Το EURO 2020 μπαίνει στην… τελική ευθεία με την διεξαγωγή των προημιτελικών (2 και 3/7), όμως για να φθάσουν σ΄ αυτό το σημείο οι οκτώ διεκδικητές του τροπαίου, χρειάσθηκε να αποκλείσουν τους αντιπάλους τους στην «φάση των 16». Και σ΄ αυτές τις κρίσιμες αναμετρήσεις, κάποιοι ποδοσφαιριστές ξεχώρισαν από τους συμπαίκτες τους, βάζοντας τα «θεμέλια» της πρόκρισης στην επόμενη φάση.

Επιχειρώντας τον καταρτισμό της ιδανικής 11άδας από τους αγώνες στους «16», η θέση του τερματοφύλακα, ανήκει… δικαιωματικά στον Τσέχο, Τόμας Βάτσλικ, ο οποίος -μαζί με τους συμπαίκτες του που είχαν εξαιρετική αμυντική λειτουργία- κατάφερε να σταματήσει τους επιθετικούς της Ολλανδίας και ειδικότερα τον Ντόνιελ Μάλεν και τον Μέμφις Ντεπάϊ.

Η τετράδα της άμυνας… αρχίζει από την δεξιά πτέρυγα με τον Θέσαρ Αθπιλικουέτα, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε με τον καλύτερο τρόπο την εμπιστοσύνη του Λουϊς Ενρίκε (σ.σ. δεδομένου ότι δεν ήταν βασικός στους πρώτους αγώνες) και ήταν εξαιρετικός στα καθήκοντα του, ενώ σημείωσε κι ένα γκολ. Στην συνέχεια, συναντάμε τον Κάϊλ Γουόκερ, ο οποίος στο ντέρμπι με την Γερμανία ήταν εντυπωσιακός, καθώς κέρδισε τις πέντε από τις εννέα «μονομαχίες» που είχε στο ματς. Δίπλα του, ο «αειθαλής» Πέπε, ο οποίος ουσιαστικά «κράτησε» την ήττα από τους Βέλγους στα επίπεδα του 1-0, ενώ σχεδόν άριστος, ήταν για ακόμη ένα ματς, ο Αντρέας Κρίστενσεν. Ο Δανός άσος ήταν πραγματικός ηγέτης στην άμυνα των «βίκινγκς», ενώ παράλληλα κάλυψε και πολλά χιλιόμετρα κατά την διάρκεια του αγώνα, βοηθώντας σημαντικά τους συμπαίκτες του.

Η εντυπωσιακή Δανία, έχει ακόμη έναν εκπρόσωπο σ΄ αυτήν την… άτυπη 11άδα. Πρόκειται για τον μέσο, Γιοακίμ Μάελε, ο οποίος στο ματς με την Ουαλία, σημείωσε ένα γκολ, κέρδισε εννέα (!) «μονομαχίες» και είχε 50% ποσοστό επιτυχίας στις μεταβιβάσεις του. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός της Μπαρτσελόνα, Πέδρι, φροντίζει να επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία, όσους τον θεωρούν παίκτη κορυφαίου επιπέδου. Ο νεαρός Ισπανός, ήταν εξαιρετικός στο ματς με την Κροατία και ουσιαστικά ηγήθηκε της μεσαίας γραμμής με 58 επιστυχημένες μεταβιβάσεις σε σύνολο 65. Θέση στην ιδανική 11αδα των «16», παίρνει και ο Τσέχος, Τόμας Χόλες, ο οποίος άνοιξε το σκορ στην νίκη επί της Ολλανδίας κι έδωσε την ασίστ για το γκολ του Σικ, με αποτέλεσμα, απολύτως δικαίως, να ανακηρυχθεί πολυτιμότερος παίκτης του ματς. Η μεσαία γραμμή, ολοκληρώνεται με τον ηγέτη της Ελβετίας, Γκράνιτ Τσάκα, ο οποίος πίστεψε περισσότερο απ΄ όλους την πρόκριση επί της Γαλλίας και ήταν εκείνος που ενέπνευσε και ώθησε τους συμπαίκτες του με την απόδοση του, καθώς είχε μία ασίστ και 93% (!) σωστών μεταβιβάσεων, απέναντι σε μία από τις καλύτερες ομάδσες του κόσμου.

Οσον αφορά στην επίθεση, ο Δανός Κάσπερ Ντόλμπεργκ, έχει την μία θέση, χάρη στην απόδοση του, αλλά κυρίως στο εντυπωσιακό πρώτο γκολ που σημείωσε απέναντι στους Ουαλούς (σ.σ. σκόραρε και αργότερα). Η δεύτερη θέση, ανήκει στον Ελβετό, Χάρις Σεφέροβιτς, ο οποίος με δύο γκολ, ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε το σκορ απέναντι στους Γάλλους, αλλά κι εκείνος, ο οποίος ξαναέβαλε την ομάδα του στην διεκδίκηση της πρόκρισης, που τελικά επετεύχθη στην διαδικασία των πέναλτι.