Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας – Γιορτή ανάκαμψης με δέος!

by MANIFESTO

Υπερηφάνεια γενεών στον ελληνισμό ανά τον κόσμο! Τα 200 χρόνια αγώνων του 1821 που ζωντάνεψαν με εικόνες και μηνύματα όχι μόνον από το απανταχού ελληνικό στοιχείο αλλά και από φίλους και συμμάχους στις πέντε ηπείρους, ήταν οι μεγάλες στιγμές μιας παγκόσμιας γιορτής!

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Είναι το θαύμα της πίστης πολλών αιώνων που κυριαρχεί και μεγαλουργεί σε κάθε εποχή! Σε δύσκολες στιγμές που ο αντίπαλος και κατά περίπτωση εχθρός φαινότανε ακατανίκητος, το σθένος και η δύναμη της πίστης του ελληνικού λαού μεγαλουργούσε και στεφότανε από επιτυχία.

Κάτι ανάλογο έγινε και τώρα όπου μια λιτή μεν αλλά σοβαρή γιορτή στο πλήρωμα 200 χρόνων επανάστασης που οδήγησε στην νίκη και την λευτεριά της πατρίδας μας, από τον Οθωμανικό ζυγό, έμελλε να ξεσηκώσει τους Έλληνες από άκρου σε άκρο. Και μαζί να λάμψει το γαλάζιο ουρανού και χρωμάτων της σημαίας μας!

Σε μνημεία. Πύργους. Δημαρχεία και Κυβερνεία. Κτήρια εθνικής παράδοσης σε Μεγαλουπόλεις που οι κάτοικοι των χωρών τους πήραν μέρος στις εκδηλώσεις

Αυθόρμητα. Τραγουδούσαν τον ελληνικό ύμνο και χόρευαν στους ρυθμούς παραδοσιακής μας μουσικής. Από την Κρήτη την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα μέχρι την Ήπειρο την Μακεδονία  τη Θράκη και τα νησιά μας Αιγαίου και Ιονίου πελάγους!

Η υφήλιος γαλάζια και φωτεινή στο σκοτάδι!

Οι ώρες περνούσαν. Η ήμερα έφερνε νύχτα που μονομιάς έριχνε το άπλετο φως σε αγάλματα και ναούς μνήμης. Μουσική γεμάτη Ελλάδα!

Γιόρταζε ένας λαός που ξεχνούσε και άφηνε πίσω επιδημίες και δράματα εκείνων που είχαν χάσει τους δικούς τους…μανάδες. πατεράδες. Παππούδες και γιαγιάδες. Παιδιά που η νυχθημερή μάχη γιατρών, νοσηλευτών στο προσκέφαλο τους ζούσαν ως ήρωες το δικό τους δράμα! Της ζωής και του θανάτου…

Αυτή την ηρωική μάχη στο αποκορύφωμα της άφησαν για λίγες ώρες σε όλη τη γη για να ζήσουν την λευτεριά των Ελλήνων! Διακόσια χρόνια επανάστασης για μια μεγάλη νίκη. Γι’ αυτό υποκλήθηκαν μικροί και μεγάλοι.

Η Μεγάλη Ευκαιρία για την Ελλάδα ήρθε και είναι μπροστά μας. Την κυβέρνηση. Τους θεσμούς του κράτους. Οπου υπάρχει Ελληνας συμπατριώτης είναι η στιγμή της αφύπνισης! της επανεκκίνησης! Η ώρα να επανακτήσουμε όχι χαμένα εδάφη, άλλά το κύρος. Την δύναμη μας. Την φωνή μας σε στεντόρειους ρυθμούς και τόνους. Να ακουστούμε παντού. Οπου μπορεί να φτάσει ο κτύπος της καρδιάς μας!

Η Ελλάδα φόρεσε τα γιορτινά της στην πιο δύσκολη, δραματική εποχή της ανθρωπότητας. Μετέφερε την ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους. Και όχι μόνο Ελληνες. Ολους που φώτισαν και ακούστηκαν δυνατά τα μηνύματα τους. Αναγνώρισης αιώνων πολιτισμού και δημοκρατίας. της χώρας που δεν ξέχασαν από ανατολή και δύση.

Στην Αθήνα ο Πρίγκηπας διάδοχος του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολος μίλησε και ευχήθηκε στα ελληνικά. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν επίσης! Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιτκιουσιν με μεστό λόγο και έντονη συγκίνηση στην κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο στρατιώτη.

Στις Βρυξέλλες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα αλλά και μίλησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όταν άλλοι 26 ηγέτες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου κορυφής έφευγαν από την αίθουσα των Βρυξελλών έχοντας ακούσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο μήνυμα του αλληλεγγύης συμμαχικών κρατών!

Μηνύματα από την Αγγλία την Ιταλία, την Ισπανία από τον βασιλιά Φίλιππο και τον πρωθυπουργό Σάντσεθ. Την Αυστρία και την Αυστραλία. Τη Νότια Αφρική και τον Βλάντιμιρ Πούτιν! την Γερμανία από τον πρόεδρο Σταϊνμάγερ. την πρόεδρο της κομισιόν Φον ντερ Λάιεν και του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σταθερή δύναμη ο απόδημος ελληνισμός

Η πολύ καλή δουλειά και προβολή της επιτροπής 1821 με την πρόεδρο Γιάννα Αγγελοπούλου και τους συνεργάτες της σε πολλές χώρες με επίκεντρο την κινητοποίηση του απόδημου ελληνισμού, είχε σαν αποτέλεσμα “όπου γης και πατρίς” να γεμίσει με γαλανόλευκες σημαίες. Παρελάσεις, παραδοσιακοί χοροί. Τραγούδια ύμνοι στις ορθόδοξες εκκλησίες!

Το γαλάζιο φως έγινε σύμβολο ενότητας και θύμησης ότι η ΠΑΤΡΙΔΑ είναι ζωντανή και πανταχού παρούσα!

Μια δυναμική παρουσία με μικρούς και μεγάλους που συγκίνησαν εντός και εκτός Ελλάδας. Ξένους και απογόνους στην ξενιτιά!

Εκπληξη το μήνυμα Ερντογάν

Προτού σβήσουν τα φώτα και όλα τα Μέσα Επικοινωνίας με πηχυαίους τίτλους, φωτογραφίες βίντεο και εκτενή ρεπορτάζ απαθανατίσουν την επέτειο εορτασμού 200 χρόνων επανάστασης και λευτεριάς της πατρίδας μας, στην πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας  έφθανε ένα μήνυμα ευχών που ίσως γίνει η απαρχή διευθέτησης θεμάτων που κρατούν  χρόνια πολλά και κρατούν μακριά τις ομαλές σχέσεις με την Τουρκία!

Το μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν λέει:

“με την ευκαιρία της Εθνικής εορτής της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκφράζω τις καλύτερες ευχές μου για την ευημερία και την ευτυχία της εξοχότητας σας και του ελληνικού λαού!”

Η μεγάλη ευκαιρία είναι τώρα στα χέρια μας

Σε μία λοιπόν δύσκολη εποχή. Υγείας. Οικονομίας. Πολέμων. Εξεγέρσεων. Εμφυλίων συρράξεων. Τρομοκρατίας και φόβου. Ο λιτός αλλά έντονος και εντυπωσιακός εορτασμός των 200 χρόνων από το 1821 σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο, “η ευκαιρία για επανεκκίνηση της πορείας του τόπου μας είναι μοναδική”!

Η πρόοδος και η έξοδος προς την ευημερία. Την ανάπτυξη. Τις επενδύσεις. Τις μεταρρυθμίσεις. Την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Είναι στα χέρια μας!.

Στην κυβέρνηση και λαό μας!

Στο διάστημα αυτό η πανδημία που μαστίζει τον πλανήτη αφήνει δυστυχώς το στίγμα της..

Όμως κρατάει ο λαός μας με υπομονή το κεφάλι ψηλά. Ανανεώνοντας τις δυνάμεις  του όπως πάντα, κάθε φορά που η απειλή  βρίσκεται δίπλα του..

Η ενότητα και η εξωστρέφεια πρέπει να γίνει όπλο και αρμα ανάτασης με δυναμική και αποτελεσματική συστράτευση.

Παντού και σε όλα τα μέτωπα. Αυτό μάς δίδαξε η εμπειρία χρόνων.

Οι εκδηλώσεις αγάπης και συμμετοχής του κόσμου παντού έδειξαν ότι μπορούμε να ελπίζουμε και να βασιζόμαστε όχι μόνον στους πολίτες στο εσωτερικό, άλλα να κατακτήσουμε και εκείνους που αγκάλιασαν τη γαλανόλευκη και τραγούδησαν τον εθνικό μας ύμνο στη διάρκεια των ημερών.

Θεσμοί στο εξωτερικό. Κυβερνήσεις που αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις με την Ελλάδα. Οργανισμοί που έχουν περιέλθει σε αφασία και η κόπωση είναι εμφανής.

Η αφύπνιση είναι στα χέρια και την θέληση μας!

Μια γιορτή που πρέπει να κρατήσει και πέραν της διαδρομής του ενός και μοναδικού Μαραθωνίου!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ  και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα