Οι εκλογές στη Γερμανία, η λαχανιασμένη νίκη των σοσιαλδημοκρατών, το αναπόφευκτο για τον χριστιανοδημοκράτη κληρονόμο της κ. Μέρκελ, αλλά και ρόλος που θα διαδραματίσουν οι πράσινοι και οι αμφιλεγόμενοι φιλελεύθεροι, είναι βέβαιο ότι θα απασχολούν για το προσεχές διάστημα την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη μέχρι να σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση.

του Χάρη Παυλίδη

Οι Σοσιαλδημοκράτες που θεωρούνταν «κλινικά νεκροί» τα τελευταία χρόνια είναι από χθες το πρώτο κόμμα και ο ηγέτης τους υποψήφιος Καγκελάριος. Το κόμμα του Αντενάουερ πληρώνει το βαρύ τίμημα μιας πολιτικής που ήταν λίγο απ’ όλα και… «λίγη» όπως αποδείχθηκε για τους γερμανούς. Σίγουρα πάντως δεν ήταν ευρωπαϊκή.

Παρ’ όλα αυτά όλοι πανηγυρίζουν, πλην της Αριστεράς που φάνηκε εκ του αποτελέσματος, ότι ήταν για τα πανηγύρια. Το κατάλαβαν εγκαίρως οι γερμανοί ψηφοφόροι, αυτό που ακόμα δεν έχουν καταλάβει οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, αδελφού κόμματος με το Die Linke. Εν τω μεταξύ φιλελεύθεροι  και Πράσινοι θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή Καγκελαρίου.

 Παραδόξως από αυτά τα δύο «μικρά» κόμματα εξαρτάται ο σχηματισμός κυβέρνησης και τα χρώματα που θα φορέσει το νέο σχήμα. Ωστόσο καλό είναι ορισμένοι στην Ελλάδα να αρχίσουν να σκέφτονται γιατί- τηρουμένων πάντα των αναλογιών- ηττήκε η συμμαχία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Ένας απ’ τους λόγους είναι ότι η Κεντροδεξιά κερδίζει μόνο αν είναι μεταρρυθμιστική και κοιτάζει προς το Κέντρο.

Σε κάθε περίπτωση, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, η Ευρώπη θα συνεχίσει να εξαρτάται από τη Γερμανία. Αλλά, σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας, ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία για τον Εμμανουήλ Μακρόν, τον Μάριο Ντράγκι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αξιοποιήσουν τα νέα δεδομένα ενισχύοντας το αποτύπωμα των χωρών του Νότου.

Ας μη ξεχνάμε τι είχε πει ο ιδρυτής της Χριστιανοδημοκρατίας, ο ευρωπαϊστής Κόνραντ Αντενάουερ για τη χώρα του, που σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο από τότε. «Όποιος κάνει το Βερολίνο», είχε πει ο πρώτος γερμανός Καγκελάριος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, «πρωτεύουσα της Γερμανίας, θα ξαναζωντανέψει το πνεύμα της Πρωσίας».

Σήμερα το Βερολίνο είναι πρωτεύουσα της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εδρεύει στην Φρανκφούρτη. Και μια μικρή λεπτομέρεια με μεγάλη σημασία. Ο Αντενάουερ δεν ήταν αριστερός. Απλά ήταν δημοκράτης και συνειδητά ευρωπαίος.