σεξιστικό (το) 1. αυτό που δηλώνει διάκριση σε βάρος του ενός φύλου, «προφανώς και το να χαρακτηρίζεις τις γυναίκες “το ωραίο φύλο” είναι σεξιστικό», 2. αυτό που δυσαρεστεί μια γυναίκα, «μου φάνηκε πολύ σεξιστικό που αρνήθηκε να βγει μαζί μου επειδή είχε ήδη κανονίσει κάτι άλλο», 3. σάτιρα σε βάρος γυναίκας πολιτικού, «μπορείς να κοροϊδεύεις τον σύντροφο πρόεδρο όπως και όσο θέλεις, αλλά το να κοροϊδεύεις μια συντρόφισσα είναι σεξιστικό».

Δεν έπαιξε καλή άμυνα και έχασε

Το πιο ενδιαφέρον σχετικά με την οργή της συντρόφισσας Πόπη για το βίντεο που προβλήθηκε το βράδυ των εκλογών και στο οποίο την κορόιδευε ο Τάκης Ζαχαράτος είναι ότι (όπως είπε η ίδια) δεν το είχε καν δει. Της αρκούσε που της έστειλαν μηνύματα με κάποιες λέξεις και φράσεις που ακούστηκαν όχι μόνο για να θυμώσει, αλλά και για να αποφανθεί ότι επρόκειτο ξεκάθαρα για «μια βαριά σεξιστική επίθεση».

Φυσικά το μόνο σεξιστικό που είχε το βίντεο ήταν ότι κορόιδευε μια γυναίκα πολιτικό η οποία όχι μόνο δεν θέλει να την κοροϊδεύουν (που είναι λογικό, κανείς δεν θέλει να τον κοροϊδεύουν), αλλά δεν μπορεί και να το αντέξει. Μια γυναίκα πολιτικό η οποία επιστράτευσε την καραμέλα του «σεξισμού» για να αμυνθεί στη σάτιρα, πιθανόν επειδή δεν καταλαβαίνει ότι ο μόνος τρόπος να αμυνθείς στη σάτιρα είναι να προσποιηθείς ότι γελάς ή να μην πεις τίποτα.

Πέτυχε στόχο

Κατά τα άλλα, η αντίδραση της συντρόφισσας Πόπης (έστω -και όπως ήδη είπαμε- χωρίς να δει το βίντεο) δείχνει ότι η σάτιρα του Ζαχαράτου πέτυχε το στόχο της. Γιατί, παρά τα όσα καθωσπρέπει λέγονται δημοσίως, η σάτιρα είναι πετυχημένη μόνο όταν ενοχλεί το αντικείμενό της. Διαφορετικά είναι αστειάκι.

Διευκρινήσεις επί της διαδικασίας

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι οι υπόλοιποι να γνωρίζουμε αυτό που δεν γνωρίζει (ή κάνει ότι δεν γνωρίζει) η συντρόφισσα Πόπη: Ο σεξισμός αφορά μόνο την υποτίμηση ενός φύλου και όχι οτιδήποτε έχει να κάνει με το σεξ. Π.χ. ένα σεξουαλικό αστείο είναι σεξιστικό μόνο αν δηλώνει ή υπονοεί κάτι υποτιμητικό για το σύνολο των αντρών ή των γυναικών και όχι όταν απλώς κοροϊδεύει έναν άντρα ή μια γυναίκα.

Υπάρχει σχέδιο

Στους κακόπιστους συμπολίτες που ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές προτάσεις των αντισυστημικών κομμάτων είναι μόνο άρες μάρες κουκουνάρες έχω να αντιτάξω τη σιγουριά με την οποία ο πρόεδρος των Σπαρτιατών αποκάλυψε ότι το οικονομικό μοντέλο στο οποίο πιστεύει τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του είναι ο «κοινωνικός νεοφιλελευθερισμός».