Η Τεχεράνη προειδοποιεί με αντίποινα το Λονδίνο για το ιρανικό τάνκερ

12
Η Τεχεράνη προειδοποιεί με αντίποινα το Λονδίνο για το ιρανικό τάνκερtomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis

Το πλήρωμα του ιρανικού δεξαμενόπλοιου που «αναχαιτίστηκε» στα ανοικτά του Γιβραλτάρ ανακρίνονται ως αυτόπτες μάρτυρες και όχι ως ύποπτοι σε μια προσπάθεια να διευκρινιστεί το φορτίο του πλοίου και ο τελικός του προορισμός, δήλωσε εκπρόσωπος της Βρετανίας.

Μέλη του βρετανικού βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού σταμάτησαν με έφοδο το δεξαμενόπλοιο Grace 1 την Πέμπτη καθώς πίστευαν ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην εμπόλεμη χώρα. Οι Βρετανοί στρατιώτες κατέβηκαν με ελικόπτερο στο κινούμενο πλοίο μέσα στη νύκτα.

Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ, η επιχείρηση διεξήχθη έπειτα «από αίτημα των ΗΠΑ προς τη Βρετανία».

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η «αναχαίτιση» του πλοίου έγινε περίπου 4 χιλιόμετρα νότια του Γιβραλτάρ σε μια περιοχή που χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό των πλοίων.

Ο εκπρόσωπος του βρετανικού εδάφους δήλωσε ότι τα 28 μέλη του πληρώματος που παραμένουν στο σούπερ τάνκερ Grace 1 είναι κυρίως Ινδοί, αλλά μεταξύ τους υπάρχουν και μερικοί Πακιστανοί και Ουκρανοί. Η αστυνομία και τελωνιακοί παραμένουν πάνω στο πλοίο προκειμένου να διεξάγουν έρευνα, όμως το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αποχωρήσει.

Αν οι αξιωματούχοι του Γιβραλτάρ δεν καταφέρουν να καθορίσουν τις επόμενες ημέρες τη φύση του φορτίου του Grace 1 ή τον τελικό του προορισμό, ενδέχεται να ζητήσουν την άδεια δικαστηρίου να το κρατήσουν για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ η Τεχεράνη ζήτησε από το Λονδίνο την «άμεση απελευθέρωση» του ιρανικού πετρελαιοφόρου που συνελήφθη στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και καταγγέλλει την αναχαίτιση του πλοίου ως πράξη«πειρατείας», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ιρανικό αίτημα υποβλήθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ στον πρεσβευτή της Βρετανίας στην Τεχεράνη, τον Ρομπ Μακέρ, ο οποίος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε αυτό το τελευταίο, υποστηρίζοντας πως το δεξαμενόπλοιο συνελήφθη «στα διεθνή ύδατα».

Κατά τη συνάντηση με τον Μακέρ στο υπουργείο, οι ιρανικές αρχές κατήγγειλαν ως «απαράδεκτη» την αναχαίτιση του δεξαμενοπλοίου και κάλεσαν το Λονδίνο «να απελευθερώσει άμεσα» το πλοίο, «δεδομένου ότι κατελήφθη έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι τώρα διαθέσιμες».

«Επιμένοντας στο γεγονός ότι το πετρελαιοφόρο έπλεε στα διεθνή ύδατα, (η Τεχεράνη) περιέγραψε τη δράση του βρετανικού Ναυτικού ως πειρατεία και υπογράμμισε πως η Βρετανία δεν είχε κανένα δικαίωμα να επιβάλει πέραν της επικράτειάς της τις δικές της μονομερείς κυρώσεις ούτε αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος άλλων χωρών».

Αυτός ο τρόπος δράσης είναι «απολύτως ταυτόσημος με τη βάναυση πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της οποίας οι ευρωπαϊκές χώρες ανέκαθεν διαμαρτύρονταν», προσθέτει το ιρανικό υπουργείο.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «επιδόθηκαν στον Βρετανό πρεσβευτή έγγραφα για το πετρελαιοφόρο και το φορτίο του που δείχνουν πως ο πλους του πλοίου ήταν απολύτως νόμιμος».

Στο μεταξύ σε μήνυμά του στο Twitter το οποίο μετέδωσε το πρακτορείο Mehr ο Μοχσέν Ρεζαΐ, ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος και ταγματάρχης των Φρουρών της Επανάστασης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο το Ιράν να προχωρήσει σε αντίποινα εις βάρος της Βρετανίας.

«Στα σαράντα χρόνια της ιστορίας της η Ισλαμική Επανάσταση δεν προκάλεσε καμία ένταση, αλλά αντιμέτωπη με την αλαζονεία, δεν δίστασε ποτέ να ανταποδώσει», προειδοποίησε ο Ρεζαΐ.

«Αν η Βρετανία δεν αφήσει ελεύθερο το ιρανικό πετρελαιοφόρο, οι αρμόδιες αρχές έχουν καθήκον να δράσουν αναλόγως και να σταματήσουν και να κατασχέσουν ένα βρετανικό πετρελαιοφόρο», πρόσθεσε.

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr