Η ώρα των αποφάσεων για κοινωνικό μέρισμα και φορολογικό

32
Κλειδώνουν τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις για το ύψος και τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος που θα δοθεί αλλά και για τις τελικές ρυθμίσεις του νέου φορολογικού.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης συνεκτιμά όλα τα δεδομένα ώστε κύρια σε σχέση με την υλοποίηση του ΠΔΕ (υπάρχει συσσώρευση πληρωμών το Δεκέμβριο) και τις όποιες έξτρα δαπάνες θα απαιτηθούν την τελευταία στιγμή ώστε να καθοριστεί το τελικό μαξιλάρι διαθεσίμων.

Από τα στοιχεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού προέκυψε υπέρβαση καθαρών εσόδων κατά 95 εκατ. ευρώ και υστέρηση δαπανών 1,499 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα  καταγράφηκε υπέρβαση 1,560 δισ. ευρώ ( 5,739 δισ. ευρώ έναντι 3,179 δισ. ευρώ) σε σχέση με το στόχο έκλεισε ο προϋπολογισμός το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου .

Το υπερπλεόνασμα, συνεπώς, να κινηθεί πέραν του επιπέδου των 436 εκατ. ευρώ που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών για φέτος, επηρεάζοντας ανάλογα και το εύρος του υπό διανομή «κοινωνικού μερίσματος». Ωστόσο υπάρχει η πρόθεση να μη διανεμηθεί όλο αλλά να κρατηθεί ένα απόθεμα για παν ενδεχόμενο, λόγω και της «απειλής» των δικαστικών αποφάσεων αλλά κι άλλων έκτακτων γεγονότων.

Την ίδια ώρα έρχεται στη Βουλή τις επόμενες μέρες το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Εκτός από τις μεγάλες μειώσεις φόρων (9% αντί 22% στα νοικοκυριά για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ ή 24% αντί 28% στις επιχειρήσεις), εισάγει στην ηλεκτρονική εποχή τις συναλλαγές των επιτηδευματιών μεταξύ τους αλλά και με την εφορία. Από το 2020  καταργούνται σταδιακά τα έντυπα τιμολόγια και οι φορολογικές κινήσεις της αγοράς θα δηλώνονται και θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά, θέτοντας τέλος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά παρέχοντας και πλήρη έλεγχο στην εφορία για τα πραγματικά έσοδα και έξοδα των φορολογουμένων.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να προωθηθούν προς ψήφιση :

–        παραμένει στα 500 ευρώ και δεν μειώνεται στα 300 το όριο συναλλαγών με μετρητά, μετά και τις σχετικές αντιδράσεις φορέων και πολιτών στην πρόβλεψη που είχε τεθεί στην δημόσια διαβούλευση.

–        Από τις ηλεκτρονικές δαπάνες (30% του εισοδήματος) το 2020, θα εξαιρούνται όχι μόνον η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και η διατροφή διαζυγίου που δίνει κάποιος, καθώς και οι δωρεές προς το Δημόσιο, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο OPEN και στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει».

–        Διαγράφονται εφάπαξ αυτομάτως χρέη έως 10 ευρώ που έχουν ήδη συσσωρευθεί στην εφορία. Την αποκάλυψη έκανε το Κυριακάτικο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και την επιβεβαίωσε στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών. Ουσιαστικά απαλλάσσονται 536.000 πολίτες αλλά και το δημόσιο, από το κόστος και την ταλαιπωρία (παρακολούθηση χρέους, στέρηση φορολογικής ενημερότητος κλπ) για ασήμαντης αξίας ποσά.

–        Καθιερώνει τις e- Μεταβιβάσεις ακινήτων το 2020 και ορίζει ότι όσοι χρωστάνε στην εφορία, θα μπορούν να εξοφλούν πουλώντας ακίνητο  χωρίς ταλαιπωρία. Κατά την μεταβίβαση, θα παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο και θα αποδίδεται αυτόματα στο Δημόσιο τυχόν οφειλή του πωλητή από ΕΝΦΙΑ. Έτσι απλά  ο πωλητής θα εξοφλεί άμεσα, χωρίς να αναγκάζεται πια να ρυθμίζει πρώτα ή να δανείζεται χρήματα για να την εξοφλήσει πριν κάνει συμβόλαια.

–        Συγκροτείται  Επιτροπή που θα αναλάβει την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών και την ένταξη νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού μέχρι τον Φεβρουάριο. Με βάση τις αλλαγές αυτές, ως τον Μάιο θα έχει αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ του 2020. «Πληρώνοντας λίγα παραπάνω όσοι πλήρωναν λιγότερα από όσα πρέπει αναμένουμε να υπάρξει  δημοσιονομικός χώρος και για άλλες ελαφρύνσεις» ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας.

–        Δεν χάνουν τελικά την αυτόματη έκπτωση 5% στα εισοδήματα από ενοίκια, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητήσουν μείωση φόρου 40% της δαπάνης ανακαίνισης από το 2020 και μετά. Οι δύο εκπτώσεις φόρου θα ισχύουν κανονικά, παράλληλα και αθροιστικά.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr