Οι συγκεντρώσεις για το δυστύχημα των Τεμπών έστειλαν το μήνυμα προς την κυβέρνηση, όπως παραδέχονται και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη. Η αντιπολίτευση, όμως, συνεχίζει να επιβάλλει μια ιδιότυπη τοξικότητα στον δημόσιο διάλογο, εξαπολύοντας κατηγορίες εναντίον όχι μόνο του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και διαφόρων υπουργών. Το «Μανιφέστο» συνεχίζει να καταγράφει τις απόψεις «γαλάζιων» βουλευτών και υπουργών, με αφορμή τη ρητορική των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η Ιωάννα Λυτρίβη, υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, πιστεύει πως τα μεγάλα συλλαλητήρια της περασμένης Παρασκευής αποτύπωσαν το πάνδημο αίτημα για δικαιοσύνη και αποτελεσματικό κράτος, κάτι που αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα.

Η εργαλειοποίηση βλάπτει και θολώνει την ουσία

Τα μαζικά, ειρηνικά συλλαλητήρια έδωσαν το καθαρό και ηχηρό μήνυμα της κοινωνίας. Αποτύπωσαν το πάνδημο αίτημα για δικαιοσύνη και για ένα καλύτερο, αποτελεσματικό κράτος, που εγγυάται την ασφάλεια όλων μας. Τα αιτήματα αυτά απευθύνονται πρωτίστως στην κυβέρνηση, αλλά αφορούν συνολικά το πολιτικό σύστημα.

Το μείζον δημοκρατικό γεγονός των συγκεντρώσεων μας αφορά όλους, αγγίζει τα θεμέλια της Πολιτείας μας, υπερβαίνει τη συγκυρία. Όποιος το υποτιμά ή το εργαλειοποιεί, υποβαθμίζει τη σημασία του και στην πραγματικότητα δεν βλέπει τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει για την αξιοπιστία των πολιτικών θεσμών, για την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική και το κράτος.

Η τοξικότητα και η πολιτική του εργαλειοποίηση μόνο βλάπτει και θολώνει την ουσία. Αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και αναπαράγει μια εικόνα του πολιτικού συστήματος που εξυπηρετεί μόνο τα άκρα, αυτούς που εντέλει δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα και επιδιώκουν αποκλειστικά το στενό κομματικό τους συμφέρον.