Τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού για το θέατρο θα παρουσιαστούν την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, στις 20:30, στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

60 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΣΕ 60 ΛΕΠΤΑ

Η συμπύκνωση της ζωής στη σκηνή, πρόσωπα, προσωπεία, αλήθειες και ψέματα σ’ ένα παιχνίδι όπου η χαρά εναλλάσσεται με τη θλίψη, ο έρωτας με τη μοναξιά, η αγωνία με την απαντοχή. Τα πολλά συναισθήματα που προκαλεί το θέατρο μέσα από τη μουσική που τα αποτυπώνει ανεξίτηλα…

Τραγούδια από τις παραστάσεις: «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, «Ελένη», «Μήδεια» και «Τρωάδες» του Ευριπίδη, «Κατσούρμπος» του  Γεωργίου  Χορτάτση, «Τρελή του Σαγιώ» του Ζαν Ζιρωντού, «Xάρολντ και Μώντ» του Κόλιν Χίγγινς, «Βολπόνε» του Μπέν Τζόνσον.

Μία επιλογή της συνθετικής δουλειάς του Γιώργου Κουρουπού για το θέατρο από παραστάσεις εξήντα χρόνων στα εξήντα λεπτά ενός προγράμματος, όπου εναλλάσσονται πρόσωπα, προσωπεία, αλήθειες και ψέματα, έρωτες, χαρές και μοναχικές στιγμές, αγωνίες κι απαντοχές της σκηνής αλλά και της πραγματικής ζωής.

Tάσης Χριστογιαννόπουλος, τραγούδι

Άρτεμις Μπόγρη, τραγούδι

Θανάσης Αποστολόπουλος, πιάνο

Ιουλίτα Ηλιοπούλου, αφήγηση

12 Δεκεμβρίου 2024

Πέμπτη, 20:30

Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ

Τάσης Χριστογιαννόπουλος 

tasis-xristoghiannopoylos1.png

Βαρύτονος, γεννήθηκε στον Πειραιά. Από το 1989 πρωταγωνιστεί σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώ εμφανίζεται στα σημαντικότερα θέατρα και φεστιβάλ παγκοσμίως. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως Ο κουρέας της Σεβίλλης, Μάκβεθ, Ντον Τζοβάννι, Ντον Κάρλος, Τραβιάτα, Ο μαγικός αυλός, Ευγένιος Ονιέγκιν, Φάουστ, Άμλετ, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Φάλσταφ, Ο τροβαδούρος. Εκτός από ηχογραφήσεις οπερατικών έργων (Ταμερλάνος, Τραβιάτα, Φάλσταφ κ.ά.) και τραγούδια Γάλλων συνθετών (Καμίγ Σαιν-Σανς, Φελισιέν Νταβίντ κ.ά.), έχει ηχογραφήσει έργα Ελλήνων συνθετών (Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Νίκου Μαμαγκάκη, Γιώργου Κουρουπού, Θάνου Μικρούτσικου, Γιάννη Μαρκόπουλου κ.ά.). Παράλληλα συνθέτει μουσική. Στα έργα του περιλαμβάνονται τα μιούζικαλ Χριστουγεννιάτικη ιστορία, Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μικρός πρίγκιπας, τα μπαλέτα On the road, Labyrinth, οι κύκλοι τραγουδιών E.E.cummings, Thomas Moore, τα οποία παρουσιάζονται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τιμήθηκε από τη γαλλική Ακαδημία Σαρλ Κρο ως «Καλύτερος ερμηνευτής γαλλικών τραγουδιών».

Άρτεμις Μπόγρη

giorgos-kurupos-artemis-mpogrh.jpg

Γεννήθηκε στην Αθήνα και άρχισε τις μουσικές της σπουδές πρώτα στο πιάνο σε ηλικία 10 ετών. Το 1996 ξεκίνησε μαθήματα κλασσικού τραγουδιού στην τάξη της Μαρίνας Κρίλοβιτς στο Ωδείο Αthenaeum από όπου πήρε το δίπλωμα της τον Ιούνιο του 2002 με το βαθμό Άριστα Παμψηφεί, Α΄ Βραβείο, και χρυσό μετάλλιο. Έχει συμμετάσχει σε μαθήματα υποκριτικής και μελοδραματικής που δόθηκαν από τους σκηνοθέτες Βασίλη Νικολαίδη και Κάρμεν Ρουγγέρη, καθώς και σε σεμινάρια τραγουδιού της Δάφνης Ευαγγελάτου, της Jeannette Pilou και του Άρη Χριστοφέλλη, με τον οποίο συνεχίζει τη μελέτη ρεπερτορίου.

Υπήρξε ενεργό μέλος του Όπερα στούντιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 2009  έως το 2011.Έχει δώσει συναυλίες συνεργαζόμενη με την   Πρότυπη Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών, την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ, το Ελληνικό  Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, την Καμεράτα  υπό τη διεύθυνση του Helmuth Rilling και με το Φεστιβάλ Ναυπλίου 2008 (Καλλιτεχνική διεύθυνση- Γιάννης Βακαρέλης).Από το 2001 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή σε παραγωγές  της παιδικής σκηνής. Από τον Ιούνιο του 2008 συνεργάστηκε με την Πειραματική Σκηνή της Ε.Λ.Σ (Αρχιμουσικός/Καλλιτεχνικός σύμβουλος- Θόδωρος Αντωνίου)στο έργο του Βίκτορ Ούλμαν «Ο αυτοκράτορας της Ατλαντίδας» (Bubikopf-κορίτσι), και αργότερα εμφανίστηκε στους ρόλους του Συνθέτη (Αριάδνη στη Νάξο), της πρώτης κυρίας (Ο μαγικός αυλός) και της Ροζίνας (Ο κουρέας της Σεβίλλης). Το Φεβρουάριο του 2010 εμφανίστηκε στην όπερα του Γιώργου Κουρουπού «Η σκηνή  των θαυμάτων» (πρώτη πανελλήνια παρουσίαση-Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), τραγουδώντας το ρόλο της Τσιρίνας. Τελευταία συμμετείχε στην πρώτη παγκόσμια αναβίωση της όπερας του C.W. Gluck  «Il trionfo di Clelia» τραγουδώντας το ρόλο του Mannio (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-Φεβρουάριος 2012). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Θανάσης Αποστολόπουλος

Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, απ‘ όπου αποφοίτησε το 1990 με δίπλωμα σολίστ και πρώτο βραβείο παμψηφεί. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, στο Παρίσι και στο Ζάλτσμπουργκ, με υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση, του Βρετανικού Συμβουλίου και της Γαλλικής Κυβέρνησης. Δάσκαλοί του υπήρξαν, μεταξύ άλλων, ο Άρης Γαρουφαλής, η Ιρίνα Ζαρίτσκαγια και η Ζερμαίν Μουνιέ. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλες ευρωπαϊκές αίθουσες συναυλιών, όπως στο Κοντσέρτχεμπαου στο Άμστερνταμ, το Ρalais des Beaux-Arts στις Βρυξέλλες, την Αίθουσα Φιλαρμονικής της Κολωνίας, το ΜΜΑ και ΜΜΘ, το Κόντσερτχαους της Βιέννης, το ΒΓΜ της Γενεύης, τη Συμφωνική Αίθουσα του Μπέρμιγχαμ και την Αίθουσα της Φιλαρμονικής της Σόφιας, όπου έχει βραβευτεί στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου Αλμπέρ Ρουσσέλ. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τη Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Πράγας, την Ορχήστρα Δωματίου της Στουτγάρδης, τις ΚΟΑ και ΚΟΘ, τη Φιλαρμονική της Ραδιοφωνίας του Αννόβερου, την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, τη Φιλαρμονική του Τορίνου, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνιέτα της Βασιλείας, το Νash Εnsemble κ.ά. Μοιράζοντας τη δραστηριότητά του ανάμεσα σε ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου και συνεργασίες με λυρικούς καλλιτέχνες, έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή. Αφιερώνει σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς του στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία, ενώ πολλοί έλληνες συνθέτες τού έχουν εμπιστευτεί εκτελέσεις και ηχογραφήσεις έργων τους, συχνά σε πρώτη εκτέλεση.

Ιουλίτα Ηλιοπούλου 

ioylita-hliopouloy.jpg

Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στην Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Έχει εκδώσει ποίηση: «Καλούς Ενιαυτούς Μάρκο», «Δίγαμμα», «Ευχήν Οδυσσεί», «Από το  Ένα στο Δύο», «11 τόποι για 1 καλοκαίρι», «Το σπίτι», «Ιοκάστη», «Το ψηφιδωτό της Νύχτας», (όλα από τις εκδόσεις ύψιλον/βιβλία) παραμύθια: «Τι Ζητάει ο Ζήνων;» (κρατικό βραβείο 2005), «Η Πράσινη Σκουφίτσα», «Άλλο και τούτο!», «Τίμος ο Αθηναίος», το Χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι «Μα πότε θα φτάσει αυτός ο Μάγος» (μουσική: Γιώργος Κουρουπός, εκδ. Ίκαρος), δοκίμια «Η Κούκλα», «Αναζητώντας την Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά, Δοκίμια για τον Οδυσσέα Ελύτη» και την μετάφραση στο  έργο  τού P.B. Shelley «Υπεράσπιση της Ποίησης». Έχει γράψει τα ποιητικά κείμενα στα μουσικά έργα του Γιώργου Κουρουπού: «Το καράβι του  Έλατου», «Ιοκάστη», «Λεπορέλλα» (λιμπρέτο βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Στ. Τσβάιχ), καθώς και στίχους τραγουδιών του ίδιου συνθέτη και των: Π. Περάκη, Σ. Γυφτάκη, Τ. Ζωγράφου. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά. Επιμελείται και παρουσιάζει από σκηνής προγράμματα ποίησης και μουσικής και καθώς και παραμύθια.