Η νόσος covid-19 έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στις οικονομίες όλου του κόσμου. Η ΕΕ αναζητά και εφαρμόζει πρακτικές κινητοποίησης των οικονομιών, αλλά με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Πτωτικά κινούνται οι ευρωαγορές με το επενδυτικό κοινό να εστιάζει στη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού διεθνώς.
Συγκεκριμένα ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,30 %, ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 επίσης κινείται πτωτικά κατά 0,18% και ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,61%.
Στον ευρωπαϊκό νότο ο δείκτης της Ισπανίας χάνει 0,01% και ο δείκτης του Μιλάνου υποχωρεί κατά 0,20%.
Οι αγορές σημείωσαν πτώση κοντά στο 2% καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξήθηκαν σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός δείκτης σημείωσε πτώση 7,4% και ο γερμανικός κολοσσός εταιρικού λογισμικού SAP είδε την κεφαλαιοποίησή του να συρρικνώνεται κατά 25 δισ. Ευρώ, καθώς η μετοχή του έκανε βουτιά άνω του 18% μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.
Στο μέτωπο του κορονοϊού καταγράφηκαν νέα ρεκόρ κρουσμάτων σε ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία ενώ στην Βρετανία το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού επεκτείνεται σε περισσότερες πόλεις. Η γερμανίδα καγκελάριος κα Άγκελα Μέρκελ ανέφερε, πως η Γερμανία βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει τον έλεγχο του κορονοϊού.
Η ανεργία στην Ισπανία εκτοξεύθηκε στο 16,26% το τρίτο τρίμηνο έναντι 15,3% το δεύτερο, καθώς καταγράφηκαν επιπλέον 355.000 άνεργοι με φόντο την οικονομική κρίση που έχει προκληθεί από την πανδημία της Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν.
Η δημόσια χρηματοδότηση της μερικής ανεργίας στην Ισπανία επεκτάθηκε πρόσφατα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όμως ο τομέας του τουρισμού, πυλώνας της οικονομίας που έχει πληγεί πολύ από την κρίση, ζητεί την παράτασή της μέχρι το τέλος του 2021, καθώς και την κατάργηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων που ωφελούνται απ’ αυτή να μην προχωρούν σε απολύσεις για έξι μήνες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ισπανία θα υποστεί το 2020 τη χειρότερη ύφεση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 12,8%.
Ωστόσο υπήρχαν κάποια ενθαρρυντικά νέα σχετικά με το εμβόλιο. Η βρετανική Astra Zeneca ανέφερε ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού έχει προκαλέσει ανασοαπόκριση τόσο σε ηλικιωμένους όσο και σε νέους.
Στην Ασία, με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν τα χρηματιστήρια μετά τις βαριές απώλειες της Wall Street, με τις ανησυχίες για τον κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία να κατρακυλήσει και πάλι σε ύφεση να επανέρχονται στο προσκήνιο.
Απαιτείται σκληρή προσπάθεια για να μπορέσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ξαναβρούν την κανονικότητα τους. Η Ελλάδα οφείλει να κινηθεί πιο ευέλικτα στον τραπεζικό τομέα και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.