Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, τόνισε ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν έχουν καταλήξει σε τελικό κείμενο ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο X, ο Πακιστανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «το τελικό, συμφωνημένο κείμενο της ειρηνευτικής συμφωνίας έχει ολοκληρωθεί» προσθέτοντας ότι το Ισλαμαμπάντ συνεργάζεται με τις δύο πλευρές για τα επόμενα βήματα.

«Το Πακιστάν εργάζεται πλέον στενά και με τις δύο πλευρές για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η ειρήνη δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο είναι τώρα» πρόσθεσε.

Αναλυτικά η ανάρτηση Σαρίφ:

«Εν μέσω των εντατικών προσπαθειών διαμεσολάβησης που καταβάλλει το Πακιστάν, έχουμε πλήρη επίγνωση της αδιάκοπης εκστρατείας παραπληροφόρησης που διεξάγουν όσοι επιθυμούν να υπονομεύσουν τη συμφωνία ειρήνης. Αφήνοντας κατά μέρος τον θόρυβο, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχει επιτευχθεί τελικό, αμοιβαία αποδεκτό κείμενο της συμφωνίας ειρήνης και ότι το Πακιστάν συνεργάζεται πλέον στενά και με τις δύο πλευρές για να οριστικοποιήσει τα επόμενα βήματα. Η ειρήνη δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο είναι τώρα».

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης αποκάλυψε διάφορα σημεία της μελλοντικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, χαρακτηρίζοντας το έγγραφο ως επίτευγμα των στόχων του Ντόναλντ Τραμπ στις διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας στο CNN, ο αξιωματούχος επικαλέστηκε ότι ορισμένα από τα σημεία που συμφώνησαν οι δύο πλευρές είναι τα εξής:

  • Το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και η άρση του αμερικανικού αποκλεισμού στα ιρανικά λιμάνια.
  • Η κατάργηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες του εμπλουτισμένου πυρηνικού υλικού της χώρας, το οποίο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θα καταστραφεί επί τόπου και στη συνέχεια θα απομακρυνθεί από το Ιράν.
  • Το Ιράν θα «ανακουφιστεί από πολλές από τις οικονομικές πιέσεις που υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια», εφόσον συμμορφωθεί με τις διατάξεις της συμφωνίας.

«Αυτά τα οφέλη θα προκύψουν μόνο αν υπάρξει πραγματική συμμόρφωση», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το ζήτημα της οικονομικής ελάφρυνσης του Ιράν αποτελεί βασικό σημείο τριβής στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε τέτοια ελάφρυνση θα είναι δυνατή μόνο αφού το Ιράν λάβει συγκεκριμένα μέτρα συμμόρφωσης.

«Οι Ιρανοί δεν κερδίζουν τίποτα απλώς με την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης ή από τη διαπραγμάτευση αυτή καθαυτή», δήλωσε.

«Αυτό που κερδίζουν είναι ανταμοιβές σε αντάλλαγμα για την τήρηση των υποχρεώσεών τους βάσει της συμφωνίας. Δηλαδή, αν παραδώσουν το πυρηνικό υλικό όπως έχουν δεσμευτεί, θα λάβουν κάτι ως αντάλλαγμα. Αν διαλύσουν τα πυρηνικά τους προγράμματα ή τις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις, θα λάβουν κάτι διαφορετικό. Αν πραγματικά δεσμευτούν για την περιφερειακή…»

«Η διαπραγματευτική ομάδα μας έχει φέρει σε πολύ καλή θέση, αλλά ας δούμε, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στον τερματισμό, αλλά είμαστε πολύ κοντά», δήλωσε.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι συμφωνηθέντες όροι εκπληρώνουν τους βασικούς στόχους του Ντόναλντ Τραμπ και πως, πλέον, οι Αμερικανοί είναι κατά 80-85% βέβαιοι ότι το Μνημόνιο Κατανόησης θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

«Η ευρεία περιφερειακή ειρηνευτική συμφωνία περιλαμβάνει τον Λίβανο, το Ιράν, τις χώρες της ακτής του Κόλπου και το Ισραήλ» τόνισε ακόμη ο αξιωματούχος, δηλώνοντας ότι είναι βέβαιοι ότι οι σύμμαχοι «θα συμμετάσχουν», τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν επηρεάζει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Εάν το Ιράν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, «δεν θα περίμενα από τους Ισραηλινούς να μην απαντήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας, εξήγησε: «Το ιρανικό σύστημα είναι πολύ περίπλοκο. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην ιρανική ηγεσία θέλουν να υπογράψουν τη συμφωνία -αλλά όχι όλοι».