Η σειρά ιστορικών-περιηγητικών ντοκιμαντέρ «Τοπόσημα του 1821» κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ3 την Πέμπτη 25 Μαρτίου, στις 17:00.
Η εκπομπή ξεκινά τη διαδρομή της στα τοπόσημα της Εθνικής Παλιγγενεσίας από την καρδιά της Δελφικής γης, τα Σάλωνα. Εκεί βρίσκεται το πρώτο κάστρο των ξεσηκωμένων Ελλήνων, όπου ο επίσκοπος Ησαΐας κήρυξε την έναρξη της Επανάστασης ευλογώντας τα όπλα του Πανουργιά, του Δυοβουνιώτη και του Γκούρα. Τα «Τοπόσημα του 1821» μας ξεναγούν στα σπίτια των οπλαρχηγών στην Άμφισσα και μας «ταξιδεύουν» σαν «χρονικό εκκρεμές» που κινείται από τις μάχες και τα δημοτικά τραγούδια του παρελθόντος, στα σημερινά σοκάκια και τα βυρσοδεψία της Χάρμαινας. Επισκεπτόμαστε ένα εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής της προεπαναστατικής περιόδου, που κατοικείται αδιάλειπτα ως και σήμερα, ζούμε την αναβίωση του όρκου των αγωνιστών, μαθαίνουμε το θρύλο με το στοιχειό του Κωνσταντή και της Λενιώς και υποκλινόμαστε στον ευεργέτη Γιαγτζή.
Συντελεστές της εκπομπής «Τοπόσημα του 1821» :
Concept – Executive Producer: Αναστασία Μάνου
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Σενάριο – Παρουσίαση: Γρηγόρης Τζιοβάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Φάνης Μιλλεούνης
Προσαρμοσμένο στην ιστορική επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, είναι και το υπόλοιπο πρόγραμμα της ΕΡΤ3 της 25ης Μαρτίου 2021.
Στην ενημέρωση η καθημερινή εκπομπή «Περίμετρος» (10:00-12:00) καταγράφει τον παλμό της ιστορικής επετείου απ’ όλη την ελληνική περιφέρεια, όπου η πανδημία υπαγορεύει τη ματαίωση των μαζικών εκδηλώσεων, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της Επανάστασης.
Στις 12:00 θα μεταδοθεί το αφιέρωμα της επιτυχημένης σειράς ντοκιμαντέρ «Ελλήνων Δρώμενα» στα «Παιδιά της Σαμαρίνας», που καταγράφει τον απόηχο ενός μεγάλου ιστορικού κεφαλαίου εκφρασμένου μέσα από το πασίγνωστο δημοτικό τραγούδι. Το 1826 νέοι της Σαμαρίνας μετείχαν στη φρουρά των Μακεδόνων, που πολέμησαν στην πολιορκία του Μεσολογγίου. Η ομάδα των Σαμαριναίων αποτελούνταν από 120 μαχητές. Από αυτούς, κατά την ιστορική έξοδο της φρουράς διασώθηκαν μόνο 33, ενώ οι υπόλοιποι έπεσαν ηρωικά στο Μεσολόγγι.
Στις 12:30–14:00 παίρνει σκυτάλη η σειρά «Χώματα με Ιστορία – Ο Γέρος του Μωριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» (επεισόδια 7, 8 και 9) με τον Ηλία Μαμαλάκη που εξιστορούν τη μάχη των Δερβενακίων και τη νίκη του στρατηγού της Επανάστασης επί του Μαχμούτ Πασά Δράμαλη (7ο επεισόδιο), τις τραγικές συνέπειες του εμφυλίου από τη φυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ως την άνιση μάχη στο Μανιάκι (8ο επεισόδιο) και την παρέμβαση των Προστάτιδων Δυνάμεων στο Ναυαρίνο, την πολυπόθητη ανεξαρτησία και την έλευση του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, με απόφαση της Εθνικής Συνέλευσης στην Τροιζήνα στις 14 Απριλίου 1827.
Στις 16:00 η καθημερινή αθλητική εκπομπή της ΕΡΤ3 «Ο Κόσμος των Σπορ» ανατρέχει στο παρελθόν και σε ορόσημα του ελληνικού αθλητισμού που ταυτίστηκαν με την ημερομηνία της 25ης Μαρτίου.
Στις 21:00 η σειρά εθνογραφικών ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 «Ελλήνων Δρώμενα» μας συστήνει τον συλλέκτη Φώτη Ραπακούση, που δημιούργησε στα Ιωάννινα το «Ιστορικό Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου».
Στις 22:00 η ΕΡΤ3 φιλοξενεί σε Α΄τηλεοπτική μετάδοση την «Πανηγυρική Συναυλία» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), διάρκειας 60΄. Μια σύμπραξη της ΚΟΘ, του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της ΕΡΤ3 για την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με έργα των Διονύσιου Λαυράγκα, Μανώλη Καλομοίρη και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Το «Πρελούδιο και Φούγκα πάνω σε δύο ελληνικά θέματα» του πρώτου δίνει το θριαμβικό τόνο της εξέγερσης των Ελλήνων, ενώ η «Καταστροφή των Ψαρών» του δεύτερου θρηνεί για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές του Αγώνα. Το επετειακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την 3η, «Ηρωική», Συμφωνία του Μπετόβεν, ένα ρηξικέλευθο έργο εμποτισμένο με τα ιδανικά του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, που υπήρξε η φλόγα με την οποία άναψε πνευματικά το φυτίλι της Ελληνικής Επανάστασης.
Διεύθυνση ορχήστρας: Ζωή Τσόκανου
Αφήγηση: Δημήτρης Σιακάρας (ηθοποιός ΚΘΒΕ)
Τηλεοπτική Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Κοεμτζόπουλος
Διεύθυνση Τηλεοπτικής Παραγωγής: Θέμης Μαυροπεραστής
Μοντάζ: Αναστασία Δασκαλάκη
Το επετειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ3 ολοκληρώνεται στις 23:00 με την Α΄ τηλεοπτική μετάδοση του ντοκιμαντέρ «Η Συνθήκη της Ρώμης». Μια συμφωνία που υπογράφηκε από εκπροσώπους του Βελγίου, της Δυτικής Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας στις 25 Μαρτίου του 1957, που έκτοτε θεωρείται η επίσημη ημερομηνία «γέννησης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μολονότι η Συνθήκη αφορούσε θέματα οικονομικής συνεργασίας, οδήγησε τελικά στην προώθηση της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το δραματοποιημένο αυτό ντοκιμαντέρ παρουσιάζει αρχειακό υλικό αλλά και σύγχρονες, πιστές αναπαραστάσεις των γεγονότων που οδήγησαν στη σύσταση της ΕΟΚ πριν από 64 χρόνια.