Η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με συλλογικότητες που αντιδρούν στον σταθμό του μετρό είναι καθαρά για το… θεαθήναι, καθώς σε όλες τις επίσημες ανακοινώσεις δεν διαφωνεί
του Άρη Διάκου
Τι ακριβώς συμβαίνει στην πλατεία Εξαρχείων; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να συνταυτίζεται με συλλογικότητες και κινηματικές δράσεις που εναντιώνονται στην κατασκευή του μετρό ενώ στις επίσημες ανακοινώσεις συμφωνεί με τις επεκτάσεις των μέσων συγκοινωνίας;
«Στην περίπτωση των Εξαρχείων είναι βέβαιο πλέον ότι το θέμα δεν είναι ούτε τεχνικό ούτε μεταφορικό. Πρόκειται για μία παμπάλαια πολιτική εμμονή, μία βεντέτα της κυβέρνησης εναντίον της νεολαίας που ζει ή διασκεδάζει στην ιστορική συνοικία. Χρησιμοποιεί το μετρό ως εργαλείο σύγκρουσης. Το μετρό, ένα σπουδαίο δημόσιο μέσον μεταφοράς φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο θύμα της βεντέτας», σημειώνει ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής Πολεοδομίας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Και η «Ανοιχτή Πόλη»–η δημοτική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της οποίας είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος– δεν διαφωνεί με την κατασκευή του έργου, αλλά προτείνει διαφορετική χάραξη και με την αιτιολογία της καταστροφής της ιστορικής πλατείας των Εξαρχείων. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης τονίζεται «η διερεύνηση της εναλλακτικής πρότασης σταμάτησε απότομα το 2019. Εκτοτε όχι μόνο επιστρέψαμε στον σχεδιασμό για στρίμωγμα του σταθμού στον μικρό αλλά πολύτιμο δημόσιο χώρο της πλατείας Εξαρχείων, αλλά αυτό έχει επενδυθεί από την κυβέρνηση με επιχειρήματα ιδεολογικής φύσης, όπως η ανάγκη για αλλαγή χαρακτήρα της γειτονιάς. Θα “δώσουμε πραγματική ευκαιρία για ανάπτυξη. Θυμηθείτε τι έγινε σε άλλες περιοχές όπου πήγε το μετρό. Για παράδειγμα το Γκάζι”.Αυτό είναι λοιπόν το όραμα; Να μετατραπεί μια από τις πιο ιστορικές γειτονιές κατοικίας και μεικτών λειτουργιών της πόλης σε Γκάζι;», δήλωνε ο υπουργός Μεταφορών στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο.
Πολιτική αντιπαράθεση
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα μετατρέπεται σε μια πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κίνησης και του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών ή, πιο συγκεκριμένα, μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάτι που είναι εμφανές και από τις κινητοποιήσεις που την τελευταία περίοδο έλαβαν και τη μορφή έντονης διαμάχης με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Είναι γεγονός πως οι επεκτάσεις του μετρό, όπου αυτές πραγματοποιήθηκαν την πρώτη περίοδο και ειδικά του χρόνου κατασκευής, επέφεραν αναστατώσεις και ενοχλήσεις. Σε όλες σχεδόν τις πλατείες που κατασκευάστηκε στάση του μετρό υπήρχαν αντιδράσεις. Η άνοδος, όμως, του αγοραστικού κοινού, η διευκόλυνση της μετακίνησης, η συντόμευση των διαδρομών και ο κερδισμένος χρόνος από τον τόπο κατοικίας στον χώρο εργασίας, ανέδειξαν τα θετικά της επέκτασης. «Η κατασκευή ενός μετρό σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και γειτονιές δεν αλλοίωσε τον χαρακτήρα των περιοχών ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο», τονίζουν πολεοδόμοι με μεγάλη εμπειρία.
«Ενα μεγάλο έργο κατασκευάζεται και είναι λογικό να υπάρξει ενόχληση από τα έργα», σημειώνουν και οι υπεύθυνοι κατασκευαστές. Η ταύτιση, όμως, του ΣΥΡΙΖΑ με συλλογικότητες που αντιδρούν στη γενικότερη επέκταση του έργου στα Εξάρχεια διαπιστώνεται πως είναι καθαρά σε πολιτικό επίπεδο καθώς σε όλες τις επίσημες ανακοινώσεις δεν διαφωνεί. Απλώς προτείνει διαφορετική χάραξη και κυρίως αρνείται τη στάση πάνω στηνπλατεία.
Πολεοδόμοι και αρχιτέκτονες θεωρούν πως ακόμη και αν υπήρχε η δυνατότητα άλλης χάραξης έτσι ώστε να αποφεύγεται η στάση της πλατείας, αυτό θα ήταν και ακριβότερο αλλά και θα αποδυνάμωνε τον εκσυγχρονισμό μιας ιστορικής πλατείας αλλά και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της.
Μυρίζει μπαρούτι
Η κατάσταση δείχνει να είναι σε σημείο βρασμού. Χθες μόνον πραγματοποιήθηκαν 32 προσαγωγές από τις αστυνομικές δυνάμεις. Η ένταση που δημιουργείται θεωρείται πως ενισχύεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται να βάζει τροχοπέδη στην εξέλιξη του έργου. «Η εικόνα των αστυνομικών δυνάμεων που προστατεύουν την κατασκευή του έργου δεν συνάδει με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τα άλλα συμφωνεί», σημειώνουν πολιτικοί παράγοντες.
Πολλοί θεωρούν πως η ενίσχυση της έντασης υποκρύπτει τη δημιουργία κλίματος με συνεχείς συγκεντρώσεις και διαμάχες στους δρόμους της πόλης. Το κλίμα θυμίζει μπαρούτι και προτού καλά-καλά ξεκινήσουν οι κατασκευές, το έργο έχει δαιμονοποιηθεί.
Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει τώρα στην πλατεία Εξαρχείων είναι μια παράδοξη συνάντηση διαμαρτυρομένων, από δύο διαφορετικούς κόσμους. Από τη μια οι κάτοικοι και από την άλλη οι ιδεολογικοί αντίπαλοι της «άρχουσας τάξης». Και αυτό λένε πολλοί πως θέλει να εκμεταλλευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ:τη φασαρία και την αναστάτωση…