Ο Ιούνιος του 2025 πέρασε στην ιστορία ως ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ στη δυτική Ευρώπη, με δύο απανωτά κύματα θερμικής πίεσης να πλήττουν την ήπειρο, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.
Σε παγκόσμια κλίμακα, ήταν ο τρίτος θερμότερος Ιούνιος όλων των εποχών, ακολουθώντας αυτόν του 2024 (πιο θερμό κατά 0,2°C) και σχεδόν ισοδύναμος με τον Ιούνιο του 2023 (–0,06°C). Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο πλανήτης καταγράφει μέσες θερμοκρασίες χωρίς προηγούμενο, εν μέσω της εντεινόμενης κλιματικής αλλαγής.
Με βάση τα στοιχεία της Copernicus, που επεξεργάστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, 12 χώρες και περίπου 790 εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν τον θερμότερο Ιούνιο στην ιστορία τους. Στη λίστα περιλαμβάνονται η Ιαπωνία, η Νότια και η Βόρεια Κορέα, το Πακιστάν και το Τατζικιστάν.
Η Ευρώπη, που θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο, βρέθηκε αντιμέτωπη με «εξαιρετικά» κύματα ζέστης από τις 17 έως τις 22 Ιουνίου και ξανά στις 30 του μήνα. Όπως δήλωσε η κλιματολόγος της Copernicus, Σαμάνθα Μπέρτζες, τέτοια φαινόμενα γίνονται ολοένα και συχνότερα και πιο έντονα, απειλώντας ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ευρώπης.
Σε πολλές περιοχές, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40°C, φτάνοντας μέχρι και τους 46°C στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Στις 30 Ιουνίου καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ για την ήπειρο, μία από τις πιο ζεστές ημέρες στην ευρωπαϊκή ιστορία.
Ωστόσο, οι απόλυτες τιμές δεν αποτυπώνουν πλήρως την επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Η «θερμική καταπόνηση» που προκύπτει από το συνδυασμό θερμοκρασίας, υγρασίας και ανέμου, έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ. Στη βόρεια Λισαβόνα, ο δείκτης UTCI άγγιξε τους 48°C, εντάσσοντας την περιοχή στην κατηγορία της «ακραίας θερμικής καταπόνησης».
Οι λεγόμενες «τροπικές νύχτες» –όταν η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 20°C– επιβαρύνουν περαιτέρω τον ανθρώπινο οργανισμό. Στην Ισπανία καταγράφηκαν 24 τέτοιες νύχτες, 18 περισσότερες από το φυσιολογικό για τον μήνα. Στη Μεσόγειο, σε περιοχές όπου συνήθως δεν υπήρχαν τροπικές νύχτες τον Ιούνιο, καταμετρήθηκαν από 10 έως 15.
Την ίδια περίοδο, η κλιματική κρίση έδωσε το στίγμα της σε όλο τον κόσμο: καταστροφικές πυρκαγιές στον Καναδά και τη νότια Ευρώπη, φονικές πλημμύρες στην Αφρική, την Κίνα και το Πακιστάν.
Αν και ο Ιούνιος του 2025 ήταν ελαφρώς πιο ήπιος από τους δυο αμέσως προηγούμενους, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία παρέμεινε 1,3°C υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα (1850-1900). Σύμφωνα με την Copernicus, πρόκειται για μόλις τον τρίτο Ιούνιο τα τελευταία 24 χρόνια όπου η αύξηση της θερμοκρασίας παρέμεινε κάτω από τον «κόκκινο» πήχη του +1,5°C.
Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, το 2025 αναμένεται να είναι το τρίτο θερμότερο έτος στην παγκόσμια ιστορία. Όπως ανέφερε στα τέλη Ιουνίου η Μπέρτζες, το κλίμα βρίσκεται πλέον 1,35 έως 1,4°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, και με τον τρέχοντα ρυθμό, το κρίσιμο όριο του +1,5°C προβλέπεται να ξεπεραστεί οριστικά ως το 2029.
Τέλος, ο Ιούνιος του 2025 σημαδεύτηκε και από έναν θαλάσσιο καύσωνα στη δυτική Μεσόγειο, με τη θερμοκρασία της επιφάνειας να φτάνει τους 27°C – απόλυτο ρεκόρ για την περιοχή. Οι επιπτώσεις ήταν πολλαπλές: περιορισμένη ψύξη τη νύχτα κατά μήκος των ακτών, αύξηση της υγρασίας και ενίσχυση της θερμικής καταπόνησης. Παράλληλα, οι υψηλές θερμοκρασίες έπληξαν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και προκάλεσαν σοβαρές επιπτώσεις στην αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες.
