Την ώρα που οι πληροφορίες για τη δράση της 32χρονης «Μαρίας Τσάλλα», δηλαδή της 35χρονης Ρωσίδας Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, συνεχίζουν να καταφθάνουν στις ελληνικές αρχές από ξένες μυστικές υπηρεσίες που φαίνεται ότι αποκάλυψαν τη δράση ευρύτερου κυκλώματος, εντός της χώρας οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

 

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ

 

Πληροφορίες της εφημερίδας “tomanifesto” από πηγές των ελληνικών αρχών επιβεβαιώνουν διαρκώς αυτό που από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση καταγράψαμε. Θεωρείται βέβαιον ότι η δράση της Ρωσίδας κατασκόπου στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το 2018, εντάθηκε τον τελευταίο χρόνο μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, με κύριο αντικείμενο τόσο τη συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις επίσημων ή ανεπίσημων φορέων στη χώρα μας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι το δίκτυο των εγκατεστημένων Ρώσων πρακτόρων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης –μεταξύ αυτών και τις πρώην «ανατολικές» χώρες– είχε αντικείμενο και τη συλλογή και την αξιοποίηση πληροφοριών, χρήσιμων για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες Ρώσων ολιγαρχών και των διασυνδέσεών τους τόσο με τους μηχανισμούς του Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και με τα συστήματα της ρωσικής μαφίας.

 

Τα ίχνη στο Αλιβέρι

Στις εντός Ελλάδας εξελίξεις, μία από τις ενδιαφέρουσες πτυχές τη υπόθεσης είναι ότι ένας Ελληνας δικηγόρος, μέλος της Κ.Ε. του ΜέΡΑ25, βοήθησε τη συγκεκριμένη γυναίκα να εγγραφεί το 2018 στο δημοτολόγιο Αλιβερίου.

Πρόκειται για τον Νίκο Λυμπερόπουλο, ο οποίος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν θυμόταν τη συγκεκριμένη γυναίκα και ότι δεν επρόκειτο για κάποια πελάτισσά του.

«Δεν θυμόμουν τίποτα για αυτήν την υπόθεση, η γυναίκα δεν ήταν πελάτισσά μου. Είχε χαρτιά, απλώς ήθελε να αλλάξει τόπο κατοικίας στο ληξιαρχείο στο Αλιβέρι και να γραφτεί στο δημοτολόγιο. Η ληξίαρχος ζητούσε αποδείξεις ότι η γυναίκα είναι κάτοικος του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, π.χ. ένα μισθωτήριο σπιτιού ή κάποιος λογαριασμός που να αποδεικνύει τον τόπο κατοικίας», είπε ο δικηγόρος και αναφέρθηκε και στις πληροφορίες που έφεραν τη «Μαρία Τσάλλα» να έχει έρθει σε επαφή μαζί του μέσω φίλου του δικηγόρου από την Αθήνα, καθώς και να έχει φιλοξενηθεί στο σπίτι του.

«Για να μπορέσει να πάρει τη βεβαίωση από τον δήμο έπρεπε να πάρει μια βεβαίωση ότι θα έχει νοικιάσει ένα σπίτι εδώ στο Αλιβέρι. Γιατί δεν νοίκιασε; Αυτό μου δημιουργεί μία απορία, αλλά ταυτόχρονα με μπλέκει κιόλας στην υπόθεση. Γιατί, από ό,τι μου είπε και η σύζυγός μου, είχαμε υπογράψει μια σύμβαση ότι φιλοξενείται στο σπίτι μας. Εάν έγινε αυτό, έγινε για να παρουσιάσει ένα συμβόλαιο στη συνέχεια. Το κακό είναι ότι εάν μου ξανασυνέβαινε, πάλι το ίδιο θα έκανα για ανθρωπιστικούς λόγους. Οταν έχεις αυτήν τη στάση απέναντι στο μεταναστευτικό, απέναντι στον άνθρωπο που έχει ανάγκη, την τηρείς ό,τι και να πάθεις. Στο ΜέΡΑ25 δεν θα είχα πάει εάν δεν είχα αυτά τα μυαλά. Αυτά τα πράγματα είναι συγκοινωνούντα δοχεία», είπε ο Νίκος Λυμπερόπουλος.

 

Ο ρόλος της ΜI6

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που χρησιμοποιούσε η Ρωσίδα κατάσκοπος, από τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου, αναγράφονται μεταξύ άλλων ως τόπος γέννησης το Μαρούσι, η ιθαγένειά της ελληνική, η ημερομηνία κτήσης της ιδιότητάς της ως δημότη η 21η/12/2018, το όνομα της μητέρας της Αναστασία, ενώ ήταν αγνώστου πατρός.

Θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι η Ρωσίδα κατάσκοπος είχε αναπτύξει δίκτυο επαφών και συνεργατών στην Ελλάδα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ταυτότητά της ξεσκεπάστηκε από τη βρετανική μυστική υπηρεσία ΜI6, η οποία ερευνούσε την «εξαφάνιση» του συντρόφου της, επίσης Ρώσου κατασκόπου που εφέρετο να είχε εγκατασταθεί και να λειτουργεί στη Βραζιλία με το όνομα «Ντανιέλ Κάμπος».

Εκεί συνδεόταν με μία γυναίκα, η οποία ανησύχησε τον περασμένο Ιανουάριο όταν ο «Ντανιέλ» δεν έδινε σημεία ζωής για πολλές ημέρες, ενώ της είχε πει ότι θα έλειπε στη Μαλαισία. Αποτέλεσμα ήταν η γυναίκα στη Βραζιλία να αναρτήσει πολλές φωτογραφίες του στα social media με αποτέλεσμα να τον «κάψει», κάτι που άνοιξε τον δρόμο για την άμεση ανάκλησή του από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, την FSB, τη σημερινή «εξελιγμένη» μορφή της KGB.

 

Τα άφησε όλα πίσω της

Η ανάκληση του συντρόφου της φέρεται να συμπαρέσυρε και την Ιρίνα, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να αποκαλυφθεί ολόκληρο το σύστημα υπό το οποίο δρούσε η «Μαρία Τσάλλα» με έδρα το Παγκράτι, όπου είχε το κατάστημα πλεκτών και ειδών χειροτεχνίας.

Η ίδια, λοιπόν, έφυγε από την Ελλάδα άρον άρον –ύστερα από εντολές της ρωσικής υπηρεσίας για την οποία δρούσε–, αφήνοντας πίσω όλα τα προσωπικά της αντικείμενα, έγγραφα, υπολογιστή και άλλα ψηφιακά ίχνη, τα οποία πιθανώς οδηγήσουν σε ορισμένες άλλες πλευρές της υπόθεσης.