Νέα κατάσταση επιδιώκει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (UEFA) στα κύπελλα Ευρώπης από την αγωνιστική περίοδο 2024-25 η οποία θα έχει αντίκτυπο και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα της Δανίας «Tipsbladet», η UEFA σχεδιάζει με τη συγκατάθεση της   ECA (Ένωση Ευρωπαϊκών Σωματείων Ποδοσφαίρου), να αλλάξει τον τρόπο κατανομής των συλλόγων στις διοργανώσεις της και συγκεκριμένα σε Europa League και Europa Conference League.

Όπως υποστηρίζει το έντυπο της Δανίας, για την τριετία 2024-2027 προτεραιότητα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα έχουν οι δευτεραθλητές και όχι οι κυπελλούχοι.

Μέχρι και τη φετινή σεζόν, οι δευτεραθλητές των χωρών που βρίσκονται κάτω από τη 15η θέση στην κατάταξη της UEFA μετέχουν στο Europa Conference League, μαζί με τον τρίτο του πρωταθλήματος και τον κυπελλούχο. Αν έπρεπε κάποιος εκ των τριών να κερδίσει γύρο, αυτός ήταν πάντα ο κυπελλούχος.

Από την αγωνιστική περίοδο 2024-25 ο κυπελλούχος κάθε χώρας από τη 16η μέχρι την 33η θέση στην κατάταξη της UEFA γίνεται θα συμμετέχει στο Conference League, ενώ ο δευτεραθλητής αυτών των χωρών θα παίζει στο Europa League.

Οι 18 δευτεραθλητές θα αρχίζουν την ευρωπαϊκή περιπέτειά τους από τον 1ο προκριματικό γύρο του Europa League και θα πρέπει να κάνουν τέσσερις προκρίσεις για να φτάσουν στον όμιλο των 36 ομάδων.

Οι 18 κυπελλούχοι των συγκεκριμένων χωρών θα αγωνίζονται στα προκριματικά του Conference League, μαζί με τους τρίτους.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα;

Η Ελλάδα θα επηρεαστεί άμεσα σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα, παρότι η UEFA ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τίποτα.

Του χρόνου η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από 5 συλλόγους όντας 15η (από πέρσι) στην κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Η Ελλάδα φέτος θα τερματίσει στην 20ή θέση ή στη 19η. Για να συμβεί το δεύτερο θα πρέπει να ανακοινωθεί νέα αποβολή της Ρωσίας. Άρα θα ανήκει στο γκρουπ 16-33 που επηρεάζει τα κράτη από το 2024.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρωταθλητής Ελλάδας θα αγωνιστεί στα προκριματικά του Champions League, ο δευτεραθλητής Ελλάδας στα προκριματικά του Europa League, ο κυπελλούχος και ο τρίτος της Super League στα προκριματικά του Europa Conference League.

Πάντως μέχρι στιγμής τίποτα δεν είναι σαφές, μιας και η UEFA δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως.