Μετά την απόφαση της Γερμανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο να αναστείλει τη Σένγκεν και να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους με τις εννέα γειτονικές της χώρες για να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές, πήρε σειρά η Ολλανδία.

Στις αρχές της εβδομάδας η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τις 9 Δεκεμβρίου επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους για έξι μήνες για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές. Σχεδόν ταυτόχρονα η Νορβηγία αποφάσισε να παρατείνει την αναστολή της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για το Άσυλο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Τα κράτη μέλη επιτρέπεται να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ για να ανταποκριθούν σε μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια, αλλά αυτό, καθώς και ένα πλήγμα για την ευρωπαϊκή συνοχή, σημαίνει προβλήματα ντάμπινγκ στις γειτονικές χώρες προκαλώντας αλυσιδωτή αντίδραση στις χώρες πρώτης εισόδου.

Και υπό αυτή την έννοια την Ελλάδα αυτές οι αποφάσεις την αφορούν άμεσα. Στην περίπτωση των Κάτω Χωρών, ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εκτιμάται ότι θα μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών, κάτι που έρχεται σε αντίφαση με τη σπουδή που επιδεικνύουν χώρες όπως η Ολλανδία.

Προφανώς οι λόγοι δεν έχουν σχέση με τον «κίνδυνο» που επικαλείται η ολλανδική κυβέρνηση ώστε να επιβάλλει ελέγχους, αλλά με την ατζέντα του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς που έχει αριθμητικά τις περισσότερες έδρες στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο, και όπου εδώ και μια δεκαετία πολιτεύεται με σύνθημα το κλείσιμο των συνόρων.

Μετά την απόφαση της Ολλανδίας, οι πιθανότητες να υπάρξει ντόμινο και η μια χώρα μετά την άλλη να ανακοινώνουν την επαναφορά των εσωτερικών συνόρων, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τις χώρες πρώτης υποδοχής, και ασφαλώς για την Ελλάδα. Η Συνθήκη Σένγκεν δεν κινδυνεύει απλώς, αλλά ουσιαστικά καταργείται στην πράξη και αυτό πρέπει να σημάνει συναγερμό στην ΕΕ μια και στις 27 Νοεμβρίου είναι αμφίβολο ότι θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα Κομισιόν μετά την εμπλοκή που υπήρξε μεταξύ Λαϊκών και Σοσιαλιστών για τον Ιταλό και τον Ούγγρο Αντιπρόεδρο.

Εφόσον καθυστερήσει η γέννηση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής πέραν της 1ης Δεκεμβρίου, τότε το Μεταναστευτικό θα καταστεί μείζον ζήτημα.