Η επιρροή της διαρκώς διευρύνεται. «Από βασίλισσα σε αυτοκράτειρα», λέει σχετικός τίτλος της πολυσύχναστης ενημερωτικής ιστοσελίδας politico για τη χριστιανοδημοκράτη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η μεταφορά αποδίδει την αλήθεια. Όντως, η ισχυρή κυρία των Βρυξελλών είναι πλέον «κυρίαρχη» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό κατακυρώθηκε με τη στελέχωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου η Γερμανίδα πολιτικός επέβαλε τα θέλω της χωρίς περιστροφές, στέλνοντας στο πυρ το εξώτερον μια προσωπική επιλογή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τον απρόβλεπτο Τιερί Μπρετόν. 

Ο Γάλλος πολιτικός έκανε το λάθος να παρακάμψει τους πάντες με μια αμφιλεγόμενη «πρωτοβουλία», φέρνοντας μάλιστα σε δύσκολη θέση τη Γερμανίδα πολιτικό. Δι’ επιστολής του στον Έλον Μασκ έριξε νερό στον μύλο της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς, εμφανίζοντας την Κομισιόν ως εποφθαλμιούσα το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Μέγα σφάλμα, που ο Γάλλος το πλήρωσε με την «εκπαραθύρωσή» του, διότι τέτοια ήταν, άσχετα αν παρουσιάστηκε ως παραίτηση. Και μπαίνει στη θέση του στην Επιτροπή ο Γάλλος ΥΠΕΞ Στεφάν Σεζουρνέ και ούτε «κιχ» γενικότερα από το Παρίσι για τα όσα έγιναν! 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είναι ιατρός αλλά και οικονομολόγος, πέρασε –και ακόμα περνά– από Συμπληγάδες. Η πανδημία και αμέσως μετά ο πόλεμος στην Ουκρανία, συνιστούσαν και συνιστούν για την Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτόγνωρες προκλήσεις. Η διαδικασία του επείγοντος στα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έδωσε αφορμή για κατηγορίες. Όμως, η ευρωπαϊκή κοινωνία θέλει ανθρώπους που της δημιουργούν αίσθημα ασφαλείας, που προνοούν –πάρα πολύ βασικό– για την προστασία του τρόπου ζωής μας, κι ας «αλυχτά» η Αριστερά. Εξ ου και η συνεχιζόμενη κυριαρχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που φυσικά οδηγεί στην περαιτέρω ισχυροποίηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η διαπραγματευτική της ικανότητα είναι πλέον καθολικά αναγνωρισμένη, ενώ η αταλάντευτη στήριξή της στο Κίεβο της έχει προσδώσει μεγάλο κύρος στο ευρωατλαντικό στερέωμα. 

Με όλα αυτά, η Ελλάδα είναι κερδισμένη, όπως και η Κύπρος. Η Γερμανίδα πολιτικός εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Είναι συνοδοιπόροι ιδεολογικοπολιτικά, η σχέση τους είναι προφανέστατα εξαιρετική και η πατρίδα μας μόνο κερδισμένη βγαίνει απ’ αυτό. Λαμβάνουμε ως Ελλάδα διαρκώς, καθώς τα αιτήματα της Αθήνας ικανοποιούνται. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αξιοποιεί με όλους τους δυνατούς τρόπους τους Έλληνες που υπηρέτησαν στις Βρυξέλλες την ευρωπαϊκή ιδέα. Με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαιούμαστε να προσδοκούμε.