Στη «σκιά» του κορωνοϊού και ιδιαίτερα της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του, της Omicron, βιώνει (και) η Ελλάδα (και) τις φετινές γιορτές. Μπορεί η διάθεση να είναι -ή να προσπαθούμε να γίνει- πιο ευχάριστη αλλά τα επιδημιολογικά δεδομένα, δυστυχώς, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους να μην έχουν το ελάχιστο περιθώριο εφησυχασμού. Μια από τις βασικές προσπάθειες ανάσχεσης της διασποράς είναι οι συνεχείς και σαρωτικοί έλεγχοι. Με στόχο την τήρηση των μέτρων (self test, μάσκες κλπ) που έχουν ληφθεί.

Την ερχόμενη Δευτέρα (27/12, συνεδριάζει ξανά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, για ν’ αξιολογήσει τα επιδημιολογικά στοιχεία. Όλες οι ενδείξεις και πληροφορίες «δείχνουν» ότι θα υπάρξει νέο πακέτο μέτρων. Το οποίο, ακόμα, δεν έχει αποφασιστεί, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Η ισχύς τους, όμως, εκτιμάται, ότι θα είναι 15νθήμερης διάρκειας.

Στο επίκεντρο των νέων μέτρων αναμένεται να βρεθούν τα νυχτερινά μαγαζιά. Τα οποία θα κλείνουν νωρίτερα (στις 11 ή 12 μμ), θα έχουν λιγότερους πελάτες, ανά τετραγωνικό μέτρο και δεν θα επιτρέπονται όρθιοι. Ακόμα, οι αρμόδιοι δεν αποκλείουν την εισήγηση -ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα- και τοπικών lockdown.

Εν τω μεταξύ ο ο καθηγητής στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξέφρασε την άποψη πως η επικράτηση της παραλλαγής Omicron και στη χώρα μας είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων. Εκτιμώντας ασθενούν από αυτή περίπου το 10 με 20% των νοσούντων. Πρόσθεσε ότι σίγουρα θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι αλλά μάλλον δεν θα έχουμε τις επιπτώσεις, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, που έχουμε με τη Δέλτα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ακόμα, ανέφερε: «Δεν είχαμε την ένταση του πανδημικού κύματος που αναμένουμε τώρα με την Omicron, δηλαδή να κολλήσουν πάρα πολλοί».

Προέτρεψε τους αρμόδιους να επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί.

Αν δούμε ότι έχουμε ηπιότερη εκδοχή, τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και μη μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προφανώς το χρονοδιάγραμμα αλλάζει». Μη αποκλείοντας να προκύψει ανάγκη επιβολής τοπικών lockdown.