Eνισχύουν οι ΗΠΑ την παρουσία τους σε μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή της Μεσογείου και προς υποστήριξη του Ισραήλ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, όπως αναφερόταν στο κείμενο της ανακοίνωσης, προστίθενται επιπλέον δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων που έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Μεσόγειο. 

Επιβεβαίωσε επίσης ότι ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε τρεις πυραύλους κρουζ και αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από μαχητές των Χούτι στην Υεμένη.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι στόχευαν, αλλά εκτοξεύθηκαν από την Υεμένη, με κατεύθυνση βόρεια κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας, ενδεχομένως προς στόχους στο Ισραήλ».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς και με ομολόγους του από τα ΗΑΕ, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Επίθεση με ρουκέτες σε βάση του Ιράκ με Αμερικανούς στρατιώτες

Ακόμα, αξίζει να αναφερθεί ότι την Πέμπτη σημειώθηκε επίθεση με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη βάση Αΐν αλ Άσαντ, στο δυτικό Ιράκ, όπου σταθμεύουν αμερικανοί στρατιώτες και μέλη του διεθνούς συνασπισμού, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλέσθηκε αξιωματούχους ασφαλείας.

Αρκετές εκρήξεις σημειώθηκαν εντός των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μέχρι στιγμής. Η αεροπορική βάση Αΐν αλ Άσαντ βρίσκεται στη δυτική επαρχία Ανμπάρ.

Οι απειλές του Ιράκ

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες, φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες απείλησαν πως θα εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στις επιθέσεις που εξαπολύει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι βάσεις που φιλοξενούσαν στρατεύματα του διεθνούς συνασπισμού γίνονταν συχνά στόχος επιθέσεων με ρουκέτες και drones. Ωστόσο από το καλοκαίρι το 2022, οι επιθέσεις αυτές είχαν καταλαγιάσει. Συνήθως σε τέτοιες επιθέσεις δεν ακολουθούσε ανάληψη ευθύνης. Οι ΗΠΑ απέδιδαν την ευθύνη σε οργανώσεις προσκείμενες στην Τεχεράνη.

Περίπου 2.500 Αμερικανοί και άλλοι 1.000 στρατιωτικοί από χώρες-μέλη του διεθνούς συνασπισμού σταθμεύουν σήμερα σε τρεις βάσεις των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων.