Η μεγάλη επιτυχία του Κουμουτσάκου

405
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγινε χθες η πρώτη πτήση επιστροφής μεταναστών με το πρόγραμμα υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών για το οποίο σας είχα γράψει από τον Μάρτιο.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν και το «τρέχει» ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, με το οποίο 5.000 μετανάστες, από αυτούς που βρίσκονται από πέρυσι εγκλωβισμένοι στα κέντρα φιλοξενίας στη χώρα μας, θα επιστρέφουν, εφόσον το επιθυμούν, στις πατρίδες τους λαμβάνοντας επιδότηση ύψους 2.000 ευρώ έκαστος.

Η έναρξή του έγινε, λοιπόν, χθες, με την πτήση που μετέφερε 134 ιρακινούς σε δύο πόλεις του Ιράκ. Η αποστολή οργανώθηκε με τη στενή συνεργασία του υπουργείου Μετανάστευσης και της πρεσβείας του Ιράκ στην Αθήνα, με τον πρεσβευτή να δηλώνει ευχαριστημένος που η ασφάλεια στη χώρα του έχει βελτιωθεί και επιστρέφουν πολίτες της πίσω.

Το πρόγραμμα αυτό ήταν μια ιδέα, όπως μου λένε, του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης Γιώργου Κουμουτσάκου, που, με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού, τη διαπραγματευόταν επί μήνες με την επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον. Η Κομισιόν όχι μόνο την έκανε δεκτή και τη χρηματοδοτεί κατά 75%, αλλά μαθαίνω ότι άρεσε τόσο στα στελέχη της που σκέφτονται να την εφαρμόσουν ξανά και σε άλλες περιπτώσεις. Εξάλλου είναι ένα πρόγραμμα που αποδεικνύει ότι μπορούν να γίνονται επιστροφές και αποσυμφόρηση με τρόπο που δείχνει σεβασμό στους μετανάστες κι όχι με κραυγές…

από τον Μικροπολιτικό των Νέων

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr