Την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε και ο δείκτης προσωπικών δαπανών, το μέτρο που θεωρεί πιο κατατοπιστικό για την πορεία των τιμών και παρακολουθεί στενά η ομοσπονδιακή τράπεζα.

Ειδικότερα, ο δείκτης προσωπικών δαπανών (PCE) κινήθηκε τον Δεκέμβριο με ρυθμό 5% ετησίως, επιβραδύνοντας σημαντικά από το 5,5% του Νοεμβρίου.

Η μέτρηση ήταν πλήρως εναρμονισμένη με την εκτίμηση των αναλυτών (5%) και πλέον σημαντικά μακριά από το υψηλό 40 ετών του περασμένου καλοκαιριού.

Παρομοίως, σε μηνιαίο επίπεδο, ο PCE αυξήθηκε με ρυθμό 0,2% τον Δεκέμβριο, όπως προέβλεπε η αγορά, ελαφρώς χαμηλότερα από το 0,3% του Νοεμβρίου.

Στο πιο στενό μέρος του δείκτη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές προϊόντων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, ο δομικός PCE επιβράδυνε στο 4,4% ετησίως από το 4,7% που είχε προηγηθεί, εμφανίζοντας επίσης χαμηλό 14 μηνών.

Από μήνα σε μήνα, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε ελαφρώς κατά 0,3%, όσο περίμεναν οι αναλυτές.

Ο δείκτης PCE θεωρείται από τη Fed ως καλύτερος παράγοντας πρόγνωσης των μελλοντικών πληθωριστικών τάσεων και ειδικά ο στο δομικό του μέρος.

Σε αντίθεση με τον πιο γνωστό “ξάδερφό του”, τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο ο PCE λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αλλάζουν τις αγοραστικές τους συνήθειες λόγω της αύξησης των τιμών. Μπορεί να στραφούν σε φθηνότερα αγαθά από ακριβότερα, όπως σε μπούτια κοτόπουλου αντί για στήθη, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος.

Σημειώνεται ότι και ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε δείξει σημαντική επιβράδυνση το τελευταίο διάστημα, υποχωρώντας τον Δεκέμβριο στο 6,5% ενώ τον Σεπτέμβριο κινούνταν άνω του 8%.

Μειώθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι καταναλωτικές δαπάνες – που αντιστοιχούν σε πάνω από τα 2/3 της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας της χώρας – υποχώρησαν κατά 0,2% τον Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για τον Νοέμβριο υποβαθμίστηκαν σε μείωση 0,1% αντί για αύξηση 0,1% που είχε καταγραφεί αρχικά, όπως όμως ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters.