«Η ανάπτυξη δικτύου καφέ κάδων σε όλη την Ελλάδα, παράλληλα με την κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων σε κάθε περιφέρεια είναι οι προϋποθέσεις για να βελτιωθεί αισθητά η ανακύκλωση», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε χαιρετισμό του στην τηλεημερίδα της Περιφέρειας Αττικής για την Ανακύκλωση.
Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι «για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι προτεραιότητα η ανάπτυξη του δικτύου των καφέ κάδων να καλύψει το 100% της Ελλάδας μέσα στο 2023. Παράλληλα έχουμε δρομολογήσει μέσα στο 2020 τη δημοπράτηση 17 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων ενώ μέχρι σήμερα λειτουργούν μόλις 5».
Όπως τόνισε ο ΥΠΕΝ, «δε γίνεται για κάθε 100 κιλά ανακυκλώσιμων αποβλήτων που παράγουμε να θάβουμε τα 80 και να ανακυκλώνουμε τα 20, την ίδια στιγμή που σε χώρες, όπως η Γερμανία, οδηγούνται προς ανακύκλωση περίπου τα 70 και προς ταφή λιγότερα από 1 στα 100 κιλά (ενώ τα υπόλοιπα οδηγούνται προς ενεργειακή αξιοποίηση)».
- Κορωνοϊός: Πιο κοντά στο εμβόλιο αλλά με λιγότερες ελπίδες για μακροχρόνια προστασία
- Ελληνοτουρκική κρίση: Γιατί δεν δοκιμάζουμε το «Φόσμπερι φλοπ»;
- Ξαναβγαίνει η χώρα στις αγορές το επόμενο δίμηνο
- Σκευωρία Novartis: O Άρειος Πάγος αρχίζει νέα έρευνα μετά τα έγγραφα-φωτιά Αγγελή: Η Τουλουπάκη έστειλε γραπτό υπόμνημα
- Φίλης: Κίνηση «ματ» η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ (vid)
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «αναπτύσσουμε ολοκληρωμένο δίκτυο συλλογής οργανικών αποβλήτων, του καφέ κάδου δηλαδή, που ουσιαστικά σήμερα είναι ανύπαρκτο, αλλά, το οποίο θα προσμετράται πλέον ως ανακύκλωση. Στο πλαίσιο λοιπόν της Κυκλικής Οικονομίας και με τα χρήματα που εξασφαλίζουμε από το ΕΣΠΑ για τους ΟΤΑ, σκοπεύουμε την ανάπτυξη του δικτύου των καφέ κάδων, ώστε να πετύχουμε 100% κάλυψη σε όλη την Ελλάδα, μέχρι το 2023».
Σημειώνεται, ότι η προσπάθεια για την ολοκληρωμένη διαχείριση των βιοαποβλήτων, θα λειτουργήσει θετικά σε τρία επίπεδα, καθώς θα εκτρέψει της ταφής ένα σημαντικό όγκο βιοαποβλήτων, ο οποίος σήμερα καταλήγει στους ΧΥΤΑ, ενώ αποτελεί έναν πολύτιμο πόρο, θα δημιουργήσει δευτερογενή υλικά από την επεξεργασία των βιοαποβλήτων, όπως πιστοποιημένο εδαφοβελτιωτικό (compost) και θα ανατρέψει τη σημερινή αρνητική εικόνα της χώρας μας αναφορικά με τα υψηλά ποσοστά ταφής (80%) και τα αντίστοιχα χαμηλά της ανακύκλωσης.