Η κριτική που ασκήθηκε στο πρόσωπο και στην επιλογή του νέου γενικού γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι άδικη και επιπροσθέτως δηλωτική της επίρριψης ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας σε δημόσιους λειτουργούς. Πράγματι ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας, Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογούσε για τη τραγωδία στο Μάτι και παραιτήθηκε, αν και την επιχειρησιακή ευθύνη είχε ο Υπαρχηγός ο οποίος μάλιστα τον αντικατέστησε.

Του Χάρη Παυλίδη
Αξίζει, όμως, να τονισθεί ότι ο Κ. Τσουβάλας δεν διώχθηκε ποινικά. Όπως επίσης είναι μεταξύ εκείνων που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, που παρά τον ενδελεχή έλεγχο που διενήργησε η Εισαγγελία, δεν βρέθηκε το παραμικρό επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του.

Το γεγονός ότι μετείχε στη συνέντευξη τύπου που έστησε το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου το βράδυ της τραγωδίας, προκειμένου να διαχειριστεί και επί της ουσίας να διασπείρει τις δικές του ευθύνες στους υπηρεσιακούς παράγοντες, δεν σημαίνει ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας συμμετείχε στον επικοινωνιακό χειρισμό. Ως εκ της θέσης του έκανε το καθήκον του και ήταν παρόν, όπως θα έκανε κάθε αξιωματικός που έχει δώσει όρκο να υπηρετεί στα εύκολα και στα δύσκολα τη χώρα και το Σύνταγμα. Ήταν εκεί γιατί όφειλε να είναι εκεί. Άλλοι όμως δεν ήταν και κυρίως όταν εμφανίστηκαν αντί να αναλάβουν την ευθύνη, όπως άλλωστε αποδείχθηκε στην πορεία των ερευνών, κρύφτηκαν πίσω από τον Κ. Τσουβάλα.

Πολύ απλά ως άνθρωπος και ως αξιωματικός, ο νέος γενικός γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επέλεξε τη σιωπή σεβόμενος τα θύματα και το ρόλο του. Έπραξε το καθήκον του ακόμα και όταν η εισαγγελική έρευνα δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να τον εμπλέκει ως προς την άσκηση των καθηκόντων του. Ωστόσο στην Ελλάδα υπάρχουν «Εισαγγελείς» που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να απαγγείλουν κατηγορίες και να εκδώσουν καταδικαστικές αποφάσεις. Κι αυτό συνέβη με τον πλέον άδικο τρόπο στην περίπτωση του Κ. Τσουβάλα. Ωστόσο οφείλω να σημειώσω ότι η επιλογή στο πρόσωπο του έχει σημειωτικά ένα ισχυρό συμβολισμό που πρέπει να αναδειχθεί. Κι αυτό είναι το θάρρος της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον Κ. Τσουβάλα αναγνωρίζοντας τις ικανότητές του και το ήθος του, αψηφώντας τη σπέκουλα σε βάρος του, αλλά πρωτίστως αποκαλύπτοντας τους πραγματικά υπεύθυνους της τραγωδίας στο Μάτι. Κι αυτοί είναι οι υπουργοί που πήραν μέρος στο σοου υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Το θετικό από αυτή την άδικη στοχοποίηση που επιχειρήθηκε εναντίον του Κ. Τσουβάλα, είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν «τσουβαλιάζει» τους ανθρώπους.