Η Εξεταστική Επιτροπή θα είναι ένα από τα πεδία μάχης ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, αφού θα έχει προηγηθεί τόσο η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών όσο και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης

 

Στο κόκκινο αναμένεται να βρεθεί το κοινοβουλευτικό θερμόμετρο την προσεχή Δευτέρα, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα «αναμετρηθούν» για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Η διάσκεψη των προέδρων ουσιαστικά θα αποτελέσει την πρώτη γεύση για όσα θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, καθώς εκκρεμεί μια προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στην Ολομέλεια, μια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εγκριθεί ο διορισμός του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θ. Δεμίρη και, τέλος, η συζήτηση για τη διενέργεια της εξεταστικής Επιτροπής. Εν ολίγοις, το επόμενο διάστημα κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα «λύσουν τις διαφορές τους» με φόντο μια υπόθεση που αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, δεδομένου ότι αφορά την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεχίσει την κατά μέτωπο επίθεση, «αδιαφορώντας» για τις όποιες συνέπειες, ενώ και το ΠΑΣΟΚ δείχνει να υιοθετεί τη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη η Κουμουνδούρου έχει αφήσει να διαρρεύσει πως δεν πρόκειται να δεχτεί η Επιτροπή να διερευνήσει και την περίοδο όπου στο τιμόνι της χώρας ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Οπως τονίζουν πηγές της Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να συναινέσουν σε οποιονδήποτε συμψηφισμό, αλλά θα επιμείνουν στην υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη. Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να ανοίξει ο φάκελος «παρακολουθήσεις», μολονότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του υπήρχαν αρκετές σχετικές καταγγελίες, με πρώτη εκείνη του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν γ.γ. του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

 

Η στάση του ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα, μάλιστα, περίπου στην ίδια λογική κινείται και το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν επιθυμούν η συζήτηση να ξεφύγει από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, ωστόσο σε περίπτωση που υπάρχουν στοιχεία πως και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα ίδια, τότε δεν αποκλείεται να αλλάξουν στάση. «Εμείς ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και κανέναν φόβο να μάθουμε αν αυτές οι πρακτικές υπήρχαν και παλιότερα. Αλλά δεν θα πάμε σε έναν συμψηφισμό χωρίς στοιχεία. Αν η κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει τη διερεύνηση του θέματος από το 2012, τότε που ήταν πολιτικά υπεύθυνοι οι κ. Δένδιας και Κικίλιας για την ΕΥΠ, απαιτείται να προσκομίσει τα αντίστοιχα στοιχεία και φυσικά να μάθουμε τι έγινε την περίοδο Τσίπρα- Καμμένου», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψουμε αυτή η Εξεταστική να μη δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις. «Εχοντας επικοινωνιακή παντοδυναμία θα επιχειρήσει να μεταθέσει το κέντρο βάρους της συζήτησης. Οσο και να κρύβεται η κυβέρνηση και να παίξει καθυστέρηση, το θέμα θα έρθει στη Βουλή, θα δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις», υποστήριξε από την πλευρά του ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, η Εξεταστική Επιτροπή θα είναι ένα από τα πεδία μάχης ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, αφού θα έχει προηγηθεί τόσο η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών όσο και στη Θεσμών και Διαφάνειας. Το πλέον πιθανό (που θα επισημοποιηθεί τη Δευτέρα) είναι η προ ημερησίας να γίνει στις 25 του μήνα και ίσως στην ίδια εβδομάδα να συνέλθει και η Επιτροπή Θεσμών. Το βλέμμα βέβαια όλων θα πέσει στους πολιτικούς αρχηγούς και δη στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με δεδομένο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει το δικαίωμα να μιλήσει αφού δεν είναι βουλευτής. Αυτό θεωρείται και από πολλούς το μειονέκτημα του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καπελώσει τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος ήταν εκείνος που έφερε στη δημοσιότητα το θέμα.