Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι αν είχε να διαθέσει 50 δισ θα έβγαινε πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθεί. Το asset Γιάνης Βαρουφάκης που το 2015 μιλούσε για τα IOU (ελεύθερη μετάφραση «σου χρωστάω») σημείωσε τη Δευτερά το βράδυ στην ΕΡΤ ότι κακώς δεν πήγαμε στη δραχμή. Το 2019 είχαμε και άγιο και τον καλό Θεό της Ελλάδας μαζί μας. Το ερώτημα είναι αν στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα επιλέξουν να παιχτεί και πάλι η χώρα στα ζάρια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από την κοινοβουλευτική ομάδα αναφορικά με τη διακυβέρνηση της χώρας όπως αυτή θα κριθεί ότι «αν όχι εμείς τότε ποιοι» και αυτό δεν ήταν έκφραση υποτίμησης των αντιπάλων. Είναι απλά η καταγραφή μιας πραγματικότητας που αποτυπώνεται και από τους ίδιους τους πολίτες αναφορικά με το κατά πόσο το σενάριο της προοδευτικής κυβέρνησης που στήνει ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση χωρίς να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή.
Γι αυτό άλλωστε πρόσθεσε πως η μάχη της πρώτης Κυριακής με την απλή αναλογική είναι ιδιαιτέρως σημαντική και δεν χωρά τιμωρητικές (για οποιονδήποτε λόγο μπορεί ένας ψηφοφόρος εν μέσω κρίσης να λειτουργήσει έτσι) ψήφους, καλώντας τους βουλευτές του κόμματος να βρεθούν στην πρώτη γραμμή και να αναδείξουν τις τεράστιες διαφορές της κυβερνώσας παράταξης με τη λογική όσων διεκδικούν την επάνοδο στις καρέκλες της εξουσίας και μάλιστα με κάθε τρόπο.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει πως προτίθεται να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό συμπεριλαμβάνοντας και τον πάλαι ποτέ στενότερο συνεργάτη του, Γιάνη Βαρουφάκη, που ηγείται του κοινοβουλευτικού, σήμερα, ΜεΡΑ25. Και φυσικά τον Νίκο Ανδρουλάκη με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο οποίος προς το παρόν δηλώνει αυτόνομη πορεία.
Η συνεργασία όμως Τσίπρα – Βαρουφάκη φέρνει μνήμες από το παρελθόν. Και δεν είναι καλές. Αντιθέτως θυμίζει ένα δημοψήφισμα, κλειστές τράπεζες, ευρώ με το δελτίο και ένα τρίτο μνημόνιο στο οποίο οδηγήθηκε η χώρα για να μη φύγει από το Ευρώ και την ΕΕ, ώστε να μπορεί σήμερα να συμμετέχει στις κοινές δράσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί με το, κατά τον ίδιο, asset της οικονομίας ώστε να επανέλθει στην εξουσία. Και μπορεί αυτό να μην είναι εφικτό είναι τουλάχιστον ο μοναδικός τρόπος να πείσεις στελέχη και οπαδούς πως υπάρχει περιθώριο, έστω και έτσι, να ξαναδούν… καρέκλες.
Τους τελευταίους μήνες το έχει πει κατ επανάληψη αναφορικά με την προοδευτική κυβέρνηση στην οποία έχει συμπεριλάβει εκτός του Γιάνη και τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΚΚΕ. Για το ΚΚΕ όλοι εκτιμούν πως θα τηρήσει τη γνωστή του στάση. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη κανείς δεν βάζει το χέρι στη φωτιά αφού ουσιαστικά κινείται στην ίδια αντιπολιτευτική λογική με τον Αλέξη Τσίπρα παρότι βλέπει πως δεν του βγαίνει.
Ο Γιάνης όμως έχει δηλώσει παρών, με την προϋπόθεση μιας προγραμματικής σύγκλισης πριν τις εκλογές, χωρίς φυσικά αυτό να είναι και θέσφατο δεδομένου ότι πέρυσι εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ
Ομως μια συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως μια προγραμματική συζήτηση μεταξύ τους πριν τις εκλογές. Ο Τσίπρας είναι διατεθειμένος να μοιράσει ότι χρήμα υπάρχει στα ταμεία και ο Γιάνης Βαρουφάκης αναπολεί τις δραχμές. Ο συνδυασμός αν μη τι άλλο παραπέμπει στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «πολιτικής τερατογένεσης»
Σημειωτέο ότι στις προγραμματικές… συγκλίσεις τίθενται επι τάπητος τα κεντρικά θέματα. Πέραν της οικονομίας είναι και τα ελληνοτουρκικά. Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να προσπαθεί ακόμη να μαζέψει τη δήλωση πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα εν τούτοις ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζεται να απαιτεί να σταματήσει ο θεσμός της στρατιωτικής θητείας υποστηρίζοντας μάλιστα, όπως έκανε και τη Δευτέρα το βράδυ στην ΕΡΤ, ότι η στράτευση παραβιάζει τα… ανθρώπινα δικαιώματα.
Το πως μπορεί να λειτουργήσει η προοδευτική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποτελεί ένα ερώτημα. Μόνο που σε αυτό η χώρα δεν αντέχει να μάθει την απάντηση…