Σε τροχιά διαπραγματεύσεων με δεκάδες χώρες βρίσκεται η κυβέρνηση Τραμπ, με στόχο την επίτευξη διμερών συμφωνιών που θα αποτρέψουν την επιβολή επιπλέον δασμών στις εμπορικές συναλλαγές. Όπως αποκαλύπτει η Washington Post, η 90ήμερη περίοδος αναστολής των δασμών που ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη λειτουργεί ως ένα κρίσιμο «παράθυρο» διαπραγμάτευσης, εντός του οποίου οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους εμπορικούς τους εταίρους.
Ήδη, χώρες όπως η Ιαπωνία, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Ουάσιγκτον, διερευνώντας τους όρους μιας πιθανής εξαίρεσης από τα νέα μέτρα.
Αν και η συνολική στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης παραμένει σε μεγάλο βαθμό αδιευκρίνιστη, αρχίζει να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο απαιτήσεων το οποίο περιλαμβάνει:
- Αυξημένες αγορές αμερικανικού φυσικού αερίου (LNG) από χώρες-συμμάχους.
- Μειώσεις δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, ενισχύοντας την πρόσβαση των ΗΠΑ σε ξένες αγορές.
- Φορολογικές ελαφρύνσεις για τις τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ, ειδικά εκείνες με έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ.
- Ρήτρες για τον περιορισμό της "έμμεσης" εισαγωγής κινεζικών προϊόντων μέσω τρίτων χωρών, που επανεισάγονται στις ΗΠΑ προκειμένου να παρακαμφθούν οι δασμοί.
Το πλαίσιο αυτό αποκαλύπτει τη βούληση της διοίκησης Τραμπ να μετατρέψει τις εμπορικές εντάσεις σε ευκαιρία επαναδιαπραγμάτευσης των διεθνών οικονομικών σχέσεων με πιο ευνοϊκούς όρους για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εστίαση στην Κίνα παραμένει κεντρική. Η Ουάσιγκτον απαιτεί πλέον από χώρες όπως το Μεξικό και το Βιετνάμ να περιορίσουν την είσοδο κινεζικών προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα ζητεί συμμόρφωση με τα δικά της επίπεδα δασμών.