Μια γυναίκα με τα εσώρουχα να κυκλοφορεί δημοσίως στην Τεχεράνη... κάνει το απόλυτο κοντράστ στον σκοταδισμό του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν. Οταν η Αστυνομία Ηθικής την επέπληξε βίαια επειδή δεν φορούσε «σωστά» το χιτζάμπ της και οι άνδρες της την παρενόχλησαν, εκείνη γυμνώθηκε μένοντας με τα εσώρουχα στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου και βημάτισε αγέρωχα ανάμεσα στον κόσμο. Μία πράξη διαμαρτυρίας στην έμφυλη τρομοκρατία που υπηρετούν στο Ιράν οι Φρουροί της Επανάστασης από μία φοιτήτρια, που δίνει το δικό της μάθημα και γίνεται παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης. Στον Μεσαίωνα της Τεχεράνης, η πράξη της ισοδυναμεί με θάνατο.
Το «Ελάφι της Θάλασσας», όπως μεταφράζεται το όνομα της Ahoo Daryaei, «ταξιδεύει» το αίτημα καταδίκης της καταπίεσης της γυναίκας ελεύθερα σε όλο τον κόσμο... Οι επίμαχες φωτογραφίες της αναπαράγονται σε όλον τον κόσμο και σκιτσογράφοι από κάθε σημείο της γης την έχουν κάνει πρωταγωνίστρια στα έργα τους, ενώ έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από την άγρια δολοφονία της Κουρδο-ιρανής Mahsa Amini από την Αστυνομία Ηθών του Ιράν, επειδή κι εκείνη δεν φορούσε «σωστά» το χιτζάμπ της, και τη γέννηση του κινήματος #WomanLifeFreedom (Γυναίκα Ζωή Ελευθερία)...
Η νεαρή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Επιστημών και Ερευνας αγνοείται και ουδείς γνωρίζει αν παραμένει ζωντανή ή έχει εγκλειστεί σε κάποια ψυχιατρική κλινική, με τον άγριο ξυλοδαρμό της για «παραδειγματισμό». Αξιωματούχος του πανεπιστημίου την περιέγραψε ως άτομο με ψυχικές διαταραχές που ήταν υπό σοβαρό ψυχικό στρες, ενώ σε βίντεο που κυκλοφορεί απεικονίζεται η κοπέλα να περπατά και δίπλα της να σταματά ένα αυτοκίνητο, από το οποίο βγαίνουν τρεις άντρες, τη βάζουν μέσα και έκτοτε χάνονται τα ίχνη της.
Σύμφωνα με δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων, της έγινε παρατήρηση επειδή τα μαλλιά της ξέφευγαν κάτω από το χιτζάμπ και, καθώς της έκαναν έλεγχο με βίαιο τρόπο, της έσκισαν τμήμα του ρούχου της. Η αντίδρασή της ήταν να βγάλει ό,τι φορούσε και να μείνει ξυπόλυτη, μόνο με τα εσώρουχά της. Λίγη ώρα αφού έμεινε έτσι στον περίβολο του πανεπιστημίου, τη συνέλαβαν και έκτοτε αγνοείται...
Ανησυχία για την τύχη της...
Στο Ιράν αλλά και διεθνώς εκφράζεται αγωνία για την τύχη της Ιρανής φοιτήτριας. Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ξυλοδαρμό και σεξουαλική βία κατά τη σύλληψη. Σύμφωνα με το Iran International και τη φοιτητική ομάδα Amir Kabir Newsletter που ενεργοποιείται στο Telegram, κατά τη σύλληψή της η Ahoo υπέστη σοβαρά πλήγματα, καθώς της χτύπησαν το κεφάλι είτε σε πόρτα αυτοκινήτου είτε σε κολόνα, γεγονός που της προκάλεσε μεγάλη αιμορραγία. «Οι λεκέδες από το αίμα εντοπίστηκαν στα ελαστικά του αυτοκινήτου», σημειώνεται στην έκθεση.
Αξιωματούχος του πανεπιστημίου επιβεβαίωσε αργότερα τη σύλληψή της: «Μετά από την άσεμνη πράξη της φοιτήτριας στο Τμήμα Επιστήμης και Ερευνας του πανεπιστημίου, η ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης επενέβη και παρέδωσε το άτομο στις αρχές επιβολής του νόμου», έγραψε στο X ο Amir Mahjoub, γενικός διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του Ισλαμικού Πανεπιστημίου Αζάντ, προσθέτοντας τον προκλητικό σχολιασμό «τα κίνητρα και οι βαθύτεροι λόγοι των πράξεων της φοιτήτριας διερευνώνται».
Από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, η χρήση του χιτζάμπ είναι υποχρεωτική στο Ιράν για όλες τις γυναίκες, ακόμη και για τις αλλοδαπές, που πρέπει να κρύβουν τα μαλλιά τους σε δημόσιους χώρους. Μια Ιρανή καταδικάστηκε σε 74 μαστιγώσεις και χρηματικό πρόστιμο για προσβολή της ισλαμικής ηθικής επειδή δεν φορούσε την ισλαμική μαντίλα, ανακοίνωσε η δικαστική αρχή.
Εναν χρόνο πριν, τον Νοέμβριο του 2023, οι σωφρονιστικές αρχές του Ιράν εμπόδισαν τη μεταφορά στο νοσοκομείο της βραβευμένης με το Νόμπελ Ειρήνης 2023, Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία χρειαζόταν ιατρική φροντίδα, επειδή αρνούνταν να καλύψει το κεφάλι της, όπως κατήγγειλε η οικογένειά της. Ο διευθυντής της φυλακής ανακοίνωσε ότι «κατ′ εφαρμογήν άνωθεν διαταγών, απαγορεύεται να σταλεί σε καρδιολογικό νοσοκομείο χωρίς μαντίλα και η μεταφορά της ματαιώθηκε για δεύτερη φορά».