“Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη”. Ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου που παραιτήθηκε μετά την κατακραυγή που υπήρξε, λόγω της πρωτοφανούς, στα δικαστικά χρονικά, παρέμβασής του, από συνταγματολόγους, νομικούς και δικαστικούς λειτουργούς, ισχυρίστηκε ότι συναντήθηκε με ανώτατο παράγοντα καθώς και ότι του υποσχέθηκαν ανταλλάγματα προκειμένου να στηρίξει την τροπολογία – μπλόκο για το κόμμα Κασιδιάρη προκαλώντας ερωτήματα για τη στάση του αυτή.

Και όχι μόνο. Τα έβαλε και με τους συνταγματολόγους που στηλίτευσαν με έντονο τρόπο την παρέμβασή του επιβεβαιώνοντας την ενόχλησή του.

Η κατηγορηματική διάψευση από τον Γιάννη Οικονόμου και η με ηχηρό τρόπο διάψευση του αφηγήματος που επιχειρεί να στήσει για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τέλος στην προσπάθεια που έγινε.

«Δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση και δεν θα μπορούσε να υπάρξει γιατί εμείς δεν παζαρεύουμε την άποψή μας εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές» σημείωσε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι  «η κυβέρνηση είχε μια διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου που είχε να κάνει με τα δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του ανώτατου δικαστηρίου και αυτό ήταν θεσμικά επιβεβλημένο».

«Τι σχέση έχει αυτό με όλα τα απίθανα που λέγονται;» αναρωτήθηκε για να επισημάνει πως «Είναι τελείως έξω από το αξιακό μας πλαίσιο τα παζαρέματα. Εμείς δεν κάνουμε παζάρια, λειτουργούμε θεσμικά και σεβόμαστε την διάκριση εξουσιών» και κατέληξε:

«Όμως, το σοβαρό δεν είναι να σχολιάζω αυτά τα πράγματα. Το σοβαρό που έχουμε απέναντί μας είναι να καταλάβουμε ότι η επιλογή της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της δίνει το Σύνταγμα για να υψώσουμε δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι στη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων με οποιοδήποτε μανδύα στις εκλογικές διαδικασίες είναι μια επιλογή βαθιά αξιακή και πολιτική, την οποία δεν παζαρεύουμε με κανέναν και σε κανένα επίπεδο. Από εκεί και πέρα όλοι κρίνονται απέναντι στο κορυφαίο αυτό θεσμικά και πολιτικά ζήτημα και για τα λόγια τους και για τη στάση τους».

 

Οι ισχυρισμοί Τζανερρίκου και ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την οποία η ρύθμιση – μπλόκο για το κόμμα Κασιδιάρη είναι «αντισυνταγματική» (θέση που υιοθετεί τη ρητορική του ίδιου του καταδικασμένου για διευθυντικό ρόλο σε εγκληματική οργάνωση) ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί και τους ισχυρισμούς  του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερρίκου, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τη γενική κατακραυγή για την πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά παρέμβασή του.

Τι ισχυρίστηκε αίφνης ο κ. Τζανερρίκος; Ότι «μετά τις δηλώσεις συνταγματολόγων, που χαρακτήρισαν αντιθεσμική τη δήλωσή μου και δεν παραιτήθηκα αμέσως, όπως είπαν, ενώ άσκησα κριτική στη διάταξη του νόμου για τον Κασιδιάρη, να μας πούνε οι συνταγματολόγοι πόσο θεσμικές είναι οι παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, που ζήτησαν να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες, υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου, να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές!»

Στάση που προκαλεί έντονο προβληματισμό, επιβεβαιώνει όμως και την ενόχλησή του από τη στάση των συνταγματολόγων κατά των χειρισμών που επέλεξε.

Ακόμη όμως περισσότερο εντύπωση και έντονο προβληματισμό προκαλεί η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που εκτός των δηλώσεων Τσίπρα περί αντισυνταγματικότητας, είπε Όχι στο μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ πάτησε στις δηλώσεις Τζανερρίκου και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει τα εξής:

«Η πρωτοφανής παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη τελικά δεν περιορίζεται μόνο στους «καφέδες» του κ. Γεραπετρίτη πέριξ του Μαξίμου με δικαστές, αλλά φτάνει και σε απόπειρα δωροδόκησής τους με υποσχέσεις για αξιώματα. Αυτά καταγγέλλει σήμερα στο iEidiseis.gr ο πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Τζανερίκος. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κάνει τον ανήξερο. Οφείλει να απαντήσει. Ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση; Τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί; Σε κάθε περίπτωση με αυτούς τους πρωτοφανείς χειρισμούς του, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς».​

Όχι απλά υιοθετεί δηλαδή του ισχυρισμούς ενός πρώην δικαστικού λειτουργού που παραιτήθηκε αλλά επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βγεί από πάνω σε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας το οποίο μάλιστα ανέδειξε τον τρόπο που λειτουργεί η αξιωματική αντιπολίτευση με γνώμονα πάντα ένα μικροκομματικό συμφέρον πέραν του οποίου αδυνατεί να πράξει οτιδήποτε.