Το δημοτικό συμβούλιο στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης και μετεγκατάστασης μνημείου της αυτοκράτειρας της Ρωσίας Αικατερίνης της Μεγάλης, που πρόσφατα βανδαλίστηκε με κόκκινη μπογιά τουλάχιστον δύο φορές.
Το άγαλμα της ιδρύτριας της πόλης, που βρίσκεται σε κεντρική πλατεία της Οδησσού, έχει υποστεί επανειλημμένους βανδαλισμούς μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Ουκρανοί να απορρίψουν τους ιστορικούς δεσμούς της χώρας τους με τη Μόσχα.
Το δημοτικό συμβούλιο ανακοίνωσε την απόφαση να απομακρυνθεί το άγαλμα στην ιστοσελίδα του σήμερα. Τοπικοί βουλευτές είχαν επίσης ταχθεί υπέρ της απομάκρυνσης και μετεγκατάστασης ενός μνημείου προς τιμήν ενός Ρώσου στρατηγού του 18ου αιώνα, του Αλεξάντρ Σουβόροφ.
Μια μικρή πλειοψηφία των κατοίκων της Οδησσού είχε ήδη ψηφίσει –σε διαδικτυακή διαδικασία που διοργανώθηκε από τις αρχές της πόλης– να απομακρυνθεί το άγαλμα της Αικατερίνης της Μεγάλης, που ήταν αυτοκράτειρα της Ρωσίας από το 1762 έως το 1796.
Πολλές αιτήσεις είχαν επίσης υποβληθεί στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας την απομάκρυνση του αγάλματος, αλλά μόνο οι τοπικές αρχές είχαν τη δυνατότητα να λάβουν αυτή την απόφαση.
Το άγαλμα, που επίσημα είναι γνωστό ως Μνημείο των Ιδρυτών της Οδησσού, θα μεταφερθεί σε προσωρινό χώρο αποθήκευσης και στη συνέχεια σε μουσείο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Suspilne.
Η Οδησσός, που ιδρύθηκε από την Αικατερίνη τη Μεγάλη στα τέλη του 18ου αιώνα, ήταν μια πόλη στρατηγικής σημασίας για την αυτοκρατορική Ρωσία και τη Σοβιετική Ένωση, αλλά εδώ και καιρό είναι γνωστή ως χωνευτήρι πολιτισμών.
Από τότε που η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1991, το λιμάνι της αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της ουκρανικής οικονομίας και έχει δεχθεί επαναλαμβανόμενα πλήγματα κατά τη διάρκεια του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.
Το άγαλμα της Αικατερίνης της Μεγάλης, που είχε στηθεί αρχικά το 1900, διαλύθηκε το 1920 υπό σοβιετική ηγεσία, αλλά αποκαταστάθηκε από τις ουκρανικές αρχές το 2007.
Μετά την εισβολή της Μόσχας, οι ουκρανικές αρχές απομακρύνουν μνημεία που συνδέονται με τη Ρωσία και αλλάζουν ονόματα σε κάποιους δρόμους που σχετίζονται με τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ‘απορωσοποίησης’.