Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό (vid): Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης

35
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, «ο κορωνοϊός εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος όμως η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ με μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου».

«Πτυχές του σχεδίου για τον κορωνοϊό θα εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε και διευκρίνισε ότι πρόκειται για δυναμικό μέτρο προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, χωρίς, όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα. «Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός», κατέληξε.

«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον ΠΟΥ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι σε συνεννόηση με τους διεθνείς οργανισμούς», υπογράμμισε.

«Όπως γνωρίζετε, λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη, ενώ ταυτόχρονα εντείνεται η προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων και των γενικότερων συνεπειών που αυτά μπορεί να συνεπάγονται. Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επιφυλακή και ήδη έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων. Έχουν οριστεί 13 νοσοκομεία αναφοράς, ενώ σε ετοιμότητα είναι όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, ο ΕΟΔΥ, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων. Στο πλαίσιο του συντονισμού για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού, έγινε χθες Δευτέρα (24/2) έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή, πέραν του Υπουργού Υγείας, συναρμόδιων Υπουργών. Συνεδρίασε επίσης η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων. Όπως επισημάνθηκε από τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο κορωνοϊός, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος. Τόσο η διυπουργική Επιτροπή, όσο και η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων, αποφάσισαν ότι απαιτείται αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού. Σε συνέχεια της χθεσινής (24/2) σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό προχωρούμε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ΠΝΠ για τον κορωνοϊό περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

– Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.

– Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

«Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πτυχές του οποίου θα αναπτύσσονται, ανάλογα με την εξέλιξη του κορωνοϊού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Παραμένουμε ψύχραιμοι, υλοποιούμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και είμαστε σε εγρήγορση να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας», σημείωσε.

Τέλος, σε ερώτηση για πιθανές επιπλοκές του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οι συνέπειες είναι ήπιες. «Θα το επανεξετάσουμε ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις», τόνισε.

«Δεν υπάρχει άλλη οδός πέραν του κυβερνητικού σχεδίου για κλειστές δομές»

Για το μεταναστευτικό, ανακοίνωσε ότι ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών δομών στα πέντε νησιά, όπως ακριβώς είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Ήδη, έγινε εξαντλητικός διάλογος, ο οποίος όμως δεν μπορεί ούτε να διαιωνίζεται, ούτε να αποτελεί άλλοθι αδράνειας. Είναι ανάγκη να κλείσουν, το ταχύτερο δυνατό, οι σημερινές άναρχες δομές. Και για να κλείσουν οι δομές αυτές είναι ανάγκη να δημιουργηθούν προηγουμένως οι κλειστές. Δεν μπορεί να κλείσουν οι υφιστάμενες δίχως να φτιαχτούν νέες. Και βέβαια δεν μπορεί να μην υπάρχει στα νησιά καμία δομή. Είναι πρακτικά αδύνατο κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει άλλη οδός, παρά μόνο η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου. Και βασικός άξονας του σχεδίου αυτού είναι η κατασκευή των κλειστών δομών. Και αυτό είναι πρωτίστως προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Και αυτό διότι η δημιουργία κλειστών δομών:

1. Θα βάλει τέλος στις σημερινές άναρχες ανοιχτές δομές και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτές.

2. Θα περιορίσει τα φαινόμενα παραβατικότητας και θα τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Κανένας δεν θα μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει, αλλά μόνο κατόπιν σχετικής άδειας. Και από την άδεια αυτή θα εξαιρούνται όσοι έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, όσοι είναι προς επιστροφή και όσοι είναι νέες αφίξεις. Επιπλέον, οι δομές θα είναι κλειστές το βράδυ.

3. Οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και την τόνωση της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας των νησιών. Σημειώνεται, ότι θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας καταστημάτων κοντά στις κλειστές δομές προκειμένου να εξυπηρετούνται οι διαμένοντες σε αυτές.

4. Οι κλειστές δομές θα έχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, γεγονός που αφενός θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες όσων φιλοξενούνται σε αυτές και αφετέρου θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία των νησιών.

5. Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν με προσωπικό, το οποίο θα προσληφθεί με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα.

6. Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους βρίσκονται στην Τουρκία και σχεδιάζουν να μπουν παράνομα στη χώρα μας, αφού θα συμβάλουν -μαζί με τις νέες διαδικασίες ασύλου- στην αύξηση και την επίσπευση των επιστροφών.

Με πυξίδα όλα αυτά τα πλεονεκτήματα των κλειστών δομών, η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του σχεδίου της. Το σχέδιο αυτό είναι προς όφελος της χώρας και κυρίως των τοπικών κοινωνιών. Ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχουν σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας, γίνεται καλύτερα αντιληπτό από όλους ότι θέματα όπως ο κορωνοϊός μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μία κλειστή δομή, και όχι σε μία άναρχη ανοιχτή δομή που αποτελεί “υγειονομική βόμβα”. Καλούμε τους πολίτες και τις τοπικές Αρχές να μας εμπιστευτούν: Οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες, ανοιχτές, δομές θα κλείσουν».

«Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα»

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον Προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, δήλωσε ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα. «Δεν συμφωνήθηκε ούτε το ύψος ούτε η κατανομή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι θα ήταν μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, καθώς δεν μπορεί -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- να γίνουν περισσότερα με λιγότερους πόρους. Δεκαεπτά χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα, κρατήσαμε μία σταθερή γραμμή, διεκδικώντας το αυτονόητο: Περισσότερους πόρους για να κάνουμε πράξη φιλόδοξες πολιτικές για το κοινό μας μέλλον», σημείωσε.

Σε αυτή τη γραμμή πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης -ο οποίος προσήλθε στη Σύνοδο με ξεκάθαρες θέσεις- εργάζεται προκειμένου να πετύχουμε απτά αποτελέσματα σε τέσσερις άξονες:

«- Πρώτον, να προστατεύσουμε το εισόδημα των αγροτών μας αλλά και να τους βοηθήσουμε στη μετάβαση σε μία αγροτική παραγωγή, πιο φιλική προς το περιβάλλον.

– Δεύτερον, να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για τις πολιτικές συνοχής, που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης.

– Τρίτον, να εξασφαλίσουμε σημαντικούς πόρους για τη δίκαιη μετάβαση της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στη μετά λιγνίτη εποχή.

– Και τέταρτον, να πετύχουμε ουσιαστική στήριξη στις πολιτικές που αφορούν τη μετανάστευση, τη φύλαξη των συνόρων μας, την ενίσχυση της Frontex».

«Δεν πρόκειται για μία θεωρητική άσκηση. Αφορά τις ζωές των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών. Αφορά τους δρόμους, τα λιμάνια και τα δίκτυα που μας ενώνουν, αλλά και τα αγροτικά προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι μας. Αφορά την ασφάλεια και την ευημερία όλων μας. Και τελικά αφορά τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας», τόνισε.

Αναφορά έγινε και στην υπογραφή του συνυποσχετικού της κυβέρνησης με την UEFA και την FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Η Ελληνική Δημοκρατία, η UEFA και η FIFA δεσμεύονται από κοινού για την υγιή ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και για την προστασία των αθλητικών αξιών στην Ελλάδα, οι οποίες υπονομεύονται από τη βαθιά κρίση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Συνεπώς, θα συνεργαστούν για να προωθήσουν ορθολογικές και βιώσιμες λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχτεί τις χρόνιες παθογένειες, που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και έχουν μετατρέψει το δημοφιλέστερο άθλημα σε παιχνίδι για λίγους. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση υπογράφει σχετικά συνυποσχετικά που επιτρέπουν τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου συνεργασίας. Η UEFA και η FIFA θα συντάξουν, εντός τριών μηνών από σήμερα, μία ολιστική μελέτη για τη βελτίωση και αναβάθμιση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, βασισμένη στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές», επισήμανε, ενώ σημείωσε ότι οι προτάσεις τους θα αναπτυχθούν σε τέσσερις άξονες:

– Τη δομή και οργάνωση του ποδοσφαίρου.

– Την αντιμετώπιση της χειραγώγησης των παιχνιδιών, της διαφθοράς και του ντόπινγκ.

– Την αποφυγή δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διακρίσεων στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, και

– το σύστημα διαιτησίας.

«Η κυβέρνηση θα παράσχει κάθε αναγκαία πολιτική στήριξη στις προτάσεις που θα διατυπωθούν από την UEFA και τη FIFA, εισάγοντας με εύλογο τρόπο τις προτάσεις αυτές στην εγχώρια έννομη τάξη, και η UEFA και η FIFA θα καταβάλουν εύλογες προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα εφαρμοστούν από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει καμία παραχώρηση όσον αφορά στην εφαρμογή των κανόνων που θα οριστούν. Οποιαδήποτε παράβαση των κανόνων, συμπεριλαμβανομένων δηλώσεων μίσους εκ μέρους των αξιωματούχων οποιασδήποτε ποδοσφαιρικής ομάδας, θα συνεπάγεται την αποβολή της ομάδας αυτής από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα», υπογράμμισε.

Για το νομοθετικό έργο

Επιπρόσθετα, μιλώντας για το νομοθετικό έργο, σημείωσε ότι ξεκινά σήμερα Τρίτη (25/2) και ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ ανέφερε ότι από την περασμένη Παρασκευή βρίσκεται στη Βουλή και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Κεντρική Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μίλησε και για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο άνοιξε. «Όπως υπενθύμισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στον τομέα του πολιτισμού. Από τις προγραμματικές δηλώσεις είχαμε τονίσει ότι αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό και ως ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο. Ένα σημαντικό βήμα γίνεται τις ημέρες αυτές. Μετά από 20 χρόνια προσπαθειών, αρκετών αναβολών και απογοητεύσεων, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης άνοιξε τις πύλες του. Αρχικά για τους δημοσιογράφους και τα σχολεία και από στις 28 Φεβρουαρίου στο κοινό με ελεύθερη είσοδο για έναν μήνα», δήλωσε.

Ακόμη, υποστήριξε ότι -με εντολή του κ. Μητσοτάκη- το κτίριο του Μουσείου, που σήμερα ανήκει στην Αττικό Μετρό, θα περάσει στην ιδιοκτησία του ίδιου του Μουσείου. Επίσης, θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Μουσείου, ώστε να ενισχυθεί το καλλιτεχνικό έργο του. «Καλούμε τους πολίτες να αγκαλιάσουν αυτήν τη σημαντική στιγμή για τον σύγχρονο πολιτισμό μας», επισήμανε.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Σχετικά με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, είπε ότι σήμερα Τρίτη (25/2) ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κομοτηνή, όπου θα επισκεφθεί χώρους δουλειάς και θα έχει σύσκεψη με εκπροσώπους επιμελητηρίων, παραγωγικών και θεσμικών φορέων της Θράκης.

Αύριο Τετάρτη (26/2) πραγματοποιείται το Δ’ Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, στην Αλεξανδρούπολη. Σκοπός του είναι η διεύρυνση και ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών σε τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η πολιτική προστασία και οι μεταφορές, στο ανώτατο επίπεδο με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Την Πέμπτη (27/2) ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στη συνέχεια θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου.

Την Παρασκευή (28/2) ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

«Κλείνω με μία βαθιά υπόκλιση στην Κική Δημουλά, τη μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια, που αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη, παρουσία του πρωθυπουργού, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών», κατέληξε στην εισαγωγική τοποθέτησή του.

Eνημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo κ. Στέλιο Πέτσα.

Posted by Ελληνική Κυβέρνηση on Tuesday, February 25, 2020

«Με την ΠΝΠ υπάρχει σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί εν δυνάμει το χειρότερο σενάριο»

Σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το σχέδιο δημιουργίας κλειστών δομών στα νησιά αλλά και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο κ. Πέτσας.

Σε ερώτηση για τα επεισόδια στα νησιά και τις καταγγελίες κατοίκων για απρόκλητη βία, τόνισε: «Εξαντλήσαμε τον διάλογο αλλά δεν μπορεί ο διάλογος να είναι άλλοθι για αδράνεια. Οποιαδήποτε αντίδραση τοπική που μπορεί να έχει ως βάση και τους τοπικούς φορείς είναι κατανοητή σε έναν βαθμό γιατί υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης. Ωστόσο ζητάμε στις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς να μας εμπιστευθούν. Επίσης είναι σαφές ότι όταν υπάρχουν διαμαρτυρίες πρέπει να είμαστε πρώτα απ’ όλα σίγουροι για την ασφάλεια». Επεσήμανε ακόμη πως υπήρξαν μεμονωμένα και περιορισμένα περιστατικά, στα οποία ωστόσο δεν ενεπλάκησαν αυθόρμητα κάποιοι κάτοικοι αφού υπήρχαν άτομα με ρουκέτες και μολότοφ.

Σχετικά με το κατά πόσο υποδαυλίζονται οι κινητοποιήσεις από κάποιους και το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση αν πολίτες μπουν μπροστά στις μπουλντόζες, είπε: «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης. Αυτό είναι ξεκάθαρο και θα το κάνουμε με αποφασιστικότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό, έκανε λόγο για «δυναμικό σχέδιο το οποίο εξελίσσεται ανάλογα με την κατάσταση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Για την ώρα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με μέτρα πρόληψης και καλύτερο έλεγχο στις πύλες εισόδου. Αν χρειαστεί κάτι παραπάνω τα μέτρα θα εξελίσσονται με την υπόδειξη των ειδικών». Ταυτόχρονα είπε πως «η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία όχι μόνο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, οπότε οι ενέργειές μας να είναι εναρμονισμένες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Για το κατά πόσο ανησυχεί η ελληνική κυβέρνηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είπε πως «δεν έχουμε τόσο ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με χώρες που πλήττονται πολύ αλλά αν η κατάσταση αλλάξει θα αλλάξει και η ανάγνωσή της».

Σε όλους τους τόνους επανέλαβε πως οι ενέργειες της κυβέρνησης εστιάζονται στην ενίσχυση των δομών υγείας, με προσωπικό και υλικά, και πως με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου υπάρχει σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί εν δυνάμει το χειρότερο σενάριο. Και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί με αρμόδιους ανθρώπους του ΕΟΔΥ και ανθρώπους του υπουργείου Υγείας. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να ακολουθούμε τις υποδείξεις και εισηγήσεις των ειδικών. Σχηματίζεται task force στα συναρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρχει και συνεχής ενημέρωση».

Σε επιστάμενες ερωτήσεις για τους ιδιαίτερους χειρισμούς καθώς ξεκινάει η τουριστική περίοδος, απηύθυνε έκκληση για την αναπαραγωγή των σποτ με τα μέτρα πρόληψης και τόνισε πως «το σχέδιο που σήμερα παρουσιάζουμε με την ΠΝΠ είναι δυναμικό και μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρά μέτρα. Ευχόμαστε να μη χρειαστεί αλλά αν χρειαστεί θα αναλάβουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες», ενώ ήταν καθησυχαστικός σχετικά με το ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα και η κατάσταση παρακολουθείται στενά για εξέλιξη του σχεδίου.

Επανέλαβε επίσης ότι «οι κλειστές δομές διευκολύνουν τον έλεγχο ακριβώς για να μην δημιουργηθεί υγειονομική βόμβα». Στη συνέχεια κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τις εξελίξεις αναφορικά με την υπόθεση Novartis και ειδικότερα τις διαφορετικές ερμηνείες σε όσα φέρονται ότι κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, τόνισε πως: «Είναι θέμα αρμοδιότητας της προανακριτικής επιτροπής και η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης. Ωστόσο δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι ο μάρτυρας κατέθεσε πως δεν γνωρίζει να πήρε κανένα πολιτικό πρόσωπο χρήματα. Καταρρέει λοιπόν κατάθεση με την κατάθεση μια πολιτική σκευωρία που είχε εξυφανθεί τα προηγούμενα χρόνια». Πρόσθεσε ταυτόχρονα «ότι θα περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα της προανακριτικής επιτροπής».