«Είναι γεγονός ότι η χώρα θα περάσει μία ύφεση το 2020 αλλά υπάρχει ένα αισιόδοξο στοιχείο, ότι η ύφεση δεν προέρχεται από ενδογενή προβλήματα, είναι εξωγενές το πρόβλημα, μία υγειονομική κρίση συμμετρική σε όλο τον κόσμο».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι «όταν βγούμε από την κρίση αυτή τότε θα μπορούμε να πιάσουμε το νήμα από το σημείο πριν από αυτήν με τη δυναμική που είχε διαμορφωθεί έτσι ώστε οι επιπτώσεις να είναι οι λιγότερες δυνατές. Βέβαια οι επιπτώσεις θα υπάρχουν φέτος και θα είναι εμφανείς αλλά γρήγορα θα έρθει η ανάκαμψη. Εάν η κρίση κρατήσει μέχρι το Μάϊο τότε θα υπάρχει θετικό πρόσημο στην οικονομία σε κάποιο τρίμηνο του 2020. Όμως η αλήθεια είναι ότι όσο παρατείνεται η κρίση στη δημόσια οικονομία η ζημία θα είναι μεγαλύτερη».

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι «όλη η Ευρώπη κάθε εβδομάδα αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της προς το δυσμενέστερο και αυτό γίνεται στα εβδομαδιαία Eurogroup. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της ύφεσης».

Για κόκκινα δάνεια και παράταση : Ο υπουργός δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι την κατάλληλη στιγμή αναλαμβάνει τις κατάλληλες πολιτικές άρα όταν έρθει η ώρα θα τοποθετηθεί»

Για περικοπές μισθών και συντάξεων: «Πάντα λειτουργούμε με ένα βασικό σενάριο και με βάση αυτό δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο περικοπών στο δημόσιο» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας

Σχετικά με τη στάση των ελληνικών τραπεζών στην οικονομική κρίση που δημιουργούν τα μέτρα της πανδημίας, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «υπάρχουν δύο διαστάσεις στο θέμα. Το πρώτο έχει να κάνει με τους πολίτες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν στο τραπεζικό σύστημα και το δεύτερο με την χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. Για το πρώτο οι τράπεζες αποφάσισαν ότι στο ενήμερα δάνεια που βρίσκονται στην ομπρέλα προστασίας θα υπάρξει παράταση των χρεολυσίων για κάποιο χρονικό διάστημα. Το δεύτερο, δηλ. τι θα κάνουν οι τράπεζες για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων, επεσήμανε ότι «και οι τράπεζες θα λειτουργήσουν επ΄ωφελεία κάποιων επιχειρήσεων που έχουν ένα προφίλ που μπορεί να χρηματοδοτηθεί, χρειάζεται όμως ταυτόχρονα και η βοήθεια του ελληνικού δημοσίου. Έτσι με επισπεύδοντα το υπουργείο Ανάπτυξης αξιοποιούμε κοινοτικούς πόρους για να δημιουργήσουμε εγγυοδοτικά ταμεία που θα χρησιμοποιηθούν από το τραπεζικό σύστημα μαζί με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από άλλους χρηματοδοτικούς φορείς ώστε να γίνεται μόχλευση κεφαλαίων και να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις».

Ευρωομόλογο-Eurogroup 

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική έκδοσης ευρωομολόγου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι εκτιμά πως «θα πάμε σε ένα συνδυασμοί μέτρων. Μπορούμε να ξοδεύσουμε πόρους για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση σε τέσσερα πεδία, την δημοσία υγεία, τη ρευστότητα επιχειρήσεων, τις θέσεις απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Αυτά δεν θα προσμετρώνται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Το θέμα είναι ταμειακό και λείπει (μετά την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) ένας συνδυασμός μέτρων που θα ενισχύσει με μεγάλη ρευστότητα την πραγματική οικονομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Νομίζω λοιπόν ότι θα υπάρξει συγκερασμός μέτρων που δεν θα έχει μία μόνο συνιστώσα. Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό αλλά δεν θα είναι ένα ευρωομόλογο. Οι συζητήσεις είναι όλες ανοιχτές και θα δούμε υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις θα μπει κάθε χωρα. Φαίνεται ότι το περιβάλλον που θα δημιουργηθεί θα είναι πιο ελαστικό»