ενωμένη και πρόθυμη να εργαστεί.

Ως Πρόεδρος, θα διασφαλίσω ότι η Βουλή θα παράγει αποτελέσματα και θα εμπνέει αλλαγές για τον αμερικανικό λαό. Θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη σε αυτό το σώμα. Θα προωθήσουμε μια συνολική συντηρητική πολιτική ατζέντα, θα καταπολεμήσουμε τις επιζήμιες πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν και θα υποστηρίξουμε τους συμμάχους μας στο εξωτερικό. Και θα αποκαταστήσουμε τη λογική σε μια κυβέρνηση που το έχει απεγνωσμένα ανάγκη. Ας επιστρέψουμε στη δουλειά.»