Με εκ διαμέτρου αντίθετες αναγνώσεις από Μαξίμου και Κουμουνδούρου για το αποτέλεσμα της τριήμερης πολιτικής σύγκρουσης στη Βουλή, τα δύο επιτελεία κοιτάζουν ήδη προς τις πολιτικές μάχες του επόμενου διαστήματος, ξεδιπλώνοντας διαφορετική στρατηγική μέχρι τις εκλογές.
«Η πρόταση έγινε μπούμερανγκ για τον Τσίπρα, εμείς δεν θα μείνουμε στο χθες, θα μιλάμε για το αύριο» έλεγαν στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ αμέσως μετά την ψηφοφορία. «Ο Μητσοτάκης εκτέθηκε, δεν απάντησε σε τίποτα και οι βουλευτές του δυσκολεύονται» σχολίαζαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας προχωρούσαν – σημειολογικά – στις πρώτες αναρτήσεις τους, δείχνοντας πολλά για τη συνέχεια.
Ο Πρωθυπουργός έγραψε για επενδύσεις, έργα, κοινωνική συνοχή, ανεργία και για «την εποχή μιας πολιτικής που
θέλει να αυξάνεται ο δημόσιος πλούτος στον οποίο θα έχει μερίδιο κάθε πολίτης», εστιάζοντας αποκλειστικά στη θετική εικόνα, χωρίς αναφορές ούτε στον Τσίπρα, ούτε στην επαναδιατύπωση με κάθε ευκαιρία του αιτήματός του για πρόωρες εκλογές. Αντίστοιχα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στις κυβερνητικές ευθύνες σε πανδημία και κακοκαιρία και «στο πρωτοφανές πάρτι διανομής του δημόσιου χρήματος» επί γαλάζιας διακυβέρνησης, προβάλλοντας τα αποσπάσματα της ομιλίας του που είχαν την πιο σκληρή κριτική προσωπικά στον Μητσοτάκη.
ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ. Η αντιπαράθεση στη Βουλή αναδεικνύει την κοινή τακτική… αποδόμησης, αφού ο Μητσοτάκης χτυπά στην αξιοπιστία ΣΥΡΙΖΑ και στο παρελθόν του και ο Τσίπρας στο θετικό αφήγημα του Μαξίμου. Δείχνει επίσης ότι ο Πρωθυπουργός βάζει σε άμεση εφαρμογή τη θετική ατζέντα του (εξού και η ανασκόπηση του ίδιου αλλά και υπουργών και βουλευτών στα πεπραγμένα δυόμισι ετών), με επιλογή του, ταυτόχρονα, να προσπεράσει την εκλογολογία. Ο Μητσοτάκης αυτή τη φορά δεν στάθηκε καθόλου στο «παραιτηθείτε -προκηρύξτε εκλογές» του Τσίπρα και δεν συμπεριέλαβε στην παρέμβασή του καμία αναφορά για τον χρόνο των εκλογών. Πιάστηκε μόνο από τη φράση του Τσίπρα «έχετε τελειώσει πολιτικά» για να του θυμίσει την παλαιότερη εκτίμηση ότι «ούτε μία στο εκατομμύριο δεν θα κερδίσει τις εθνικές εκλογές ο Μητσοτάκης» και επεσήμανε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας για τη «συλλογική πρόοδο». Πρωθυπουργικοί συνεργάτες έλεγαν πάντως ότι σκοπός του Μητσοτάκη προχθές δεν ήταν «να ακολουθήσει τον δρόμο πόλωσης και τοξικότητας που στρώνει ο Τσίπρας» αλλά να απευθυνθεί στους πολίτες «με τους δικούς του τόνους».
ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ «ΧΑΡΤΙΑ». Στο πλαίσιο αυτό, ο Μητσοτάκης βγάζει μπροστά τέσσερα «χαρτιά», όπως αναμένεται να αποτυπωθεί με τον προγραμματισμό των αμέσως επόμενων κινήσεών του: τις εξελίξεις στην οικονομία (με ανακοινώσεις προσεχώς για νέα επένδυση, όπως λένε οι πληροφορίες, μετά από εκείνη της JPMorgan), τις κοινωνικές πολιτικές (π.χ. για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, για τα οποία αναμένονται σε διαβούλευση σχετικές διατάξεις ακόμα και εντός του μήνα), την αμυντική – διπλωματική θωράκιση της χώρας και τα μεγάλα έργα υποδομής. Η ατζέντα οικονομίας και ανάπτυξης θα ανοίξει άλλωστε και σήμερα κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραστεί σε ορκωμοσία στην Εθνική Σχολή Δικαστών αλλά και θα συμπεριλάβει στην περιοδεία του σημεία – κλειδιά όπου εξελίσσονται ή δρομολογούνται εργασίες (όπως στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά).
Η μετάβαση Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, όπου θα ακολουθήσει μεταξύ άλλων ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης.
(Της Ελένης Εαγγελοδήμου από τα “Νέα”)