Η ελληνική αντιπολίτευση έχει βρει το νέο της χόμπι: να καταγγέλλει την κυβέρνηση για το ότι ο Κωνσταντίνος Τασούλας δεν μπορεί να είναι «ενωτικός» Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Και ενώ αυτό από μόνο του θα μπορούσε να είναι μια ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που μετατρέπει το όλο θέμα σε μια χιουμοριστική φαρσοκωμωδία: τα ίδια κόμματα που διαμαρτύρονται δεν κατάφεραν καν να συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο!
Πράξη 1: «Δεν μας κάνει ο Τασούλας»
Η αντιπολίτευση, λοιπόν, ξεσηκώθηκε, καταγγέλλοντας ότι ο Τασούλας είναι κομματική επιλογή της ΝΔ και δεν μπορεί να ενώσει τους Έλληνες. Ο ίδιος άνθρωπος που εξελέγη με διακομματική συναίνεση ως Πρόεδρος της Βουλής το 2019 και το 2023 , ξαφνικά μετατράπηκε σε διχαστική φιγούρα που απειλεί την πολιτική σταθερότητα.
Πράξη 2: «Ποιον να βάλουμε;»
Και κάπου εδώ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπήκαν σε μια υπαρξιακή κρίση: αφού ο Τασούλας είναι κακή επιλογή, ποιος θα μπορούσε να είναι ο κοινός υποψήφιος; Η απάντηση ήταν… κανείς! Δεν συμφώνησαν ούτε μεταξύ τους, δεν είχαν εναλλακτική πρόταση, δεν έκαναν καμία σοβαρή προσπάθεια να παρουσιάσουν μια ενωτική επιλογή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε ένα πρόσωπο που θα σηματοδοτούσε ρήξη με το «παλιό», το ΠΑΣΟΚ ήθελε κάποιον με πολιτικό βάρος αλλά όχι «δεξιό», τα μικρότερα κόμματα δεν ήθελαν να μπλέξουν, και κάπως έτσι, είχαμε ένα θέατρο παραλόγου.
Πράξη 3: «Η κυβέρνηση φταίει!»
Και επειδή η αυτογνωσία δεν είναι το δυνατό σημείο του ελληνικού πολιτικού συστήματος, τι έκανε η αντιπολίτευση μετά από αυτό το φιάσκο; Κατηγόρησε την κυβέρνηση!
• Δεν μπορούμε να βρούμε κοινό υποψήφιο; Φταίει η ΝΔ.
• Δεν έχουμε πρόταση που να συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή; Φταίει ο Μητσοτάκης.
• Ο Τασούλας εξελέγη επειδή δεν υπήρχε άλλη επιλογή; Καταγγέλλουμε τη «μονοκομματική λογική»!
Το μεγάλο συμπέρασμα
Η υπόθεση αυτή δείχνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι η αντιπολίτευση είναι ενωμένη μόνο στη διαμαρτυρία. Όταν όμως έρχεται η στιγμή να παρουσιάσει μια εναλλακτική λύση, καταρρέει σε χάος, αλληλοκατηγορίες και πολιτικά τερτίπια.
Οπότε, η επόμενη φορά που κάποιος από την αντιπολίτευση θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για έλλειψη «ενωτικού πνεύματος», ας ρίξει πρώτα μια ματιά στον καθρέφτη.