Υπάρχουν μέρες που γράφονται στα χαρτιά, και άλλες που γράφονται στη μνήμη. Η σημερινή τελετή υπογραφής για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάζει την υπογραφή του κάτω από ένα έργο που έμοιαζε για χρόνια άπιαστο, η Κρήτη γυρίζει επιτέλους σελίδα.
Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει Κρητικός ή επισκέπτης που να μην έχει οδηγήσει στον υπάρχοντα «ΒΟΑΚ» με σφιγμένο στομάχι. Στροφές χωρίς διαχωριστικά, κίνδυνος σε κάθε προσπέραση, ατελείωτες καθυστερήσεις. Ένας δρόμος που δεν αντιστοιχεί ούτε στο μέγεθος του νησιού, ούτε στο δυναμισμό του. Και για χρόνια, αυτός ο δρόμος ήταν σύμβολο μιας αδικίας που όλοι ήξεραν, αλλά κανείς δεν τολμούσε να αντιμετωπίσει στα σοβαρά.
Η Κρήτη, η γη των αγώνων, των παραδόσεων και της περηφάνιας, είχε ταυτιστεί για δεκαετίες με το ΠΑΣΟΚ. Ψήφιζε σταθερά, εμπιστευόταν, αλλά ανταπόδοση δεν έβλεπε. Το νησί έμενε χωρίς βασικά έργα υποδομής, σαν να ήταν δεδομένο ότι θα περιμένει «την επόμενη φορά». Κι όμως, η επόμενη φορά δεν ερχόταν ποτέ. Οι εξαγγελίες δίνονταν αφειδώς, οι μακέτες κυκλοφορούσαν σε προεκλογικά έντυπα, αλλά οι μπουλντόζες δεν εμφανίζονταν ποτέ.
Ώσπου φτάνουμε στο σήμερα. Με τον ΒΟΑΚ να μπαίνει και επίσημα σε τροχιά υλοποίησης. Ένα έργο-σταθμός προϋπολογισμού αξίας 2,4 δις ευρώ, που δεν αφορά μόνο τους οδηγούς, αλλά όλους τους Κρητικούς: τους επιχειρηματίες, τους αγρότες, τους φοιτητές, τους ηλικιωμένους, τις οικογένειες. Ένας σύγχρονος, ασφαλής δρόμος που θα ενώσει ολόκληρο το νησί και θα φέρει την Κρήτη πιο κοντά στο μέλλον που της αξίζει.
Και δεν είναι μόνο ο ΒΟΑΚ. Το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και υπόσχεται να μεταμορφώσει το νησί σε αεροπορικό κόμβο για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Από το εμβληματικό αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης”, που είχε φτάσει προ πολλού στα όριά του, περνάμε σε ένα υπερσύγχρονο έργο προϋπολογισμού αξιας 1,5 δις ευρώ που σχεδιάζεται για να εξυπηρετεί έως και 14,6 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως μέχρι το 2054, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα αεροδρόμια της Μεσογείου υποστηρίζοντας όχι μόνο τον τουρισμό, αλλά και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης.
Δύο έργα, δύο μεγάλες υποδομές που δεν είναι θεωρία — είναι πράξη. Και μάλιστα σε έναν τόπο που είχε μάθει να ακούει πολλά και να βλέπει λίγα.
Η σημερινή μέρα έχει και έναν συμβολισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Κρητικός στην καταγωγή, γυρίζει στο νησί του όχι με λόγια, αλλά με έργα. Δεν ήρθε για να κόψει κορδέλες εντυπώσεων, αλλά για να δώσει το πράσινο φως σε κάτι που θα μείνει. Και αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά: η Κρήτη, επιτέλους, δεν αρκείται σε προεκλογικές επισκέψεις — απαιτεί και λαμβάνει τα έργα που της αρμόζουν.
Όποιος κι αν είναι πολιτικά, δεν μπορεί να μη δει το αυτονόητο: ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, κάτι κινείται πραγματικά στο νησί. Ότι η Κρήτη αλλάζει — και αυτή τη φορά, όχι μόνο στα λόγια.