Σημάδια ισχυρής ανάκαμψης εμφάνισε η εγχώρια αγορά αγροτικών μηχανημάτων κατά τη διάρκεια του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ). Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ελκυστήρων ανήλθαν στις 2.840 μονάδες, σημειώνοντας άλμα 70% σε σχέση με τις 1.670 μονάδες του 2023. Οι επιδόσεις αυτές επανέφεραν την αγορά στα επίπεδα της διετίας 2020-2021, προτού καταγραφεί η πρόσφατη πτώση.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την ανάκαμψη διαδραμάτισαν οι διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις και η αυξανόμενη ανάγκη αντικατάστασης των παλαιών μηχανημάτων που κυριαρχούν στον αγροτικό τομέα της χώρας.

Ωστόσο, η τάση αυτή ενδέχεται να είναι παροδική. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής, οι εκτιμήσεις για το 2025 είναι λιγότερο ενθαρρυντικές, με τις προβλεπόμενες πωλήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 1.700 και 1.800 μονάδων, κυρίως λόγω της έλλειψης επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Παρά την ενθαρρυντική εκκίνηση του 2025 —με άνοδο 42% τον Ιανουάριο— η εικόνα άλλαξε τους επόμενους μήνες. Τον Μάρτιο παρατηρήθηκε πτώση 9,3% στις πωλήσεις, οδηγώντας το α' τρίμηνο σε αρνητικό πρόσημο συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2024 (649 έναντι 954 μονάδων). Αν και σε ετήσια βάση οι πωλήσεις παραμένουν αυξημένες κατά 9%, η συνολική τάση δείχνει επιβράδυνση.

Στόλος γερασμένος και ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις

Η βελτίωση της αγοράς δεν αναιρεί το σοβαρό πρόβλημα της παλαιότητας του υφιστάμενου στόλου. Σήμερα, λειτουργούν περίπου 130.000 ελκυστήρες στην Ελλάδα, με μέση ηλικία τα 23 έτη. Μόλις το 28,8% των μηχανημάτων είναι κάτω των 15 ετών, ενώ σχεδόν το 45% έχει ξεπεράσει τα 25 έτη, με 2,2% να βρίσκονται σε χρήση για πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Η παλαιότητα αυτή συνεπάγεται αυξημένα κόστη συντήρησης, χαμηλή ενεργειακή απόδοση και μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω υψηλών ρύπων.

Ο κ. Μπαλουκτσής υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανανέωσης του αγροτικού εξοπλισμού, μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και της θέσπισης εθνικών προγραμμάτων απόσυρσης.

Προτείνει επίσης τη θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων, όπως αφορολόγητα αποθεματικά και αυξημένες αποσβέσεις για αγορές νέου εξοπλισμού. Επιπλέον, η εφαρμογή υποχρεωτικών τεχνικών ελέγχων θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομάκρυνση ακατάλληλων ή επικίνδυνων μηχανημάτων.

Σχετική αυτάρκεια έναντι διεθνών πιέσεων

Η ελληνική αγορά φαίνεται προς το παρόν να παραμένει θωρακισμένη απέναντι σε διεθνείς εξελίξεις όπως οι εμπορικοί δασμοί των ΗΠΑ. Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, οι εισαγωγές από την Αμερική είναι ελάχιστες (κάτω του 1%) και οι ελκυστήρες δεν επιβαρύνονται με δασμούς ή άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Οι κύριες εισαγωγικές ροές προέρχονται από χώρες της ΕΕ, της Ασίας, την Τουρκία και την Ινδία.