Το ρωσικό μπλόκο στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία απειλεί τον πλανήτη με πείνα.

 

Γράφει ο Χάρης Παυλίδης

 

Ο πόλεμος των σιτηρών στην Ουκρανία γίνεται όλο και περισσότερο μια συνιστώσα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στον κόσμο που κινδυνεύει να συνοδεύεται από ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή ύφεσης που συνοδεύεται από αύξηση του πληθωρισμού και αύξηση των επιτοκίων. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τη σύγκρουση των δύο γεωργικών υπερδυνάμεων, όπως είναι η Ρωσία και η Ουκρανία, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε παγκόσμια επισιτιστική κρίση αμέσως μετά την ενεργειακή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 25 εκατομμύρια τόνοι σιταριού είναι μπλοκαρισμένα στα σιλό και σ’ αυτά αναμένεται να προστεθούν ακόμα 35 εκατομμύρια από τις νέες καλλιέργειες. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει αποκλείσει τη μεταφορά τους, ενώ η Ρωσία επιρρίπτει τις ευθύνες στην Ουκρανία, την οποία κατηγορεί ότι έχει ναρκοθετήσει τα ουκρανικά λιμάνια. Η αλήθεια μάλλον βρίσκεται στη μέση, αλλά το βέβαιο είναι ότι η Ρωσία είναι αυτή που εμποδίζει την εξαγωγή των σιτηρών, τα οποία μόνο την προηγούμενη χρονιά τροφοδότησαν 400 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σε επίπεδο διπλωματικών πρωτοβουλιών, οι προσπάθειες της Ιταλίας, με τελευταία του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι που επικοινώνησε με τον Πούτιν, καθώς επίσης της Γαλλίας και της Ιταλίας δεν φάνηκε να απέφεραν καρπούς. Μέχρι και ο πρόεδρος Αφρικανικής Ενωσης και της Σενεγάλης επισκέφθηκε τον Ρώσο πρόεδρο ώστε να τον μεταπείσει λέγοντάς του ότι η Αφρική είναι αυτή που θα πληρώσει βαρύ τίμημα και όχι η Δύση. Ωστόσο, το Κρεμλίνο δεν έδωσε μια σαφή απάντηση για τις προθέσεις του.

Το γεγονός ότι η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο και τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού, ενώ η Ρωσία είναι σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων, υποχρεώνει τον ΟΗΕ να αναλάβει εκείνος την πρωτοβουλία που είχε αφήσει στη Γαλλία και στη Γερμανία. Την ίδια ώρα, η Κίνα ζήτησε να ανοίξει ένα «πράσινο κανάλι» για το λιμάνι των σιτηρών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αλλά χωρίς επιτυχία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την έλλειψη σιταριού και άλλων σιτηρών.

Μια εναλλακτική, για να αποφευχθεί η πείνα και η αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, είναι το τρένο. Στις 24 Μαΐου, το πρώτο φορτηγό τρένο με σιτηρά από την Ουκρανία έφτασε στη Λιθουανία μέσω της Πολωνίας και μεταφορτώθηκε σε εμπορικά πλοία. Ωστόσο, το τρένο δεν φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική του πλοίου, και ως εκ τούτου ο Πούτιν καθίσταται ρυθμιστής της παγκόσμιας πείνας.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”