Ισως το βασικό ζήτημα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εντι Ράμα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ήταν αυτό του ομογενή Φρέντι Μπελέρη και το αίτημα για την άμεση αποφυλάκισή του – το οποίο δεν είναι πλέον μόνο ελληνικό. Η Αθήνα άλλωστε έχει κατ’ επανάληψη καταγγείλει ότι η στάση των Τιράνων δεν αντιβαίνει μόνο των βασικών κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλ’ επιπλέον είναι ασύμβατη με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Γράφει η Έρση Παπαδάκη
Αν και εκλεγμένος πλέον δήμαρχος Χειμάρρας, ο κ. Μπελέρης παραμένει προφυλακισμένος από τον Μάιο, όταν δύο μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Κατηγορία την οποία έσπευσε να υιοθετήσει τότε απέναντι στη γενικότερη κατακραυγή ο Αλβανός πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα ο κ. Μπελέρης να κάνει λόγο για «χυδαία και συκοφαντική επίθεση» σε βάρος του.
Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι αρχικά ο κ. Μπελέρης επρόκειτο να παραμείνει κρατούμενος για δέκα ημέρες, ωστόσο έκτοτε η προφυλάκισή του συνεχίζεται δίχως άλλη εξήγηση, με το τοπικό δικαστήριο να δηλώνει αναρμοδιότητα και τη Γενική Εισαγγελία να μην έχει εξετάσει την υπόθεσή του. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι συνήγοροί του καταγγέλλουν ότι η απόφαση της αλβανικής Δικαιοσύνης «θυμίζει το παλαιό κομμουνιστικό καθεστώς».
Τα όσα εκτυλίχθηκαν άλλωστε μετά τη σύλληψή του ήταν πραγματικά πρωτοφανή, καθώς η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού του πραγματοποιήθηκε την παραμονή των εκλογών χωρίς φυσικά την παρουσία του και τον ίδιο να στέλνει μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του από τις φυλακές, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα ελευθερωθεί σύντομα και ότι αυτή «θα είναι μια γενναία ημέρα της ιστορίας».
Η αισιοδοξία του ωστόσο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, με τον ίδιο να δηλώνει πρόσφατα πάλι από τις φυλακές ότι «το αλβανικό καθεστώς επιζητεί να μη βγουν στο φως στοιχεία από τις αρπαγές περιουσιών της ελληνικής μειονότητας». Επίσης, καταγγέλλει την πλαστογραφία της δικογραφίας σε βάρος του και του ποινικού του μητρώου, θεωρώντας την παράταση της κράτησής του ως «επίδειξη ισχύος και μήνυμα τρομοκρατίας από την κυβέρνηση Ράμα».
Η σκληρότητα των αλβανικών αρχών φάνηκε και από το γεγονός ότι απέρριψαν το αίτημα του κ. Μπελέρη να παραστεί έστω στην ορκωμοσία του ως δήμαρχος της Χειμάρρας. Ενδιαμέσως έχουν απορριφθεί οι εφέσεις που άσκησε προκειμένου ν’ αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικά μέτρα έως τη στιγμή που θα δικαστεί, όπως συνέβη άλλωστε με τους συνεργάτες του που συνελήφθησαν με τις ίδιες κατηγορίες.
Ο κ. Μπελέρης αντιμετώπισε ακόμη και προβλήματα υγείας μέσα στις φυλακές και κινδύνευσε η ζωή του, σύμφωνα με τους συγγενείς και φίλους του, αλλά και τους συνηγόρους του, ωστόσο οι αρχές των Τιράνων δεν έδειξαν να συγκινούνται, επιβεβαιώνοντας μάλλον τις κατηγορίες για πολιτική παρέμβαση εις βάρος των συμφερόντων της ελληνικής μειονότητας – εξ ου και η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την υπόθεση.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι έχουν διατυπωθεί ακόμη και καταγγελίες ότι οι δικαστές που χειρίστηκαν την υπόθεση Μπελέρη στη Χειμάρρα είναι στελέχη του κ. Ράμα, ενώ δεν είναι τυχαία η αναφορά Μητσοτάκη ενώπιον του Αλβανού ομολόγου του στο ζήτημα που δημιουργείται για το κράτος δικαίου στη γειτονική χώρα, καθώς τούτο αποτελεί ένα από τα κριτήρια για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η ουσία ωστόσο είναι ότι ο κ. Μπελέρης παραμένει στις φυλακές για τουλάχιστον 50 ημέρες και οι αλβανικές αρχές κωφεύουν ακόμη και στο σαφές μήνυμα της Αθήνας ότι «η Ελλάδα δεν θ’ αφήσει έτσι το θέμα» ή την τροπολογία του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητείται άμεσα η αποφυλάκισή του.