Με επιτυχία έγινε στο Λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη στη χώρα μας, με ρομποτικό σύστημα. Η χρησιμοποίηση του ρομποτικού συστήματος τοποθετεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας στην 1η γραμμή των διεθνώς εφαρμοζόμενων αντίστοιχων τεχνικών. Συγχαρητήρια σε γιατρούς και νοσηλευτές έδωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

«Συγχαρητήρια απευθύνουμε στο ιατρονοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του Λαϊκού Νοσοκομείου που έφεραν εις πέρας αυτή την πρωτοποριακή αποστολή, στη Διοίκηση του Λαϊκού Νοσοκομείου και της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που με τις ενέργειές τους κατέστησαν εφικτή την πραγματοποίηση ενός ιατρικού οράματος καθώς και στην Εταιρεία Sofmedica Hellas για τη διάθεση του ρομποτικού συστήματος DaVinci» δήλωσε με ανάρτηση στο Χ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Η μεταμόσχευση έγινε από την χειρουργική ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής Γιώργου Σωτηρόπουλου και την αναισθησιολογική ομάδα της διευθύντριας Αναισθησιολογικού Αικατερίνης Λαμπαδαρίου.

Είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά ιατρικά χρονικά, που χρησιμοποιείται ρομποτικό σύστημα στο πλαίσιο της διαδικασίας μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων σε δημόσιο νοσοκομείο.

«Ευχόμαστε η σημαντική αυτή είδηση που έρχεται ως καρπός της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμόσχευσης Ήπατος και Χειρουργικής Ηπατοπαθών του Λαϊκού Νοσοκομείου, που ιδρύσαμε σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, να αποτελέσει έναν ακόμη σημαντικό λίθο στη διάδοση της μεταμόσχευσης ήπατος από ζώντα δότη στη χώρα μας. Οι διεθνείς συνεργασίες που η νεοϊδρυθείσα κλινική προάγει επιφέρουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα» επεσήμανε ο κ.Γεωργιάδης.

Δότρια ήταν μία 56χρονη μητέρα από την Πάτρα, της οποίας ο δεξιός λοβός του ήπατος χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να μεταμοσχευθεί με αυτόν ο γιος της Χ.-Π. Μ., 18 ετών, ο οποίος έπασχε από κίρρωση ήπατος σε έδαφος οικογενούς χολοστατικής ηπατοπάθειας.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται συστηματικά σε δύο μόνο μεταμοσχευτικά κέντρα της Ευρώπης, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία.

Η μερική ηπατεκτομή στη δότρια του ηπατικού μοσχεύματος πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος DaVinci.

Με την εφαρμογή της πιο σύγχρονης εφαρμοζόμενης μεθόδου ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στην επέμβαση του δότη δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο για την περαιτέρω διάδοση και εφαρμογή της μεταμόσχευσης ήπατος από ζώντα δότη στη χώρα μας.