Η αλλαγή στη στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον ευνόησε σε επίπεδο αξιοπιστίας, καθώς στον δείκτη της δημοτικότητας, βρίσκεται στη δεύτερη θέση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς και πίσω από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

 

Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης

 

Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, που δείχνει το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου πάνω απ’ το 14%, ναι μεν αντιμετωπίζεται με συγκρατημένη αισιοδοξία από τη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο επαναφέρει στο προσκήνιο την αρχική επιδίωξη του Ν. Ανδρουλάκη να θέσει τον πήχη της εκλογικής επιτυχίας του κόμματος στο 15% και τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από δέκα μονάδες.

Βέβαια, από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, κάτι τέτοιο δεν φαντάζει εφικτό, όμως στο εκλογικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως με τους κατάλληλους χειρισμούς μέχρι τις εθνικές εκλογές, αλλά και την αδυναμία του Αλ. Τσίπρα να διευρύνει τα κοινωνικά του ερείσματα, μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επωφεληθεί και να διαμορφώσει συνθήκες ανατροπής της έως τώρα διαφοράς ασφαλείας που διατηρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας πειραματιστεί ανεπιτυχώς το προηγούμενο διάστημα σε ακατανόητα φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως επειδή ήθελε να αποφύγει τον πόλεμο φθοράς που του έκανε η Κουμουνδούρου με το να υπαινίσσεται πως δεν εντάσσεται στο «αντι-μητσοτακικό» μέτωπο, εσχάτως έχει σταματήσει να ακούει τι «επιθυμίες» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και –με φόντο την υπόθεση των υποκλοπών– φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση του και να μην παρασυρθεί από τις «συνωμοτικές» εξιστορήσεις των μηχανισμών προπαγάνδας του Αλ. Τσίπρα.

Η στάση του αυτή, όπως προκύπτει και από την έρευνα της Metron Analysis, τον ευνόησε σε επίπεδο αξιοπιστίας, καθώς στον δείκτη της δημοτικότητας, βρίσκεται στη δεύτερη θέση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς και πίσω από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός έρχεται πρώτος σε δημοφιλία από τους πολιτικούς αρχηγούς, συγκεντρώνοντας 46% θετικές ψήφους έναντι 51% αρνητικών. Δεύτερος (πάνω από τον Αλ. Τσίπρα) έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με ισοζύγιο 42-47 αντίστοιχα. Τρίτος ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας με 31% θετικές απόψεις και 59% αρνητικές, τέταρτος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (31% θετικές, 65% αρνητικές γνώμες) και ακολουθούν Βαρουφάκης (24% θετικές, 71% αρνητικές) και Κυριάκος Βελόπουλος (19%-73% αντιστοίχως).