Το πρόγραμμα των διαλέξεων και των απογευμάτων ποίησης που διοργανώνει τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Οι διαλέξεις του Φεβρουαρίου είναι οι εξής: 

Φένια Τσανάκα - 14 συναισθήματα ζητούν ανακαίνιση με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη 

Θα μπορούσε η φιλοσοφία του Αριστοτέλη να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο εργαλείο για μια καλύτερη ζωή; Ο Αριστοτέλης ισχυρίζεται ότι ο άνθρωπος αποφασίζει ανάλογα με τον χαρακτήρα του. Ο κακός χαρακτήρας ασυνείδητα μας οδηγεί σε πράξεις και χτίζει ανθρώπινες σχέσεις που μας γεμίζουν δυσαρέσκεια. Σε πέντε συναντήσεις, μέσω καθημερινών παραδειγμάτων, θα συζητήσουμε, θα εξερευνήσουμε και θα προβληματιστούμε για το πώς θα ανακαινίσουμε τα δεκατέσσερα βασικά συναισθήματά μας, δηλαδή τον χαρακτήρα μας, απαντώντας στα παρακάτω ερωτήματα: Αλλάζει ο χαρακτήρας μας και εάν ναι, πώς; Μήπως θυμώνουμε με τον λάθος τρόπο; Πώς διαχειριζόμαστε τα χρήματα και τα αγαθά; Μήπως ο φόβος μάς στερεί τη ζωή; Ντροπή! «Τι θα πει ο κόσμος»; Είναι κανείς από μας ιδιότροπος; Σήμερα γέλασες;
Ποια η διαφορά της ειλικρίνειας με την αλήθεια; Να ζηλεύω ή να μην ζηλεύω; Πόσες σωματικές απολαύσεις θέλουμε σ΄ αυτή τη ζωή; Ποια αρετή προσελκύει τον θαυμασμό και την αντιπάθεια; Αγάπη ή δικαιοσύνη; Η αγάπη μπορεί να φέρει την κόλαση; Ποια είναι τα τρίμορφα «διαβολάκια» που πάντα εμφανίζονται και αλλάζουν τις αποφάσεις μας; 

27 Φεβρουαρίου 2024
5, 12, 19, 26 Μαρτίου 2024
Τρίτη, 18:00-19:30
Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Λέανδρος Λεφάκης - Μυστική Ιπποσύνη: Από τη Μεσαιωνική παράδοση, στην εσωτερική ιπποτική φιλοσοφία και τον εξ αυτής συμβολισμό 

Η ιστορική Ιπποσύνη και η εξέχουσα εικόνα του Ιππότη καταλαμβάνουν την κορυφή στον Μεσαιωνικό ηθικό και πνευματικό κόσμο. Ο θρύλος, η ιστορία, η ποίηση και η λογοτεχνία έχουν ανεγείρει ένα βάθρο στο οποίο δεσπόζει το ιπποτικό ιδεώδες, μέσα από τη μυστηριώδη του αίγλη. Η θεωρητική Ιπποσύνη, ως κίνημα του 18ου αιώνα, θα αποτελέσει τμήμα του δυτικού εσωτερισμού και θα διοχετευτεί στη δεξαμενή των μυητικών οργανώσεων, με κυριότερες αυτές οι οποίες θα υιοθετήσουν τελετουργικά ιπποτικής έμπνευσης. Ιππότες Ναΐτες, Ιωαννίτες, Εξαγνισμένοι, Σκώτοι και Ροδόσταυροι θα αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο με τη Μεσαιωνική Ιπποσύνη. Η αποκάλυψη της εσωτερικής τους διάστασης, η εισαγωγή νέων ιπποτικών ιδεών και η δημοφιλία τους, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων μύθων οι οποίοι θα κυριαρχήσουν στην Ευρώπη για περισσότερα από διακόσια χρόνια. 

5 Φεβρουαρίου 2024
Δευτέρα, 20:00-21:30
Διάλεξη στο αμφιθέατρο
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€
Τηλεδιάλεξη σε livestreaming
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€ 

Χάρις Συμεωνίδου - Παγκόσμια Ιστορία Θεάτρου
Για τέταρτη χρονιά. 5 Φεβρουαρίου 2024: Ελληνικό Θέατρο από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα (Θέατρο Σκιών, Κρητικό και Επτανησιακό Θέατρο, Θέατρο του Αιγαίου Πελάγους, Διαφωτισμός, Δραματικό Ειδύλλιο και Κωμειδύλλιο, Μπουλούκια, Επιθεώρηση, Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο). 

5 Φεβρουαρίου 2024
Δευτέρα, 18:00-19:30
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€ 

Στέλιος Ράμφος - H ιστορία του χρόνου
Ο χρόνος περνά όταν μιλάμε για την ιστορία του ή περιμένει; 

7, 14, 21, 28 Φεβρουαρίου 2024
6, 13, 20, 27 Μαρτίου 2024
3, 10, 17, 24 Απριλίου 2024
15, 22 Μαΐου 2024
Τετάρτη, 18:00-20:00
Διάλεξη στο αμφιθέατρο
Μεμονωμένη διάλεξη: 18€, 8€
Τηλεδιάλεξη σε livestreaming
Μεμονωμένη διάλεξη: 12€ 

Ίρις Κρητικού - Μικρές Γεωγραφίες του Καλού
Τη χρονιά αυτή, πραγματοποιούμε ένα ακόμη συναρπαστικό κοινό ταξίδι, διεισδύοντας και πάλι στα μικρά σύμπαντα αγαπημένων δημιουργών και πνευματικών ανθρώπων, παρουσιάζοντας οπτικό υλικό από τις αναζητήσεις και τις επιδιώξεις τους και συνομιλώντας μαζί τους, μπροστά στο κοινό, για την έμπνευση και για την επιθυμία που τρέπονται σε έργο ζωής. Για την περιπέτεια και τη συναρπαστική διαδικασία της δημιουργίας εντός του αστικού ιστού ή της ελληνικής υπαίθρου, και, κυρίως, του προσωπικού έργου τους για το κοινό καλό. Για τη δυνατότητα παραγωγής έργου υπό δύσκολες συνθήκες αλλά και για τη δυνατότητα διάσωσης, αναστήλωσης, επανάχρησης καλλιτεχνημάτων, αντικειμένων, κτηρίων και τεκμηρίων, και την ισχυρή ατομική βούληση που έχει τη δύναμη να μετατρέπει μια δεξαμενή ιδεών σε έργο ζωής με πολλούς αποδέκτες. Μικρά μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχιτεκτονήματα, πολύτιμα αντικείμενα, συλλογές ή αρχεία που διασώζονται, καταγράφονται και αναδεικνύονται εξαιτίας της βούλησης και της δύναμης κάποιου ή κάποιων, θα συναντηθούν στις Μικρές Γεωγραφίες του Καλού. 

2, 9, 16, 23 Φεβρουαρίου 2024
Παρασκευή, 18:00-19:30
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Το πρόγραμμα των απογευμάτων ποίησης στο Cafe Merlin όπου ποιητές διαβάζουν ποιήματά τους και συνομιλούν με το κοινό την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα.είναι το εξής: 

5 Φεβρουαρίου 2024: Τασούλα Καραγεωργίου

4 Μαρτίου 2024: Χαρίλαος Νικολαΐδης, Αλέξανδρος Ανθούλης
1 Απριλίου 2024: Γιώργος Χουλιάρας
13 Μαΐου 2024: Ελένη Παπανδρέου
3 Ιουνίου 2024: Ιωσήφ Βεντούρας

Επιμέλεια: Ιουλίτα Ηλιοπούλου