Την ανησυχία του για την τύχη των τζαμιών στον κόσμο μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί εξέφρασε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στηλιτεύοντας την απόφαση του Τούρκου προέδρου, καθώς δεν θα έχει όφελος για τη χώρα, όπως σημειώνει.
Διερωτάται, δε, τι άλλαξε μέσα σε ένα χρόνο που ο Τούρκος Πρόεδρος τασσόταν ενάντια στο άνοιγμα του μνημείου για μουσουλμανική προσευχή επειδή θα κινδύνευαν τα τζαμιά σε διάφορες χώρες.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά τζαμιά σε διάφορες χώρες του κόσμου, μήπως αυτοί (που λένε να ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή) γνωρίζουν τι θα πάθουν αυτά τα τζαμιά; Ως πολιτικός ηγέτης δεν έχω χάσει τον προσανατολισμό μου για να μπω σε ένα τέτοιο παιχνίδι», δηλώνει σε συνέντευξή του στην αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, στην πρώτη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Κάνει δε καθαρό πως στη συνείδησή του «η Αγία Σοφία είναι τζαμί από το 1453». «Η Αγία Σοφία είναι τζαμί στο μυαλό και τη συνείδησή μου από το 1453. Είναι επίσης μια παγκοσμίως γνωστή αξία του πολιτισμού της Κωνσταντινούπολης. Σε όλες τις ομιλίες μου την αποκαλώ “Τζαμί Αγίας Σοφίας”», παραδέχτηκε ο Εκρέμ Ιμάμογλου.
«Εάν αυτή η αλλαγή στην Αγία Σοφία θα προσθέσει υλικό και ηθικό πλούτο στη χώρα μου, εάν θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης για εκατομμύρια ανέργους, αποφοίτους πανεπιστημίων και εκατομμύρια νέους, εάν η χώρα μου κερδίσει σεβασμό στη διεθνή κοινή γνώμη, τότε υποστηρίζω μέχρι τέλους αυτήν την απόφαση», συνέχισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Και πρόσθεσε σχετικά με την αλλαγή στα΄σης του Τούρκου προέδρου: “Τι θα γίνει εάν οι κυβερνώντες αυτών των χωρών πουν ‘θεωρούμε επίθεση κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τις κατηγορίες εναντίον της απόφασής μας για τα τζαμιά;’ Αυτό θα κριθεί από το οπωσδήποτε από το έθνος μας το οποίο διαθέτει κοινή λογική. Θέλω πολύ να το κρίνει αυτό ο λαός και θα το κρίνει”.
Αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είπε ότι έκρινε με βάση «ή άσπρο ή μαύρο», συμπληρώνοντας ότι ο λογαριασμός για την Τουρκία θα είναι αρκετά βαρύς και ότι η απόφαση θα κριθεί από το τουρκικό έθνος στο μέλλον. «Θέλω πραγματικά οι άνθρωποι να το ζυγίσουν και θα το ζυγίσουν», είπε.